Skocz do zawartości
DJREY

PRESCOTT vs NORTHWOOD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem sobie ostatnio Płytke Asusowską P4C800 E-Deluxe ponieważ mi sie starsza spaliła. i chodzi mi teraz o procesor który byłby wydajniejszy i lepszy do OC od 3 Ghz do 4 ghz na chłodzeniu Thermaltake silien toweri arctic silver 5

reszta conf:

ram 4x1 G.skill F1 PC4000

zasiłka ocz 600w

grafa radek 3850 512 mb

Edytowane przez DJREY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość KLISZCZAK92

Prescott lepszy co do kwestji OC ponieważ jest wykonany w lepszej technologi czyli 90 nanometrów czyli lepsze OC:) Wiem że jest ich wiele rewizji i każde są inne co do OC. a jakie taktowanie to może jak najwiecej czyli 3.4 Ghz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnei NW jest gorszy fatk mniejsza grzałka ale to nie jest to. Prescott bierz z HT oczywiscie 3.2

Tak sobie wlasnie przypomnialem stare testy i tutaj NW jest zegar w zegar lepszy - Recenzja - Intel Pentium 4 3.2GHz Prescott - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bleee co wy proponujecie ;-)

sprzedac plyte kupic cokolwiek co obsluzy cielaka e1200

i ani preshot ani NW nie maja szans ;-)

No i to by bylo najlepsze rozwiazanie, dzisiaj najtansza plyta pod E1200 to jakies 70zl, a sam proc do wyrwania za drugie 70zl i sprzecik jak ta lala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie wlasnie przypomnialem stare testy i tutaj NW jest zegar w zegar lepszy - Recenzja - Intel Pentium 4 3.2GHz Prescott - FrazPC.pl - Twój Vortal Technologiczny

Testy robione w 2004 roku dzisiaj są już mniej wiarygodne. I nie dlatego, że coś z nimi jest źle, ale że zmieniły się aplikacje. To że NW jest wydajniejszy zegar w zegar wynika z krótszego potoku wykonawczego, ale są jeszcze inne czynniki. Prescott to większa pamięć podręczna (część programów lubi większe cache w PIV) i co najważniejsze SEE3. Aplikacje korzystające z tego rozszerzenia znacząco zyskują na wydajności. Poza tym może się za niedługo okazać, że podobnie jak to ma dzisiaj miejsce z SEE2, programy będą wymagały SEE3 do pracy i bez tego nie włączy się go. Kolejna sprawa w PR poprawiono HT, które działa lepiej. Więc dzisiaj gdy do wyboru jest NW lub PR to tylko PR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi