Skocz do zawartości
kaykay

Prpblem z grami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jeżeli dałem temat nie w tym miejscu, to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie. Posiadam już trochę wiekowy sprzęt tj. AMD Athlon 1700+, 756 MB ramu, GeForce 4 mx 440. W pewnym momencie użytkowania musiałem zrobić format całego dysku (posiadam tylko jeden) w sumie dwóch partycji. Po zrobieniu formatu, zainstalowaniu wszystkich niezbędnych rzeczy pojawiły się pewne problemy. Po pierwsze po zainstalowaniu nowszych sterowników do karty graficznej, po włączeniu filmu, na monitorze wyświetlały mi się jakieś kolorowe kreski/kropki co w dużym stopniu utrudniało oglądanie. Zainstalowałem trochę starsze, to samo. Dopiero naprawdę stare sterowniki naprawiły sytuacje. Ale jest drugi problem. Mianowicie chodzi o gry. Jak wiadomo przy takim sprzęcie nie oczekuje cudów, nie mniej jednak takie gry jak Counter Strike 1.6 czy poczciwa Mafia przed formatem działały bez najmniejszych problemów, po formacie natomiast gdy włączam Cs'a i przestawiam w tryb (OpenGL lub D3D) następuje totalna zawieszka. Myszka rusza się z prędkością 1 klatka na 10 sekund i trzeba robić restart. To samo w przypadku Mafii. Zainstalowałem Directx'a, próbowałem już praktycznie każdej wersji sterownika i nic to nie daje. Taka mała ciekawostka, która może wyeliminuje kilka teorii. Zainstalowałem grę Machinarium, która praktycznie nie używa karty graficznej (producent pisze, że karta może być dowolna) i gra chodzi bez najmniejszego problemu. Inna ciekawostka, na jednej wersji sterownika, można było zrobić test OpenGl, co polegało na oglądaniu obracającego się loga Nvidii, włączyłem, pach zaciach. Co jest nie tak? Czy pominąłem jakiś program po reinstalu Windowsa? Czy możliwe jest, że wiekowa karta odmawia już posłuszeństwa? Co jest grane? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdraiwam

Edytowane przez kaykay

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wypróbuj sterowniki dołączone na CD z kartą graficzną. Do tej wersji na pewno powinny mieć numer poniżej 100.xx.

2. Sterowniki do płyty/chipsetu zainstalowane? Via 4in1 lub Via Hyperion lub co tam innego masz.

3. Sprawdź na innym zasilaczu i/lub innej karcie.

Jaka wersja Windows? Który Service Pack? Tylko nie wyskakuj z MX7 itp - wtedy od razu format i instalacja normalnego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drunk_ZoZol: jeżeli byś się rozmyślił lub jeszcze jakąś kartę znalazł to się nie pogniewam :)

ULLISSES: Windowsa mam bez żadnych bajerów. Normalny XP z SP2. Sterowniki są właśnie z płyty cd, bo na innych nawet filmów nie szło oglądać. Dla pewności przeinstalowałem sterowniki do płyty głównej Via 4in1, niestety bez żadnego efektu. Tak więc najwyraźniej trzeba pogodzić się z "śmiercią" karty. W sumie i tak miałem zmienić kompa ale to za jakiś miesiąc a myślałem, że chociaż w CS'a do tego czasu pogram. Mówi się trudno... Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim przekreślisz kartę, to pożycz od kogoś inną (najlepiej o podobny poborze mocy) lub przetestuj swoją u kogoś innego.

Sprawdź jeszcze pamięci przy pomocy GoldMemory i dysk przy pomocy MHDD. Mile widziany screen z 4 zakładek programu HD Tune.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi