Blaszanka Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Witam, od pewnego czasu pojawił mi się problem z laptopem, mianowicie nigdzie nie spadł - nic takiego się poważnego z nim niedziało ale... za każdym razem gdy go włączam wyskakuje mi błąd z dyskiem twardym, nie wiem zupełnie co on oznacza i jakie jego efekty uboczne mogą być (zauważyłem że ostatnio dość łatwo się wiesza, winamp, gadu, firefox i czasami problemy). Proszę o pomoc, porady, informacje, zdjęcie: Edytowane 10 Marca 2010 przez Blaszanka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marynarz Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Sprawdz jakie paramtery pokazuje SMART, np w HD Tune albo HDDScan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszanka Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 OK, przeskanowałem tymi dwoma i taki efekt: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 MHDD w dłon i scan... 05= kosmiczne wartosci moze byc duzo badów..( smart to nie wyrocznia ale juz mielismy podobne przypadki gdzie twardy w 05 pokazywał kosmos... ) C4= 1 bad do realokacji gotowy.... C5=1 błąd na dysku którego elektronika nie była w stanie naprawić... MHDD i scan 2xF4.... Opis progsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszanka Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 I jest skan: Da się to jakoś naprawić lub 'wyłączyć'? uciążliwe... bo gdy się nie naciśnie F1 to laptop się nie włączy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Powiem tak : Dysk w cienkim stanie... duzo sektorów 150ms... i 500 tez juz nie malo i jeden bad prawdopodobnie logiczny ( c4=c5 ) Jak masz cos ważnego to zgraj ( lub kopia posektorowa 1:1 na 2 dysk ) i można spróbować jeszcze komendy ERASE ( zerowanie ) ale ten dysk jest juz w słabym stanie technicznym .. Wolał bym juz go wymienić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blaszanka Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2011 (edytowane) Miesiąc temu dysk miał całkowita awarię (mogłem z dyskiem dopiero cokolwiek zrobić po podłączeniu do komputera przy użyciu paru przejściówek), na szczęście dane odzyskane (chwała programowi GetDataBack), zerowanie i parę dodatkowych skanów wykonanych lecz bez większego efektu, nadal wyświetla się ta informacja jednakże trochę pomogło po tej awarii: system się zainstalował bez problemów i dysk startuje normalnie (oczywiście z wyżej pokazaną notką SMART). Może jeszcze z rok pochodzi, wymiana nie wchodzi w grę ponieważ taki dysk 2,5 pod takie wejście to 200~ złotych, a sam laptop kosztował mnie około 350zł... Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc :wink: Edytowane 13 Lutego 2011 przez Blaszanka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...