Skocz do zawartości
Blaszanka

Acer Aspire 1640 - Błąd z dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu pojawił mi się problem z laptopem, mianowicie nigdzie nie spadł - nic takiego się poważnego z nim niedziało ale... za każdym razem gdy go włączam wyskakuje mi błąd z dyskiem twardym, nie wiem zupełnie co on oznacza i jakie jego efekty uboczne mogą być (zauważyłem że ostatnio dość łatwo się wiesza, winamp, gadu, firefox i czasami problemy).

Proszę o pomoc, porady, informacje, zdjęcie:

Dołączona grafika

Edytowane przez Blaszanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MHDD w dłon i scan...

05= kosmiczne wartosci moze byc duzo badów..( smart to nie wyrocznia ale juz mielismy podobne przypadki gdzie twardy w 05 pokazywał kosmos... )

C4= 1 bad do realokacji gotowy....

C5=1 błąd na dysku którego elektronika nie była w stanie naprawić...

MHDD i scan 2xF4....

Opis progsa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak : Dysk w cienkim stanie... duzo sektorów 150ms... i 500 tez juz nie malo i jeden bad prawdopodobnie logiczny ( c4=c5 )

Jak masz cos ważnego to zgraj ( lub kopia posektorowa 1:1 na 2 dysk ) i można spróbować jeszcze komendy ERASE ( zerowanie ) ale ten dysk jest juz w słabym stanie technicznym ..

Wolał bym juz go wymienić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc temu dysk miał całkowita awarię (mogłem z dyskiem dopiero cokolwiek zrobić po podłączeniu do komputera przy użyciu paru przejściówek), na szczęście dane odzyskane (chwała programowi GetDataBack), zerowanie i parę dodatkowych skanów wykonanych lecz bez większego efektu, nadal wyświetla się ta informacja jednakże trochę pomogło po tej awarii: system się zainstalował bez problemów i dysk startuje normalnie (oczywiście z wyżej pokazaną notką SMART).

Może jeszcze z rok pochodzi, wymiana nie wchodzi w grę ponieważ taki dysk 2,5 pod takie wejście to 200~ złotych, a sam laptop kosztował mnie około 350zł...

Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc :wink:

Edytowane przez Blaszanka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi