Mhrok Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Bry, mam problem z komputerem. Mianowicie w mniej więcej losowych momentach łapie tzw. freezy. Objawiają się one stanięciem kursora i czegokolwiek co robiłem. Pojawia się pisk (nie taki ostry, bardziej łagodny i cichy) w głośnikach. LCD POSTER nic ciekawego nie pisze. Sprzęt: Q9550, Striker II Extreme, Radeon 4870, 4GB DDR3 Goodram 1333MHz, Corsair 550W Ważne spostrzeżenia: 1. komputer zostawiony na noc się nie freezuje. 2. Często dzieje się to podczas słuchania muzyki i gadania przez mumble. 3. W trakcie oglądania 40 minutowego filmu miałem trzy freezy. Wcześniej komputer działał kilka godzin, freezy nastąpiły w odstępie 5 minut, jakoś nie mogę uwierzyć w przypadkowość tego. 4. Dźwiękówka to SB Live! na KX'ach! 5. Dyski to 2x HD502HJ w RAID 0 Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Proponuję format c: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Proponuję na przyszłośc lekturę przyklejonych tematów. Bluescreen'y, Zwisy, Resety, Itp. - Rozwiązania - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 (edytowane) Proponuję format c: Aha, nie wspomniałem, że to jest czysty system, bo myślałem, że to przez system właśnie. Proponuję na przyszłośc lekturę przyklejonych tematów. Temat jest przeczytany, ale przecież nie pisałem nic o kręceniu tego. Dyski bez błędów. Ram o ile wiem też(sprawdzane niedawno, ale kto tam wie...), ale na noc zostanie memtest. Zasilacz działa. Komputer czysty. Nic się nie przegrzewa. PS. windows 7 x64 Edytowane 10 Marca 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2010 Pisk w głośnikach to zapewne: - ostrzeżenie o przegrzaniu podzespołu (ustawiane w bios) - intruder alert (ostrzeżenie o otwarciu obudowy) - niestabilne napięcia zasilacza - walnięta płyta waląca przebiciami po karcie dźwiekowej - problem z dyskiem (elektroniką lub zasilaniem) W sumie nie powinien pisać reszty, ale... 1. GoldMemory do przetestowania pamięci. 2. Sprawdzanie temperatur w bios + ręką, sprawdzenie ustawień alertów. 3. Screeny z 4 zakładek programu HD Tune. 4. Podłączenie innego zasilacza. Wiem, że nowy, fajny, superowy, ale też może się spie... zepsuć. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) 1. GoldMemory do przetestowania pamięci. 2. Sprawdzanie temperatur w bios + ręką, sprawdzenie ustawień alertów. 3. Screeny z 4 zakładek programu HD Tune. 4. Podłączenie innego zasilacza. Wiem, że nowy, fajny, superowy, ale też może się spie... zepsuć. ;] ad 1. Wczoraj o 20 odpaliłem memtesta, jak dziś wrócę do domu to zobaczymy co tam wysprawdzał. ad 2. Co mam ręką sprawdzić? Na wszystkim co się nagrzewa mam bloki wodne(oprócz sekcji zasilania karty). resztę zrobię jak wrócę do domu za kilka godzin. Zasilacz narazie uznajmy za działający, a ja tymczasem zacznę poszukiwać czegoś na podmiankę, żeby sprawdzić czy naprawdę jest sprawny. EDIT: RAM sprawdzony 0 errorów EDIT2: Dysk sprawdzony na Quick teście, na noc zostawię normalne skanowanie. Edytowane 11 Marca 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 QuickScan wykryje coś, gdy dysk już praktycznie nadaje się do wyrzucenia lub jakimś cudem trafi na walnięty sektor - nie sprawdza wszystkich lecz co któryś tam. W HD Tune jest jeszcze zakładka SMART - ona powie więcej niż te pozostałe, które wrzuciłeś. Sprawdzałeś ustawienia BIOS odnośnie ostrzeżeń o temperaturach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) W HD Tune jest jeszcze zakładka SMART - ona powie więcej niż te pozostałe, które wrzuciłeś.Serio? Gdzie?! Nie mogę jej znaleźć? O_o PS. Sprawdziłem monitorowanie tempów. wszystko na >90 albo >110 stopni. Edytowane 12 Marca 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Zakładka nazywa się HEALTH, wyświetla SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wos Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 przeloz dzwiekowa w inny slot, zobacz co bedzie na integrze, sprobuj na innych sterach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Sprawdziłem normalnie, na dysku też nie ma czerwonych prostokącików. Dałem przecież zakładkę Health w screenach? :) [druga od góry] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Aaa.. Nie zauważyłem, bo pusta jest. Odpal MHDD z CD (opis jest chyba gdzieś na forum, na pewno jest w Sieci) i zrób fotkę (np telefonem lub cyfrówką) wartości SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) hm, ogarnąłem jak uruchomić i takie tam. Mam tylko jeden problem: najprawdopodobniej nie ma sterowników do mojego kontrolera RAID. Pytanie jak to zrobić: Wyłączyć RAID 0 (wcześniej backup wyjątkowy ;) ) i posprawdzać, czy da się jakoś bez tego odczytać? Mhrok EDIT: sam zdecydowałem. Przepraszam za jakosć - mam nadzieję, że widać co trzeba. Jak ktoś chce kupować telefon W595 to niech wie, że aparat jest po prostu do... beznadziejny. EDIT2: Zmierzyłem napięcie, na 5V jest około 5,17 a na 12V jest 12,28-12,29V. EDIT3: Obciążyłem wszystko co się grzeje na dłuższy czas (aż do ustabilizowania się temperatur). na GPU powstało coś takiego: A na CPU było max 58*C (pamiętajcie, że mam jedną chłodnicę 2x120) Edytowane 13 Marca 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 1. SMART jak rozumiem jest z obu dysków? 2. Sprzęt odkręcony? Jeśli nie, to zacznij od tego. 3. Czy problem występuje w grach? 4. Zmień stery do dźwiękówki, przełóż ją do innego gniazda. Ostatecznie podłącz inną, a swoją sprawdź w innym kompie lub użyj zintegrowanej. 5. Podmiana zasilacza na jakiś czas też może wykluczyć go z kręgu podejrzanych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) 1. SMART jak rozumiem jest z obu dysków? 2. Sprzęt odkręcony? Jeśli nie, to zacznij od tego. 3. Czy problem występuje w grach? 4. Zmień stery do dźwiękówki, przełóż ją do innego gniazda. Ostatecznie podłącz inną, a swoją sprawdź w innym kompie lub użyj zintegrowanej. 5. Podmiana zasilacza na jakiś czas też może wykluczyć go z kręgu podejrzanych. 1. tak 2. tak 3. nie tylko, na przykład jak film oglądałem, kilka razy nawet przeglądając neta (i słuchając muzyki!). 4. wyjąłem w ogóle SoundBlastera, a przełożyć nie mam jak, bo resztę slotów PCI(jeden) blokują śruby od bloku grafiki. 5. ciągle próbuje go sobie skołować. ogólnie to teraz muszę potestować bez dźwiękówki. Do tego zdjąłem bok obudowy i dałem dodatkowy nawiew na dyski i grafikę (nie pomogło) EDIT: grając w BF:BC2 znowu miałem freeza. Zainstaluje oczko starsze sterowniki do grafiki. EDIT: Bez dźwiękówki też zdarzył mi się freez. Na starszych sterach od grafy również. to ma coś do rzeczy? Edytowane 14 Marca 2010 przez Mhrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2010 Jak się okazało, pomogło przełożenie pamięci RAM ze slotów obok siebie. Teraz siedzą w slotach jednego koloru i od 24h nie miałem freeza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...