Skocz do zawartości
Gość unknown210

Karakorum + went. 120mm + Phenom x2 550 C3 - OC.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość unknown210

Witajcie, jak w temacie, jestem posiadaczem Pentagrama karakorum oraz proca x2 550 w rewizji C3. Chcę odblokować dodatkowe rdzenie oraz je podkręcić.

W tym momencie w Karakorum mam standardowego wenta. 120*120*25mm oraz pokrętęłko do niego za zewnątrz budy.

Czego chcę? Chcę bardzo CICHEGO i wydajnego wenta do karakorum. Mam Karakorum przykręcone do minimum to taką ciszę chciałbym mieć albo i ciszej tylko, że wydajności bym chciał.

Cena raczej nie gra roli bo wenty i tak są po max.80zł. Fajnie by było zachować stosunek ceny do wydajności no ale zobaczymy jak to będzie.

Nie będę oszczędzał na wentylatorku do tego chłodzenia bo przy AM3 zostanę raczej przez dłuższy czas. Potem przerzucę się pewnie na 4 rdzenie potem na 6 no ale to już później. Teraz doradźcie mi co kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

Moje typy:

NOCTUA NF-S12B FLX

Ten selekta fander też jest niezły.

A jakie parametry ma ten standardowy went od Karakorum? Przepływ powietrza 80 maxem ale ile decybeli? Chciałbym mieć porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

djmusik, jesteśmy bardzo zgodni. Też stwierdziłem, że Noctua jest za drogi. Zastanawiam się tak jak Ty nad Fanderem Selektą. W testach wypada bardzo dobrze i generuje mniej decybeli niż konkurenci. Co dziwne, bije na łeb Noctuę. Wczoraj podesłano mi link: Realitynet.pl - przystępnie o komputerach: Publikacje / Chłodzenie / Porównanie wentylatorów 120mm

Niby Fander ma małe obroty ale co z tego skoro jest prawie najwydajniejszy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadku Karakorum bierz wentylator który jest najcichszy .

Przez swoją konstrukcję to chłodzenie nie reaguje prawie wcale na większy przepływ powietrza .

Mam u siebie Karaka + SilentiumPC Zephyr 120 mm LED , nie ma różnicy czy pracuje na min. obrotach czy maksymalnych jakie może dać kontroler od Karakorum .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość unknown210

Nadal jestem za Fanderem, tamtych dwóch nie ma w tym teście.

Co do Zephyra i wypowiedzi kolegi reydena... Zephyr to chiński szajs - to po primo. A po secundo to nie zgodzę się z tym, że Karakorum nie reaguje na przepływ powietrza. Mam w nim teraz standardowy wentylator przykręcony na minimum; chłodzi on Phenoma x2 550. Jak ustawię w programach stress CPU to temperatura wzrasta, podkręcam wtedy karaka i jest różnica - jest głośniej i procesorowi robi się zimniej tak więc reaguje na podkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi