Skocz do zawartości
xPawel1337

Tani komputer do korzystania z internetu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w sumie to mogłem napisać bardzo tani :) Mianowicie interesuje mnie coś około 250zł jedynie do przeglądania stron, płacenia rachunków itd. przeglądałem Allegro i trafiłem na coś takiego:

Fujitsu Esprimo e5905 Cel 3.0/1024/80/DVD WXP FVAT (953647795) - Aukcje internetowe Allegro

I tutaj moje pytanie, czy za te pieniądze mogę znaleźć coś ciekawszego/stabilniejszego i ogólnie jak widzicie taki wybór. Z góry dzięki za pomoc i wszelkie odpowiedzi. :?

EDIT: Ofc fail z tytułem tematu i coś nie mogę tego edytować, także jak jakiś moderator by to zobaczył to z góry dzięki za poprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Poprawiłem temat.

2. Z takimi rozwiązaniami jest jeden problem. Piekielnie ciężko w niektórych przypadkach dostać jakiekolwiek stery do płyty. Zazwyczaj są to jakieś rozwiązania, które nie mają wsparcia na stronie producenta sprzętu. Np. tutaj mamy Fujitsu, a płyta pewnie MSI lub Asus, oznaczenia modelu brak i zostaje Everest lub szukanie po PID i VID urządzenia.

W tej akurat aukcji jest coś o licencji XP, więc ze sterownikami nie powinno być problemu. Ewentualnie poproś sprzedawcę, aby Ci wrzucił sterowniki na dysk, jeśli takowe posiada lub płytkę CD jeśli była w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje się, że wybrałeś najlepszy z możliwych do 260 zł z allegro. Jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi. Ciekaw jestem w jakim stanie są dyski twarde w tychże komputerkach i co można zdziałać korzystając z Ontrack Recovery, Get my data back czy NTFS Recovery. Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, tani komputerek jako zasysacz ;).

Myślę, że powinien załapać sterowniki do płyty wraz z zaaplikowaniem SP3.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, chyba zostanę przy tym Fujitsu, zawsze to pcie, ddr2 i sata, jak w normalnym komputerze coś wymienię, zawsze będzie można dołożyć do tego, te Evo ogólnie po dodaniu ramu/dysku i wszystkich innych rzeczy które z nich powyciągali wychodzą tyle samo, także szału nie ma :D A co do sterowników, zapytam sprzedawce, ale nawet jeśli niema to sprawdzałem i są dostępne na stronie Fuji pod większość chyba systemów. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pech chciał, a może i szczęście, że przejrzałem jeszcze raz allegro i trafiłem na dwa cuda :D mieszczące się w budżecie:

Fujitsu Esprimo 3600+/1GB DDR2/40/DVD PCI Ex (947946734) - Aukcje internetowe Allegro

Fujitsu Esprimo 3200+/1GB DDR2/80 SATA /DVD PCI Ex (947946682) - Aukcje internetowe Allegro

No i komputer z pierwszego postu:

Fujitsu Esprimo e5905 Cel 3.0/1024/80/DVD WXP FVAT (953647795) - Aukcje internetowe Allegro

I tutaj pytania. Celeron(3.0GHz) czy Sempron(1.8/2.0GHz)? Jeśli Sempron to 3600-2GHz i 40GB dysk czy 3200-1.8GHz i dysk 80GB, w sensie czy warto tracić jakby nie patrzeć połowę dysku za cenę 200MHz. Muszę coś wybrać przez weekend, także jeszcze raz proszę o pomoc. Zależy mi tylko na w miarę szybkim włączaniu/nie muleniu po tym jak zostanie już trochę zaśmiecony - samego windowsa i programów typu opera/ff/openoffice, żadnego grania na nich nie przewiduję :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy Ci na pojemności dysku a nie zamierzasz dokupować/wymieniać dysku na znacznie większy, to weź ten z dyskiem 80GB.

A może z góry wiadomo, że ten dysk 80GB będzie za mały i za kilka miesięcy i tak kupisz 500GB czy 1TB to nie ma sensu brać tego z dyskiem 80GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi