Skocz do zawartości
jezol

Problem z kompem, blue screen lub zawiechy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój sprzęt:

AMD x2 4200+ AM2 nigdy nie kręciłem

ASUS M2A-VM AM2

2x 1GB Good ram 667

GF Gainward gts 250 512mb nigdy nie kręcony

Wcześniej pisałem w co kupić, gdyż chciałem wymienić połowę kompa, ale stwierdziłem że może ktoś będzie miał jakiś pomysł o co biega więc zakładam temat tutaj w bardziej odpowiednim dziale.

Problem:

Windows XP:

Jakieś głupie błedy, np wyłączam firefoxa i błąd, włączam i znowu błąd mimo że program działa poprawnie, starałem się wysukać w necie ale nic nie znalazlem Błędy typu 0x000120213000.

Vista:

Działa bardzo nie stabilnie, co chwile restarty, blue itd nawet gdy nic na kompie nie robie.

Windows 7

Blue screeny.

Wkońcu rozłożyłem kompa na części 1, wymiana past itd. Zmontowałem, blue dużo rzadziej, częściej zwiechy.

Napięcia OK, 12v - 11,80idle + 11,69 stres.(Miernik) i mniej więcej to samo na speedfanie.

Testy:

OCCT - po 30 minut każdy test, ani bule, ani zwiecha wszystko działa.

Super pi - albo zwiecha, blue albo błąd programu EXACT ROUND czy jakoś tak.

3dmark vantage przechodzi zawsze cały, po ostatnim teście wejście do systemu i zwiecha, blue albo działa zależy jak mu odpowiada.

Memtest, test pamięci wbudowany w win7prof bez błędu.

Najczęstszy błąd keyword: 0x800000000

Nie mam pojęcia jak wykryć usterkę...

Za każdą radę bardzo dziękuję

Edytowane przez jezol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Napięcia OK, 12v - 11,80idle + 11,69 stres.(Miernik) i mniej więcej to samo na speedfanie.

...

Napięcia są bardzo niskie na linii 12V. W czasie pracy komputera sprzęt może mieć chwilowy wzrost apetytu na energię i zwiecha. Mogą to być bardzo krótkie "piki" nie widoczne ani na mierniku, ani na wykresie obciążenia cpu.

...

3dmark vantage przechodzi zawsze cały, po ostatnim teście wejście do systemu i zwiecha, blue albo działa zależy jak mu odpowiada.

...

Wtedy karta zmienia tryb pracy 3D > 2D, zmieniają się takty karty, możliwe jest też krótkotrwałe uderzenie prądowe, z którym zasilacz nie daje rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to chieftec 500wat.

Co do testu pamięci to opisałem wyżej że bez błędu...

Hmm dzisiaj spróbuję podłączyć na 2 zasilacze, całość na tym chieftecu i samą grafę na colorsit 450 wat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Not exact in rounds" w superpi to prawie zawsze problem pamięci albo kontrolera pamięci...

Ile robiłeś pętli tego memtest? (chodzi o memtest86 jak sądze?)

Masz możliwość sprawdzenia na innych kościach? Jak nie, to wyciągaj po jednej i próbuj...

Sprawdzałeś napięcia pamięci? może zasilanie na płycie zdycha...

Zluzuj timingi pamięci, podnieś napięcie, podnieś napięcie kontrolera pamięci (albo całego proca, na co bios pozwala).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą zrobiłem test grafa na colorsit 450wat reszta na tym chieftecu.

Zasilanie na chief 12V - 11,75idle/stres

Zasilanie na colors it 12,20idle po wł 3dmarka 12,00

Na tak podpiętym zasilaniu OCCT + Super pi, + firefox i nic się nie stało. Jaki mem test nie wiem, tzn używam podpiętego pod CD z Ubuntu. Najgorsze jest to że to nie wiadomo kiedy się stanie, teraz może być podczas super pi a następnym razem superpi przejdzie bez problemu... a czasami podczas samego firefoxa jest blue

Możliwe żeby to była wina zasiłki?? przecież na samego firefoxa + gadu chyba nie bierze dużo, a przecież super pi, occt czy 3dmark przechodzi i w sumie zawsze te same napięcia są.

A 2 sprawa czemu na XP mogę normalnie grać w wymagające tytuły a firefox by mi kompa zawieszał, to chyba nie problem zasilania?

Na xp tylko głupimi błędami sypał ale wszystko chodziło

Edit

pozmieniałem za radą napięcia wszystkie z AUTO na właściwe wartości, mnożnik z AUTO na x11, w systemie pare razy zauważyłem że procek zmienia sobie taktowanie na 1ghz a jak potrzebuje wraca do tych 2,2.

Na razie superpi bez błędu i co najlepsze 30 sekund szybciej a zmieniłem jedynie te napięcia...

3d mark tez spoko, jeszcze po testuje..

Edytowane przez jezol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie dumpy wskazują na problem z driverami grafiki, a konkretnie z plikiem "nvlddmkm.sys" możesz przeinstalować drivery kompletnie, pamiętając o dokładnym usunięciu poprzednich, albo zamienić sam plik w/w dosowym poleceniem "expand".

Edytowane przez Energman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też sobie wcześniej przejrzałem logi, poszukałem o tym pliku i wszędzie pisali że nic to nie mówi ponieważ prawie każdy błąd dot grafiki wskazuje właśnie na ten plik. Co do sterów to na każdym systemie miałem inne, najpierw na windows 7 miałem systemowe teraz najnowsze ze strony nv.

Na razie po zmianie napięć wszystko działą, przejechałem już 4x pi, 2 marki i nic się nie stało. Wymieniłem też wcześniej tasiemkę SATA do dysku gdyż mam CHiefteca Bravo i muszę zakupić tasiemkę kontową, bo teraz ledwo budę zamykam i się wygina kabel od razu przy złączu.

Teraz żałuję że od razu po zakupie procka i płyty nie poszedłem oddać na gwarancję, niby designed for vista i od razu miałem problemy, ale że pod xp było ok to to olałem.

Edytowane przez jezol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze sprawdził na innych pamięciach. Jakoś nie mam zaufania do GoodRamów w połączeniu z prockiem AMD. Nie wiem czy wiesz, ale pamięci na pewno nie chodzą Ci na 667Mhz. Miałem kiedyś 4200+ i pamiętam mniej więcej jak on ustawiał pamięci. Pytanie też czy jest to procesor w 65nm czy w 90nm, czyli Brisbane czy Windsor?

Jak temperatury?

Edytowane przez stasio1500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w zarządzaniu systemem podgląd zdarzeń, nie masz może błędów dysku? Sprawdź dysk HDTune-m lub innym softem.

Sprawdź też kondensatory na tej płycie, już w kilku takich musiałem interweniować z lutownicą...

Edytowane przez bobson37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi