tronnk Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Witam mam taki problemik z płytą główną soltek SL-75DRV5-c musze do niej podłączyć kabelki W załączniku załączam schemat z manuala a kabelki jakie mam to : 1 ground 1 +d 1 -d 1 +5v 2ground 2 +d 2 -d 2 +5v mam 2 kabelki bez oznaczeń power sw hdd led reset sw (z tym, że ten kabelek jest na 2 piny a w instrukcji jest to opisane GND i RESET SIGNAL i który to który) power led + i - mógłby mi to ktoś łopatologicznie wytłumaczyć? Niby podłączyłem wg instrukcji ale zielona dioda włączenia komputera tylko mignie raz i nic nie działa, kiedy nacisnę jeszcze raz przycisk power to nic się nie dzieje. pozdrawiam 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energman Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 Zazwyczaj czarny to GND, reszty nie wiem jak można mając taką instrukcje nie wiedzieć, łopatologicznie? Przecież to już jest łopatologicznie pokazane, chcesz jeszcze bardziej łopatologicznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 (edytowane) power sw reset sw (z tym, że ten kabelek jest na 2 piny a w instrukcji jest to opisane GND i RESET SIGNAL i który to który) Tu polaryzacja nie ma jakiegokolwiek znaczenia, a bardziej po ludzku - jakkolwiek nie połączysz będzie działać, oczywiście pod odpowiednie piny. hdd led power led + i - Tak jak kolega napisał - czarny to "-" czyli każdy inny kolor (oprócz białego, który jest też "-" chyba, że jest razem w parze z czarnym to wtedy jest "+" ;)) to "+" . Rysunek masz tak łopatologiczny, że bardziej łopatologiczny już nie będzie, no może żeby jeszcze kolory zaznaczyć... ale... no właśnie a co jak w obudowie będą inne to dopiero byłby kwas i pech <sarkazm> Edytowane 11 Marca 2010 przez Dj_AnT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tronnk Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 bardziej chodziło mi o podłączenie kabelków 1 ground 1 +d 1 -d 1 +5v 2ground 2 +d 2 -d 2 +5v gdzie je mam wsadzić bo reszta tak jak mówicie jest łopatologicznie wyjaśniona pozdrawiam 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2010 To są kabelki usb na przednim panelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tronnk Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 ok dzięki za odpowiedzi mam jeszcze jedno ostatnie pytanie czy jeżeli źle podłącze te kabelki mogę zepsuć płytę główną ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Co najwyżej uszkodzisz porty USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tronnk Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 chodzi mi o wszystkie kabelki a nie tylko o te od portów usb :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...