LegiaWarszawa Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) Czesc, mam prosbe do Was o pomoc. Mniej wiecej zlozylem sobie podobny zestaw co jest w poscie Miquel707 (mam nadzieje ze nicka nie pomylilem) tutaj: Zestawy komputerowe na Marzec 2010 | PurePC.pl Mam w zwiazku z tym kilka pytan i watpliwosci, ktore ciezko mi samemu rozwiazac, prosze o porade zatem :) Generalnie szczerze mowiac nie rozeznaje sie w zasilaczach i chlodzeniu w ogole. W grafice tyle o ile:) No i chyba najlepiej w prockach:) Komp ma byc pod socket najbardziej wedlug mnie przyszlosciowy 1366. Chcialbym w nim zapuscic tripple ram. Mam watpliwosci co do: 1. plyty glownej. Czy ta z zestawu obsluguje usb i sata w wersjach 3? Czy nie lepiej byloby wlozyc tu ktoras z tych plyt: Asus rampage II extreme, Gigabyte ex58a-ud5 lub ud7. Czym one sie dokladnie roznica i czy warto dolozyc te w przypadku pierwszej plyty drugie tyle, w przypadku dwoch pozostalych po 400zl mniej wiecej? 2. Ram - czy nie lepiej byloby wziac jakis ocz? 3. Grafika - czy warto wziac 5870 czy 5850 i dolozyc drugi hdd? Powyzej kwoty 5k nie moge wyjsc gdyz jeszcze musze kupic monitor z tunerem tv. Co do procka nie mam zadnych zastrzerzen jest tak "nowoczesny" jak jego mocniejsi bracia 2.9 i 3.3, tyle ze nizsze zegary. Jest w miare przyszlosciowy:) Myslalem nad jednym dyskiem SSD ale niestety to jeszcze za droga zabawka. Dzieki serdeczne za pomoc. ///////////////////////// edit A to moj post z innego forum: 1. Procesor: Intel Core i7 920 4x2.66 GHz BOX (LGA1366, QPI 4.8, 8MB) 2. Płyta: Gigabyte X58A-UD3R, X58, TripleDDR3, SATA3, RAID, GBLAN, FW, ATX, Core i7 - ta plyta ma usb 3.0? Jaka jest roznica miedzy tym modelem a UDR7? 3. RAM: DDR3 6GB 1600MHz Corsair (3x2GB, Triple, CL8) - taki ram czy inny? 4. Grafika: Radeon HD5850 Sapphire 1024MB GDDR5, HDMI, DVI, PCI-E 2.0 - koniecznie taka, moze pracowac w dual i jest najbardziej ciekawa cena/jakosc na ta chwile, chyba ze 5870 ale wydaje mi sie ze nie ma sensu doplacac ponad 300 zl. 5. HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB, SATA/300, 32MB cache, NCQ (zapis prostopadly) - czy moze cos malego ssd na system + 500 gb normalny hdd? 6. Obudowa - CoolerMaster Elite 330 Black (bez zasilacza) - taka wystarczy? Na tym to sie kompletnie nie znam podobnie jak na wentylatorku do procka, wszedzie polecaja Mugen 2. 7. ˙Zasilacz do obudowy ATX 650W be quiet Straight Power E6-650W Ultra Ciche! - chyba starczy? Czy jakis inny? W przyszlosci pewnie podepne druga graFIKE, mozliwe ze to bedzie na nia za malo ale to zmienie zasilacz i grafe:) Edytowane 12 Marca 2010 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 (edytowane) HDD zmien na pewno na samsunga F3 lub WD Black ( po co ci drugi dysk na raid 0 ? zeby szybciej system chodzil czy cos takiego ? bo jesli tak to zapomnij o tym i kup SSD ) co do dysku SSD to polecam 40 Gb SSD intela ( jest tylko jeden taki model ) oczywiscie na system ,cena ok. 440 zl (naprawdę warto kupić wydajność jest porażająca ) o obudowie coolmaster elite to zapomnij polecam np. coolmaster 690 , 690 II nie za drogie a bardzo dobre albo cos tanszego SilentiumPC Gladius GD-600 ram kup Gskill 3x2GB 1600 Mhz tańszy od corsair równie dobry co do plyty to zastanow sie nad Foxconn BloodRage GTI lub EVGA LE chlodzenie na procka mugen 2 z pasta AS5 (najtańsze z najwydajniejszych ) zasilacz dobra 650 wystarczy grafika hmmm po oc 5850 będzie "powiedzmy" na poziomie 5870 ale ja tez można podkręcić wiec jak starczy kasy to 5870 CPU warto już zmienić na i7 930 Edytowane 12 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Zgadzam sie co do grafiki, ze lepiej 5870. Zasilacz antek 640 lub 650 wat jest dobry i taki tez bedechcial povrac. Z prockiem jak najbardziej, jeszcze tydzien temu go nie widzialem. Ram gskill widze ze jest porownywany z ocz i innymi markami i jakiees 100 zl tanszy. Odpada nagrywarka dvd, mam prawie nie uzywanego samsunga. Dysk bym chcial jakis ssd 40 i ten f3 ale widze ze onz cash 16mb tylko jest, moze jakis porownywalny cenowo? Jesli chodzi teraz o obudowe, chcialbym mozliwie najlepiej wyciszajaca bez zbednych swiarelek, najlepiej z gniazdami gdzies na gorze, co dokladniej? Jest szansa zeby z monitorem za 1,5k wyrobic sie w 6,5k? Jaka plyte konkretnie, moze asus rampage 2 ale nie extreme? Czy do tego wszystkiego trzeba jeszcze dokupywac jakies wiatraczki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 a co sadzicie o tym: Procesor: Intel Core i7-930 /2.8GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ 1065 zł Płyta główna: Asus Rampage II GENE /intel X58/ 799 zł Tu ewentualnie jestem zdany na wasze podpowiedzi co innego warto przyszlosciowo by wlozyc nawet kosztem ceny i czy jest sens? Musi miec usb 3 i sata 3. Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B 175 zł Pamięć RAM: G.Skill 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 NQ 599 zł Dysk twardy: A-Data SSD X81 32GB (170MB/100MB/s) 369 zł nie ma intela 40gb, a 80 za drogie jeszcze pewnie przez 8 miechow. Drugi dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 189zl i tutaj pytanie F3 czy F1? F3 sa cichsze? Karta graficzna: Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1169 zł Stwierdzilem ze moze cos pomiedzy zwyklym 5870 a zwyklym 5850 przy posredniej cenie i lepsza wydajnoscia niz 5850? Karta dźwiekowa: w plycie x-fi Nagrywarka DVD: mam samsunga Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza) 349 zł Chodzi o jak najcichsza obudowe bez swiatelek i najlepiej z panelem na gorze - co polecicie innego/tanszego i prostego w sumie bez kosmicznego wygladu. Zasilacz: Antec TruePower New 650W 430 zł Tu pewnie mozna mniej watowy ale czy jest sens? to chyba te najlepsze antki? System Operacyjny: narazie stary xp smilies/smile.gif albo test win7 - brak wiecej kasy Suma: 5144 zł brutto Serdecznie prosze o sugestie szczegolnie do moich kometarzy. Chce raz a porzadnie zlozyc cos konkretnego i nie zmieniac tu nic przez 2 lata (na mysli mam glownie grafike). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) to Ty drogi kolego masz zamiar działać na takim kompie pod xp który nie widzi więcej niz 3 gb ramu o procesorach 4 rdzeniowych to juz nie wspomnę kończąc na słabej obsłudze dysków ssd i pewnie system twój to jeszcze 32 bit a i jeszcze obsluga GPU , wsadzić 5850 pod xp z DX 9 naprawdę zrezygnuj na razie z dysku ssd a kup win 7 bo to straszne nie porozumienie będzie co do dysku ssd to szukaj INTEL X-25-V SSD 40GB (najlepszy dysk ssd w tej cenie ) Edytowane 14 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 docelowo chce win7 pro 64bit. Generalnie bardziej chodzilo mi o czesci szczegolnie plyte i obudowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) buda ktora sobie wybrałeś jest bardzo fajna możesz śmiało kupować co do plyty to skoro nie odpowiadają ci te ktore wcześniej zaproponowałem to napisz w jakim celu szukasz płyty ( jakies extremalne oc cpu czy masz juz moze wodne chłodzenie i nie pasuje do tych plyt co ci zaproponowałem albo cos moze jeszcze innego ? ) ps Asus Rampage II GENE to microATX Edytowane 14 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Nie mam zadnego chlodzenia, chce zeby pod ta plyta pozniej mozna bylo ogarnac nowsze procki np za 2 lata i zeby dala rade jesli chodzi o ogolna wydajnosc. Czyli ta odpada? heh :) chce na pewno 3.0 usb i sata. Zeby te 16 gb ram poszlo kiedys. Fajna jest plytka asus rampage ta mocniejsza co obsluzy procki extreme (tak sie chyba zwa). Czy do tego trza jeszcze jakies chlodzenie dokupic? i ten dysk f3? Dzieki za pomoc Andrzej. ogolnie chce zeby mi to w esc zlozyli i przyslali gotowe z reszta kabli/akcesoriow ktore zostana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) to tak nie 16 Gb tylko 12 GB (6x2 GB) o tym asusie to zapomnij bo to lipa (microATX) dysk Samsung F3 jest w tym momencie najszybszym dyskiem HDD na rynku , również polecam ci WD Black trochę wolniejszy (ale to zawsze WD) co do USB 3 i Sata 3 to jak narazie jest bardzo malo plyt z tym standardem a te ktore naprawde warto kupic nie maja tego (moim zdaniem nie ma czego żałować ) wszystkie plyty dadza rade cpu z serii extrem ale kupowanie ich to jest totalna strata pieniędzy to samo zyskasz dzięki oc a nawet sporoooo więcej co do chłodzenia to tak jak ci pisałem mugen 2 z pasta termo AS5 (najtansze z najwydajniejszych chlodzen do 4 Ghz jest idealne a przy dobrze wentylowanej budzie da sie na tym wycisnąć więcej, jak trafisz na procka a z tym to nie stety sa teraz problemy ) jesli chodzi o sklep to nigdy tam nic nie kupowałem ale raczej opinie o sklepie sa ok tylko nie mam pojecie jak oni składają kompy a zeby wszystko ladnie gralo to trzeba sie troche napocić nad takim sprzęcikiem jesli masz jakis pytania to pisz na pw możemy zawsze pogadac na skypie Edytowane 14 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Wszystko juz wybralem oprocz plyty. JESZCZE MAM JEDNO WAZNE PYTANIE czy potrzebuje cokolwiek do tego zestawu ktory przedstawie dokupic, mysle tu o chlodzeniu. Czy juz wszystko co potrzxebne bedzie z obudowa? Zestaw wyglada teraz tak, wielka prosba o opinie nt plyty ewentualnie sugestie, pomysl Andrzeja znam ale caly czas wydaje mi sie ze moze cos od gigabyte albo asusa, oto wybor na ta chwile. Socket LGA1366 : Esc.pl Moj komp, do zakceptowania: Procesor: Intel Core i7-930 /2.8GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ 1065 zł Płyta główna: Gigabyte EX58A-UD5 /intel X58/ 969 zł Wentylator: Scythe Mugen II Rev.B 175 zł Pamięć RAM: G.Skill 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 NQ 599 zł Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 185 zł Karta graficzna: Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1169 zł Obudowa: Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza) 349 zł Zasilacz: Antec TruePower New 550W 359 zł System Operacyjny: Microsoft Windows 7 Professional OEM 64Bit 499 zł Pytanie czy brac ta plyte, czy ta plecana w zestawach asusa ok 400 zl taniej a to sporo. W to miejsce kupilbym sobie drukarke albo dysk ssd Intela.Czy ten zestaw bedzie mocno wyciszony (obudowa) czy szukac czegos innego/tanszego (wiem ze polecsacie ogolnie ta obudowe).Czy ta obudowa ma wiatraczki juz? Zasilacz 550w starczy czy 650 antka? Jak to wyglada w esc - zamowie to i oni go zloza i przetestuja i jesli bedzie potrzeba dolozyc np wentylatorki to ktos da znac? Andrzej jak to wyglada wedlug Ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Weź system w wersji Home Premium. Dokup pastę termoprzewodzącą Arctic Silver 5. Ta obudowa ma w sumie 3 wentylatory: 2x 140mm + 120mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) jak rozumiem będziesz kręcił kompa ? zasilacz bym zmienil na corsair 650HXEU albo zostawił Antec TruePower New 650W ( z nacisiekiem na corsaira ) 550W pociągnie ten sprzęt ale przy takiej konfiguracji i przy oc lepiej miec zapas mocy wiec 650 to taka rozsądna moc dla tej klasy sprzętu co do zamówienia oni ci to złoża i przetestują ale wiesz jak jest w sklepach wszystko robia na odwal sie , nikt ci nie gwarantuje ze to bedzie idealnie zlozone jesli sie troche znasz to sam bedziesz wiedzial , co do obudowy ona ma juz wentylatory w zestawie na dzien dobry powinny wystarczyć wszystko sie okaże jak juz będziesz mial kompa w domu i będziesz wiedzial jakie tempy masz. co do plyty glownej to ja akurat nie przepadam za gigabytem i asusem ale (strasznie mi sie palily te plyty hehe ) jak juz bym go bral to ten model GIGABYTE GA-X58A-UD7 pamietaj koniecznie o pascie termoprzewodzacej do mugena arcticsilver 5 Edytowane 14 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 czemu nie antec 650? Bede krecil moze nie od razu ale sie pobawie:) Generalnie ud7 jest najmocniejsza z tych wszystkich. Jaka alternatywa ? Miquel po co home, prof jest bardziej rozbudowany a ta sama cena. Paste wezme. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 corsair produkuje lepsze zasilacze od antca i nigdy sie na nim nie zawiodłem sporo juz komputerów złożyłem na zasilaczach tej marki i jak do tej pory nie bylo żadnego z nimi problemu corsair , enermax , be quiet , kiedyś tagan to dla mnie były i sa najlepsze firmy produkujące zasilacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Mowisz dokladnie o tym? Masz jakies gg? Corsair 750W [CMPSU-750HXEU] modularny Edytowane 14 Marca 2010 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Corsair nie robi czegoś tak dobrego, co robiło kiedyś. Ja teraz Antec uznaję za lepszą firmę, jeśli chodzi o zasilacze. Windows 7 Home Premium x64 kosztuje 369 zł, a nie tyle samo, co Professional... Edytowane 14 Marca 2010 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 (edytowane) Zmieszcze do tejobudowy pozniej grafike wielkosci 5970? ok juz wiem ze bez problemu. Do wyboru bylyby inne obudowy: Antec Nine Hundred Two LUB lANCOOL k62 jesli nie cm dominator 692 adv. Co bardziej ciche i praktyczne? Edytowane 15 Marca 2010 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Wiem ze podobne tematy juz byly,przejrzalem kilka watkow. Jeden z forumowiczow podpowiedzial mi 2 zestawy. Chcialbym to jedzszcze skonsultowac z kims innym mimo wszystko. Najpierw zaczne od zestawu nr 1: (esc) Wentylator:Scythe Mugen II Rev.B175 zł plus pasta as5 (nie wiem gdzie to w esc jest:>) Procesor:AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, BOX, AM3/559 zł Płyta główna:Asus M4A785TD-V EVO/U3S6 /AMD 785G, DDR3/369 zł Pamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Extreme Edition399 zł Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3185 zł Karta graficzna:Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1169 zł Obudowa:Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)349 zł Zasilacz:Antec EarthWatts 650W349 zł Suma: 3554 zł brutto teraz zestaw nr 2: Procesor:Intel Core i5-750 /2.66GHz, 8MB, LGA1156, BOX/715 zł Płyta główna:MSI P55-GD65 /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/495 zł Wentylator:Scythe Mugen II Rev.B175 zł Pamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL8 Extreme Edition399 zł Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F1R235 zł Karta graficzna:Sapphire Radeon HD5850 Toxic 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP 1169 zł Obudowa:Cooler Master Dominator II 692 Advanced (bez zasilacza)349 zł Zasilacz:OCZ ModXStream Pro 600W 320 zł Suma: 3857 zł brutto Zestaw trzeci: ESC PurePC Intel i5-750/4GB DDR3/500GB/HD5850/DVD-RW/500W/Mugen - 3580,00zł : Esc.pl Zestaw 4: ESC PurePC AMD Phenom II X4 965/4GB DDR3/500GB/HD5850/DVD-RW/500W/Mugen - 3399zł : Esc.pl pytanie tutaj odnosnie plyty - da sie naraz te 2 grafiki uzywac na oddzielnych monitorach? Bo jesli tak to ciekawa opcja:) Moje pytania: 1. Co za procki mozna wlozyc pod plyty na sockiecie i5, z serii i7? Czy tam wejdzie kazdy jeden proc? tylko i9 nie? 2. Czy warto doplacac do zestawu do gier te 200-300 zl zamiast amd do i5? I analogicznie amd/i5 do xeon'a. 3. czy lepiej zlozyc mocne i7 o ktorym pisalem w cenie duzo wyzszej ponad 5k? 4. W zestawach tych czesc czesci sie powtarza. Na ktore plyty/ram/zasilacz sie zdecydowac? Jesli chodzi o grafe to bedzie sapphire toxic, obudowa 692 cm advanced na pewno tez. Pytanie czy jest sens dolpacac duza kase do zestawu pod gry? I na czym ja najlepiej zlocyc. Cena do 3600 bylaby najlepsza maxymalna. Prosba o opinie, wiem ze troche powielam watek ale to dla mnie dosctrudny wybor. Kompa bede zamawial na poczatku kwietnia. Dzieki za pomoc Andrzejowi. I dzieki za wszelkie konstruktywne uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Czytac mi sie nie chce raz jeszcze, a za pierwszym razem malo zrozumialem :P ale AS5 jest w chlodzeniach, a moglbys ruszyc zadek zajrzec do zestawow przyklejonych i sobie kliknac w link i juz. W zestwie nr1 wez tansze mobo. Asrocka lub gigabyte, ud3p lub 770 de (obie w zestawach i obie dadza rade z OC choc Asus ma lepsza sekcje zasilania). Ram w esc jest promocja ! adaty 2000mhz extreme za 399 ;] wiec pospiesz sie lepiej :P Moim zdaniem i5 nie ma sensu :P juz lepiej 300 stowy dolozyc do drugiego dysku, myszki czy zasilki i jakis wentyli do budy. 1. Intel ma s1156 i 1366. To sa te ktore nas jako srednio zaawansowanych :P kupujacych interesuja. lga775 odpada juz. Pod 1156 wlozysz tylko jednego i7, a roznice miedzy nim a "prawdziwymi" i7 sa w matce google :P 2. Moim zdaniem nie co juz napisalem. (btw pytanie zalapalem wrescie, te pogody XD) 3. Do gier ? nonsens... 4. Bralbym jedynke (zestaw nr1) ze zmiana na adaty 2000 o ile jeszcze sa. I dopilnuj by zamowic 955 w C3 choc tez nie wiem czy sa jeszcze w C2 ale lepiej spojrzec :P Mobo mozesz zmienic, ale miescisz sie w cenie wiec ok. Mozesz tez poszukac czegos z dobra sekcja zasilania i OC jednoczesnie ale z usb 3.0 na przyklad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) Czyli mobo w tej kolejnosci wedlug Ciebie: 1. gigabyte 2. asrock 3. asus - ze wzlegu na cene? Zasilacz w zest 1 mial byc oczywiscie inny:) antec true power - 650 chyba lepiej na zapas pobrac. Z tego co widze to ten ram i tak nie pojdzie nawet na asusie na 2000mhz Edytowane 17 Marca 2010 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Nie pojdzie ale cena ta sama wiec o co biega ? OC moze ma wyzsze, w kazdym razie latwiej bedzie Ci sprzedac na przyklad albo wykorzystac jak zmienisz platforme lub amd zmieni kontrolery :P Zadnych kolejnosci itp :P Po prostu Asus moim zdaniem jest za drogi. Nie jest zly tylko drozszy, tyle. Ja bralbym ud3p ale i tak kupie asrocka ktory bedzie mial kosmiczny wyglad i dobre osgiagi :P jak wreszcie dokonam zakupu pc... W kazdym razie moze byc ten asus bo masz kase. Gdybys szukal oszczednosci to wlasnie mobo zmien ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Rozmawialem jeszcze z ziomkiem ktory swego czasu bardzo duzo kompow skladal obecnie czasem tez cos dziala i mowi, ze on by bral mimo wszystko i5 bo amd to juz nie ta sama klasa procesorow co kiedys. Nie wiem juz sam co zrobic. Ogolnie sklanialbym sie tez pod i5 chyba, wszystkie podzespoly tutaj do i5 sa ok? Cz jakas zmiana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) masz bardzo dobrze dobrane komponenty pod i5 , Prolog ma całkowita racje jeśli sa jeszcze te ramu w esc za taka cene to sie nia ma co zastanawiać i brać jak najszybciej adaty 2000mhz extreme za 399. Edytowane 17 Marca 2010 przez andrzejs82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Tu sie nie zgodze. Moim zdaniem AMD dzis stoi piec razy lepiej niz stalo przed rokiem, dwoma laty czy trzema. A tak w ogole to czytaj testy i wtedy bedziesz odporny na sugestie rowniez moje bo wyrobisz sobie wlasne zdanie. Ja stwierdzam tylko tyle ze za te sama wydajnosc wole zaplacic mniej. Nigdy nie napisalem ze i5 jest zly czy slaby :P Mozesz brac s1156 bo masz na to kase wiec ok, ale JA (podkreslam ze to ja ^^) kupilbym za te 3 stowy razera sobie :P a nie nalepke Intela. Choc nie ulega watpliwosci ze po OC bedzie i5 lepszy. W sumie topic widze 4,5-5k wiec to w ogole inna bajka niz to o czym my piszemy :P Jesli masz kase to pomysl jeszcze nad dyskiem ssd i raidem 1 lub 0 w zaleznosci od potrzeb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 (edytowane) topic byl inny ale zozstal polaczony pewnie ze wzgledu na pytanie czy jest sens pchac sie w i7. Generalnie wolalbym tego kompa zlozyc do 3,5, biorac pod uwage ze jeszcze bede mial inne wydatki to kasa zamiast i7 za 5,5k ktory wybralem na pewno sie przyda. Czyli i5 po oc bedzie mocniejszy niz ten amd? Ciezko to dobrze podkrecic? pod amd to konkretnie ta plyta: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ Edytowane 17 Marca 2010 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 Jak podkręcić procesor - Poradnik | PurePC.pl Nie jest to ciezkie. W kazdym razie po to bierzesz chlodzenie inne by to zrobic, tak ? :P I musisz to zrobic bo inaczej ta karta nie wykorzysta swojego potencjalu. Jak wysoko zajedziesz zalezy od Twoich wymagan no i jesli mowa o extreme to ile da rade procesor. i5 po podkrecaniu bedzie lepszy od Phenoma. Phenom musi byc wyzej taktowany by osiagać te same wyniki, ale mozna go za to podkrecac mnoznikiem choc to malo oplacalne, jednak sporo ulatwia. Wybor nalezy do Ciebie i mam dalej wrazenie ze nie poszukales nawet testow a to Twoje pieniadze! Wydaj je dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Generalnie zdecydowalem sie na ktorys z tych dwoch zestawow, czytalem wydajnosc i porownanie amd z intel i wiem ze intel jest mocniejszy w aplikacjach i niektorych grach, ogolnie duzej roznicy nie ma. O wszystkim zdecyduje w kwietniu zaleznie od ceny i5 pewnie, natomiast za amd przemawia jedna wazna rzecz - brak wymuszenia wymiany plyty z prockiem w przyszlosci jak w przypadku socketa pod i5 intela. Z drugiej strony za 2-3 lata pewnie lepiej bedzie wymienc plyte/procek rowniez w amd :D Nie wiem jeszcze tak na 100%, zobaczymy w kwietniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejs82 Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 za 2-3 lata nie będzie sensu modernizować sprzętu lepiej będzie kupic np główne podzespoły od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 W sumie racja ale kto wie. Tak samo nie wiem czemu Leg... obstawiasz ze nie bedzie nowych procow pod 1156. Ja uwazam ze bedzie i to sporo bo to nowy socket. To ze i7 jest na 1366 nic nie znaczy, bo jednak ogromna wiekszosc kupuje te "nizsza" polke i pozostawienie ludzi bez niczego byloby nie mile :P Wiadomo ze kiedys skoncza sie czasy kazdej podstawki ale popatrz ile czasu i ile "polek" mial lga775. Kilka serii dwu i kilka 4rdzeniowek, wlasciwie zawsze bylo na co upgreadowac. Btw w kwietniu ? :D to po co gitare zawracasz :P W kwietniu bedzie fermi (wiem wiem, sam sie wlasnie usmiecham) i wiele sie zmieni w Twoim zestawie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LegiaWarszawa Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) No tak a po oc lepszy i5, prawie jak i7. Na ile wykrecaliscie rekordowo i5? Tak czy siak bardzo dziekuje wszystkim za pomoc. Przy okazji "przetestowalem" jakosciowo kilka for i smialo moge powiedziec, ze tutaj sa najbardziej ogarniete osoby. Szkoda tylko ze tak malo wypowiedzi w sensie liczby uzytkownikow. Dzieki jeszcze raz. / eit jeszcze poprosze o odp. na kilka pytan: 1. czy ktorys i5 obsluguje HT? Z tego co sie doczytalem to nie?? 2. Plyty ktore maja wbudowana grafike potrafia z druga dolozona obsluzyc 2 monitory? Pod i5 - co sadzicie o tej plycie http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_335&products_id=25412 (ma usb i sata 3) a ta MSI nie, warto? Edytowane 18 Marca 2010 przez LegiaWarszawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...