PelikanQ Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Witam.Posiadam dysk 500GB podzielony na 2 partycje (pierwsza 50GB i jest na niej Windows XP a druga 450GB i na niej znajduje się Windows 7).Chciałbym,aby został mi tylko jeden system operacyjny (wolałbym win 7).Jak mogę sformatować partycję C (z windowsem XP),tak aby samo formatowanie zostało wykonane a nie instalacja kolejnego systemu... Tzn. Gdy będę chciał sformatować przez płytę,po ukończonym pozbyciu się Windowsa XP przez instalator,on od razu zacznie instalować kolejnego Windowsa na jego miejsce. Czy mogę przez oryginalną płytę z Win xp lub 7 (obie posiadam) dokonać formatu (ale tylko tego,żadnej instalacji nowego systemu) partycji C? Pozdrawiam PelikanQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 A spod Seven'ki nie możesz partycji z XP'kiem normalnie sformatować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelikanQ Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 A spod Seven'ki nie możesz partycji z XP'kiem normalnie sformatować? No właśnie w tym jest problem,bo od razu po zakończeniu formatowania zaczyna się instalować Windows 7 :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Ale mi chodzi o formatowanie spod systemu - PPM na C i wybierasz "Formatuj". Powinno działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelikanQ Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Ale mi chodzi o formatowanie spod systemu - PPM na C i wybierasz "Formatuj". Powinno działać. Oczywiście,że tak mogę sformatować,ale pozostaną wtedy "szczątki" po Windowsie XP ,tzn. podczas włączania komputera nadał miałbym do wyboru 2 systemy operacyjne (pomimo tego,że posiadam 1 ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 Zapewne nie może, bo tam znajdują się pliki startowe systemu W7. Najlepszym i najprostszym sposobem (nie wymagającym dodatkowych narzędzi) jest instalacja W7 na C (z formatowaniem tego dysku przez instalator), a następnie wykasowanie W7 z D i usunięcie wpisu o nim z nowego menu startowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2010 GP parted, wypalasz na CD botujesz kompa startx dajesz i potem robisz z dyskiem co chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...