Skocz do zawartości
hubabuba

Kieszeń z dyskiem USB i dodatkowe chłodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dysk (750 GB) w kieszeni, która jest zapięta pod USB i następnie laptopa. Problem polega na tym, że wsadziłem dysk do szafy (dla wyciszenia) i wyjąłem go z obudowy aluminiowej (kieszeni).

Kupiłem, więc 2 wentylatory Arctic Cooling (80mm) z regulacjami obrotów poprzez przełącznik.

I teraz właściwie nie wiem co z tym fantem zrobić. Jak to wszystko spiąć ze sobą ? Teoretycznie kieszeń posiada wyjście IDE, Sata oraz zasilanie dysku. No i jest też zasilacz 12V do kieszeni.

Co z tym począć ?

Edytowane przez Hubabuba222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam dysk (750 GB) w kieszeni, która jest zapięta pod USB i następnie laptopa. Problem polega na tym, że wsadziłem dysk do szafy (dla wyciszenia) i wyjąłem go z obudowy aluminiowej (kieszeni).

Kupiłem, więc 2 wentylatory Arctic Cooling (80mm) z regulacjami obrotów poprzez przełącznik.

I teraz właściwie nie wiem co z tym fantem zrobić. Jak to wszystko spiąć ze sobą ? Teoretycznie kieszeń posiada wyjście IDE, Sata oraz zasilanie dysku. No i jest też zasilacz 12V do kieszeni.

Co z tym począć ?

Po co w ogóle chłodzić ten dysk?

Jeżeli w tej szafie jest chłodno, nie potrzeba dysku żadnego chłodzenia...

Sekundka.

W sumie sam nie wiem o co pytasz - jak spowrotem włożyć dysk do kieszeni czy jak wentylatorki wpiąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że dysk chodzi bez przerwy nawet w nocy a zamknięty w kieszeni na półce jest głośny. Wobec tego zamknąłem go dla wyciszenia w małej szafce i wyjąłem z obudowy (sam kontroler + dysk) ale nadal jest gorący. Zdecydowałem więc dysk dmuchnąć od dołu i od góry.

I pytanie brzmiało. Jak zapiąć 2 wentylatory ? Pod USB odpada (5V). Więc mam do dyspozycji kontroler na dysk USB, który ma zasilacz. I tu pytam o jakąkolwiek możliwość podłączenia tych 2 wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gorący?sprawdź hdtune jaka ma temperaturę - pozatym co to za dysk?moje samsungi 103 uj śmigały non stop ze średnia 58 stopni przez rok....teraz maja mniej ale problemów z tego powodu nie miałem żadnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że dysk chodzi bez przerwy nawet w nocy a zamknięty w kieszeni na półce jest głośny. Wobec tego zamknąłem go dla wyciszenia w małej szafce i wyjąłem z obudowy (sam kontroler + dysk) ale nadal jest gorący. Zdecydowałem więc dysk dmuchnąć od dołu i od góry.

I pytanie brzmiało. Jak zapiąć 2 wentylatory ? Pod USB odpada (5V). Więc mam do dyspozycji kontroler na dysk USB, który ma zasilacz. I tu pytam o jakąkolwiek możliwość podłączenia tych 2 wentylatorów.

Gorący? Ile ma stopni że twierdzisz że jest gorący? :>

Pod USB możnaby było, tylko pytanie czy wentylatory obsługują 5V (czy będą na takim napięciu działać) i czy chce ci się robić przeróbki. Jak dla mnie to prostszym rozwiązanie jest dokleić (albo nawet tylko obłożyć) dysk twardy radiatorami, zakładając że rzeczywiście on potrzebuje chłodzenia - w co wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury wg. HDtune. od 52 do 58 stopni

Chyba mieści się w niebezpiecznych dla dysków temperaturach ?

Tak, w niebezpiecznych.

Ale ja nie rozumiem w ogóle twojego działania.

Nie prościej po prostu wsadzić ten dysk do obudowy komputera?

Jaki masz zamiar w umieszczaniu dysku w szafie?! Co ci to da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w niebezpiecznych.

Ale ja nie rozumiem w ogóle twojego działania.

Nie prościej po prostu wsadzić ten dysk do obudowy komputera?

Jaki masz zamiar w umieszczaniu dysku w szafie?! Co ci to da?

Nie mam obudowy komputera - mam tylko laptopa a tam już jest 2,5" HDD. Ten zewnętrzny jest 3,5"

Umieszczając dysk w szafie, chciałem oddzielić go od życia codziennego - mam bardzo miękki sen i przeszkadzał mi kiedy był na zewnątrz. Po schowaniu go do szafy, spałem spokojnie, ale zaczął się problem z grzaniem.

Czyli jest możliwość podłączenia wentylatorów (choć 1) pod ten kontroler-kieszeń na dysk ? Prosiłbym o konkretne rady, a nie pytania po co.

Teoretycznie jest zasilacz jest kontroler - tylko skąd napięcie na wentylatory ?

btw. Podłączyłem prowizorycznie pod zwykły zasilacz i oba śmigają. Spadło z 54 stopni na 36 stopni. Teraz pytanie jak zapiąć to pod taką obudowę dysku usb ?

Edytowane przez Hubabuba222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi