hubabuba Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Witam Mam dysk (750 GB) w kieszeni, która jest zapięta pod USB i następnie laptopa. Problem polega na tym, że wsadziłem dysk do szafy (dla wyciszenia) i wyjąłem go z obudowy aluminiowej (kieszeni). Kupiłem, więc 2 wentylatory Arctic Cooling (80mm) z regulacjami obrotów poprzez przełącznik. I teraz właściwie nie wiem co z tym fantem zrobić. Jak to wszystko spiąć ze sobą ? Teoretycznie kieszeń posiada wyjście IDE, Sata oraz zasilanie dysku. No i jest też zasilacz 12V do kieszeni. Co z tym począć ? Edytowane 13 Marca 2010 przez Hubabuba222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witam Mam dysk (750 GB) w kieszeni, która jest zapięta pod USB i następnie laptopa. Problem polega na tym, że wsadziłem dysk do szafy (dla wyciszenia) i wyjąłem go z obudowy aluminiowej (kieszeni). Kupiłem, więc 2 wentylatory Arctic Cooling (80mm) z regulacjami obrotów poprzez przełącznik. I teraz właściwie nie wiem co z tym fantem zrobić. Jak to wszystko spiąć ze sobą ? Teoretycznie kieszeń posiada wyjście IDE, Sata oraz zasilanie dysku. No i jest też zasilacz 12V do kieszeni. Co z tym począć ? Po co w ogóle chłodzić ten dysk? Jeżeli w tej szafie jest chłodno, nie potrzeba dysku żadnego chłodzenia... Sekundka. W sumie sam nie wiem o co pytasz - jak spowrotem włożyć dysk do kieszeni czy jak wentylatorki wpiąć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Problem w tym, że dysk chodzi bez przerwy nawet w nocy a zamknięty w kieszeni na półce jest głośny. Wobec tego zamknąłem go dla wyciszenia w małej szafce i wyjąłem z obudowy (sam kontroler + dysk) ale nadal jest gorący. Zdecydowałem więc dysk dmuchnąć od dołu i od góry. I pytanie brzmiało. Jak zapiąć 2 wentylatory ? Pod USB odpada (5V). Więc mam do dyspozycji kontroler na dysk USB, który ma zasilacz. I tu pytam o jakąkolwiek możliwość podłączenia tych 2 wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Gorący?sprawdź hdtune jaka ma temperaturę - pozatym co to za dysk?moje samsungi 103 uj śmigały non stop ze średnia 58 stopni przez rok....teraz maja mniej ale problemów z tego powodu nie miałem żadnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Problem w tym, że dysk chodzi bez przerwy nawet w nocy a zamknięty w kieszeni na półce jest głośny. Wobec tego zamknąłem go dla wyciszenia w małej szafce i wyjąłem z obudowy (sam kontroler + dysk) ale nadal jest gorący. Zdecydowałem więc dysk dmuchnąć od dołu i od góry. I pytanie brzmiało. Jak zapiąć 2 wentylatory ? Pod USB odpada (5V). Więc mam do dyspozycji kontroler na dysk USB, który ma zasilacz. I tu pytam o jakąkolwiek możliwość podłączenia tych 2 wentylatorów. Gorący? Ile ma stopni że twierdzisz że jest gorący? :> Pod USB możnaby było, tylko pytanie czy wentylatory obsługują 5V (czy będą na takim napięciu działać) i czy chce ci się robić przeróbki. Jak dla mnie to prostszym rozwiązanie jest dokleić (albo nawet tylko obłożyć) dysk twardy radiatorami, zakładając że rzeczywiście on potrzebuje chłodzenia - w co wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Temperatury wg. HDtune. od 52 do 58 stopni Chyba mieści się w niebezpiecznych dla dysków temperaturach ? Edytowane 13 Marca 2010 przez Hubabuba222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Temperatury wg. HDtune. od 52 do 58 stopni Chyba mieści się w niebezpiecznych dla dysków temperaturach ? Tak, w niebezpiecznych. Ale ja nie rozumiem w ogóle twojego działania. Nie prościej po prostu wsadzić ten dysk do obudowy komputera? Jaki masz zamiar w umieszczaniu dysku w szafie?! Co ci to da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubabuba Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Tak, w niebezpiecznych. Ale ja nie rozumiem w ogóle twojego działania. Nie prościej po prostu wsadzić ten dysk do obudowy komputera? Jaki masz zamiar w umieszczaniu dysku w szafie?! Co ci to da? Nie mam obudowy komputera - mam tylko laptopa a tam już jest 2,5" HDD. Ten zewnętrzny jest 3,5" Umieszczając dysk w szafie, chciałem oddzielić go od życia codziennego - mam bardzo miękki sen i przeszkadzał mi kiedy był na zewnątrz. Po schowaniu go do szafy, spałem spokojnie, ale zaczął się problem z grzaniem. Czyli jest możliwość podłączenia wentylatorów (choć 1) pod ten kontroler-kieszeń na dysk ? Prosiłbym o konkretne rady, a nie pytania po co. Teoretycznie jest zasilacz jest kontroler - tylko skąd napięcie na wentylatory ? btw. Podłączyłem prowizorycznie pod zwykły zasilacz i oba śmigają. Spadło z 54 stopni na 36 stopni. Teraz pytanie jak zapiąć to pod taką obudowę dysku usb ? Edytowane 13 Marca 2010 przez Hubabuba222 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...