Skocz do zawartości
Fejku

Składak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

To mój pierwszy post więc pragnę się przywitać. W poniedziałek mam zamiar zamówić części i złożyć samodzielnie PC. Chcę aby był to przyszłościowy komputer. Nie znam się za bardzo na tym, dopiero ostatnio poznałem trochę podstaw. Proszę o wyrozumiałość i ocenę tego zestawu.

Procesor:AMD Phenom II X2 550 Black Edition, Socket AM3, 3,1 GHz, 7MB cache, 80W, BOX ( odnośnie tego procesora mam pytanie czy jest sensu odblokowywać 4 rdzenie? czy wiąże się z tym jakieś ryzyko?)

Płyta główna:Gigabyte MA770-UD3, AMD 770, DualDDR2-1066, SATA2, RAID, GBLAN, FW, ATX

Pamięć RAM:Kingston HyperX 2X2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM (Kit of 2)

Karta graficzna:ASUS EAH5770 Radeon HD5770 512MB DDR5 (128bit), 2xDVI/ HDMI, DP, CF, PCI-E, BOX

Obudowa:Obudowa komputerowa Q20 Midi Tower, z zasilaczem LOGIC 500W ATX PFC (czarna)

Dysk twardy:Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5", 250GB, SATA/ 300, 7200RPM, 8MBcache

Nagrywarka:Samsung nagrywarka DVD 22x SATA bare bulk czarna

Oto ten zestaw. Wybierając poszczególne części kierowałem się radami rożnych sklepów komputerowych, a następnie złożyłem to w całość. Proszę o rady. Dziękuje. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A widziales kiedys nie skladaka ? :P Najblizej maja do tego delle, fujitsu, hpki itp ale to tez zbiorka czesci roznych producentow.

2. Proc ok ale szukaj C3 555 o ile Cie stac. Sa tez proce x2@x4 czyli takie ktore gwarantuja to ze sie odblokuja, sa nie wiele drozsze ale na pewno tansze od "gotowych" x4.

3. Odblokowywanie to pikus i potrzebna Ci tylko plyta z mostkiem polnocnym sb710 lub 780 chyba :P W kazdym razie wchodzisz do biosu i wlaczasz opcje ACC na auto i juz. Potem trzeba wlaczyc jakis program ktory obciazy procesor (wszystko na forum znajdziesz) i bedziesz wiedzial czy trafiles i 4 rdzenie sa stabilne. Prawdopodbienstwo spore, a probowac warto a nawet trzeba. No bo to nie kosztuje nic. W modowalnych x2@x4 masz 100% gwarancji ze bedzie dzialal jako x4

4. Zmien mobo bo jest zle. Pod ddr2 ktorych juz sie nie oplaca kupowac. Zajrzyj do przyklejonego tematu z zestawami.

5. Kingston to moim zdaniem syf, drogawy syf. Kup goodramy, adaty byle tanie i juz. ale 2x2gb :)

6. Obudowa rzecz gustu ale to jest slabe...

7. Ni bierz zasilacza w budzie (chyba ze to antec)! a logic to syf. PSU to jeden z najwazniejszych komponentow i nie mozna oszczedzac na nim. Znow spojrz do zestawow.

8. Dysk dzis to tylko 500gb. Sa szybsze i nie wiele drozsze. Wyglada to tak ze masz np. za 140zl 250 a za 165 500. Polecam jak wiekszosc samsunga F3.

9. Do czego glownie uzywasz ? Jaka max rozdzielczosc obsluguje Twoj monitor ? Ile mozesz wydac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę główną wybrałeś pod socket am2+, wybierz coś pod am3, pamięci wybrałeś ddr3, więc koliduje to...

Pamięci weź goodrama, dołóż do phenoma ii x4 925.

Zasilacz również do wymiany.

Ogólnie to ile chcesz wydać na komputer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wiekszosci. Ale takich gier bedzie coraz wiecej. A dzis masz np UT czy GTAIV ktore cisna procka jak cytrynke. Po za tym chodzi o fundusze, jesli stac Cie na dobre x4 to nie ma sensu brac jakis wyzylowanych "dwojek". Wiec zalezy w co grasz no i od innych zastosowan. Jesli nie robisz nic bardziej zaawansowanego od gier to ok. W kazdym razie biorac x2 od AMD próbuj odblokowac go na x4. Zebys nie myslal ze w grach x4 bedzie gorszy ;] bo to bedzie to samo. Masz 3,2 ghx x2 i masz 3,2ghz x4 wiec w grach ktore korzystaja z dwoch rdzeni bedzie to samo co na x2, ale w gta4 roznica ogromna moim zdaniem.

Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 349 zł lub AMD Phenom II X2 550 BE - 315 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 230 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 360 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD5770 1GB - 590 zł

Zasilacz: Fortron FSP500-60GHN - 215 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 189 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

2032 zł lub 1998 zł

Ale trzeba by brac tylko 2gb ramu u kupic bude np. tacens prios, thylon, cm elite 33x (wybierz ktora Ci sie podoba, bo ostatnia cyferka to tylko wyglad) albo karte na 4850 pcs i mamy jeszcze wieksza oszczednosc

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym przemyśleniu stworzyłem takie coś. Może skomentujesz ten zestaw. Mam tylko problem odnośnie karty graficznej. Mój monitor ma maksymalna rozdziałke 1024x768. Nie wiem czy wybrać Radeona HD4870 czy HD5770. Nie wiem tez u na moim monitorze jest sens inwestować w 1 GB.

AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ (będę się starał odblokować 4 rdzeń)

MSI 770-C45 /AMD 770, DDR3-1600/

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 (chyba wystarczy 1333MHz)

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F3EG

Samsung SH-S223C SATA (black)

Gigabyte Luxo M1000 Black ( czytałem ze ta obudowa jest ok)

OCZ StealthXStream 500W SLI (500W chyba wystarczy)

Edytowane przez Fejku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock M3A770DE - 230 zł lub Gigabyte MA770T-UD3P - 299 zł.

Obie gwarantuja wysokie OC i odblokowanie rdzeni. Z tym ze pamietaj iz nikt Ci tego nie gwarantuje. Po za tym chcac nie chcac wyjdziesz po za 2k jesli chcesz to co napisales.

Karte zmien na 4850 PCS 512 bo nic wiecej Ci sie nie oplaca. Niby mozna 5770, ale w sumie zaplacisz kupe kasy wiecej a i tak bedzie sie nudzic na takiej rozdzielczosci. Kiedys zmienisz monitor to i karte moze a na dzien dzisiejszy to co oszczedzimy na karcie inwestowalbym w x2@x4 z allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi