intoxicated Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witam! Jestem w trakcie wykonywania pasywnej chłodnicy na bok obudowy, nie mogę się zdecydować jakie rozwiązanie będzie lepsze, wydajniejsze? 1. Łatwiejsze w wykonaniu, wyloty z jednej strony, nie ma pewności czy będzie równo rozprowadzać ciepło. 2. Więcej pracy, wyloty po przeciwnych stronach, większy opór. Wybrał bym rozwiązanie typu "kaloryfer" jeżeli jego sprawność nie będzie wiele gorsza od drugiej opcji. Niestety nie mam pewności czy woda będzie płynąć przez wszystkie rurki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Druga opcja powinna być wydajniejsza ale o ile to nikt Ci raczej nie wywróży. Będziesz robił jakieś finy czy same rurki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Najlepsze by było zamontować wloty i wylot po przekątnej czyli prawy dolny róg i górny lewy. Ale skoro to ma być pasywka myślę ze nie warto tracić czasu na rozwiązanie nr. 2 i pozostać przy nr. 1 lub tym co zaproponowałem. Jeśli masz zamiar jeszcze jakieś finy montować to zmienia postać rzeczy. Edytowane 13 Marca 2010 przez pci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Finów na razie nie mam w planie, ale w przyszłości mógł bym dolutować płaskowniki miedziane (jak takie gdzieś zdobędę), zwiększyło by to znacząco powierzchnię oddawania ciepła. Chyba jednak wykonam opcję najłatwiejszą, ewentualnie jak będzie się źle sprawować zawsze mogę ją rozciąć i przerobić na drugi sposób. Finy po przeciwnych stronach to też dobry pomysł, jednak musiałbym wyciąć otwór w obudowie, ale nie wykluczam tej opcji. Edytowane 14 Marca 2010 przez intoxicated Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 wiecej rurek + finy i bedzie git...ze strona mocowania to najlepiej jak Ci odpowiada wejscie byle przeplyw byl w 1 strone... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxicated Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) W wolnym czasie udało mi się skończyć chłodnicę. Miałem kilka nieprzewidzianych problemów z rozszerzalnością metalu, powstawaniem naprężeń i pękaniem lutów, ale na razie wydaje się szczelna :). Jeszcze jej nie zamontowałem, ale niedługo ją przetestuję. Jeśli to kogoś interesuje to już ją przetestowałem, ogólnie po dwugodzinnym grzaniu proca jest o 3 stopnie wydajniejsza w od Black Water Advanced 122 z jednym wentylatorem 800RPM (lepiej niż myślałem). Foto mojej czystej i ładnej obudowy B-) (chciałem ją wymalować na czarno, ale nie chce mi się :wink: ). Edytowane 2 Kwietnia 2010 przez intoxicated Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...