klimampp Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Witam Mam następujący problem. Chcę na laptopie Medion 6200 przeinstalować system. Po włożeniu do napędu płyty z Win XP i ponownym uruchomieniu płyta nie bootuje się. Wygląda to tak, jakby jej nie było i komputer uruchamia się dalej. W Biosie kombinowałem już na różne sposoby, ale nic nie pomogło. Czy ktoś wie, jak to zrobić aby rozpoczęła się instalacja Win XP ? Screen Ustawień Biosu w zakładce Boot : Nazwa Biosu : Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss2020 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 w zakładce boot zaznacz CDROM i powinno startować z płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Ja tam widzę dysk na pierwszym miejscu... A bootuje po kolei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Ale napisałem, że próbowałem już na różne sposoby, a akurat przy tym zrobiłem zdjęcie ( próbowałem już z takim ustawieniem, że cdrom był pierwszy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Opcja nr 2: płyta nie jest bootowalna. Weź inną. Opcja nr 3: podłącz napęd na USB i próbuj przez niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Próbowałem właśnie przed chwilą z inną i także nie działa . Nie mam napędu pod USB :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 NIe trzeba. Wystarczy zwykły napęd + kabel IDE/SATA2->USB. Może ktoś ze znajomych ma taki kabel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Niestety nie posiadam takiego kabla. A może jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Do głowy przychodzi mi tylko bootowanie z pendrive, o ile sprzęt posiada taką opcję. Ewentualnie podłączenie innego napędu. Podobne jazdy robił brata Asus F5Z. Skończyło się na instalacji przy pomocy zwykłego napędu podłączonego właśnie takim kablem. Narzędzie z tego tematu powinno sobie poradzić z obrazem płyty ISO systemu - użycie "chain". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Zrobiłem to bootowanie z pendrive i nie działa ( możliwe, że ja coś źle zrobiłem ... ). Removable Devices dałem jako pierwsze i nic, nawet nie drgnęło :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Wszystko fajnie. Przestawiasz te opcje w odpowiedniej kolejności, ale (o ile dobrze kojarzę ten bios), to w nim trzeba jeszcze wybrać urządzenia, które należą do tej grupy. Być może obie grupy są puste i stąd problemy z bootowaniem. Zauważ, że przy "Hard drive" jest "+", czyli w grupie są jakieś urządzenia. W pozostałych nie ma nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Wiem, o co Ci chodzi. A gdzie znajdę jakieś informacje na temat tych grup ? jak dodać te grupy itp ? A nie da rady zainstalować windowsa z dysku twardego ? Zgrałbym na partycję D i zainstalował. Istnieje taka możliwość? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Jak walniesz Enter na danej opcji, to powinno się wybierać urządzenia pod nią podpięte. Ewentualnie gdzieś obok (na tej samej "stronie" ustawień) powinny być inne opcje. Na dysk wrzucić możesz, ale są 2 haczyki: 1. Partycja musi być na FAT32.* 2. I tak jakoś musisz wystartować kompa, aby dostać się do linii poleceń - konsola odzyskiwania z XP nie ma możliwości instalacji. Możesz odpalić CD pod Windows i być może jest tam opcja "Zainstaluj system". Może się uda... * - jest mała szansa, że jak odpalisz jakiegoś rescue CD z linią poleceń i obsługą NTFS, to może uda się odpalić instalator z partycji NTFS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Właśnie tylko przy HDD coś się pojawia, przy reszcie po naciśnięciu Enter nic się nie dzieje :unsure: Za dużo z tym kombinowania. Odinstalowałem niepotrzebne programy, wyrzuciłem parę z auto startu i już jest dużo lepiej. Jaki program/y polecasz do oczyszczenia kompa ( usunięcia zbędnych plików itp ) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 CCleaner, Spybot S&D, Autoruns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimampp Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2010 Ok Dziękuję bardzo za udzieloną pomoc! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...