Modd Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Otóż dzisiaj założyłem na procesor nową pastę (Arctic Silver Ceramique), bo miałem problemy z temperaturą (było 70* w stresie) i teraz jest jeszcze gorzej. Pisząc tego posta mam temp. 38*, a jak tylko odpalam Orthosa, to w ciągu sekundy (!) z 38* robi się ponad 60* i nadal szybko rośnie (po 10 sekundach mam ponad 70*). Na moje oko, to pasta jest dobrze zaaplikowana. Co może być nie tak? Procesor to Athlon X2 5000+, BOX. Aha, jeszcze dodam, że mam ustawione zasilanie na 1,25V (przy defaultowym 1,4V komp się wyłączał), obudowa ma zdjętą klapę z jednej strony. Wentylator chodzi na 100%. Edytowane 13 Marca 2010 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
james000000 Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Otóż dzisiaj założyłem na procesor nową pastę (Arctic Silver Ceramique), bo miałem problemy z temperaturą (było 70* w stresie) i teraz jest jeszcze gorzej. Pisząc tego posta mam temp. 38*, a jak tylko odpalam Orthosa, to w ciągu sekundy (!) z 38* robi się ponad 60* i nadal szybko rośnie (po 10 sekundach mam ponad 70*). Na moje oko, to pasta jest dobrze zaaplikowana. Co może być nie tak? Procesor to Athlon X2 5000+, BOX. Aha, jeszcze dodam, że mam ustawione zasilanie na 1,25V (przy defaultowym 1,4V komp się wyłączał), obudowa ma zdjętą klapę z jednej strony. Wentylator chodzi na 100%. Na niemal 100% musi źle przylegać procesor do chłodzenia. Też tak kiedyś miałem - okazało się że procesor nie przylegał bo 2 zatrzaski z 4 mocujących wentylator nie były do końca dociśnięte. Efekt był taki że o ile jeszcze w spoczynku temperatura była ok to w stresie rosła o prawie 40 stopni momentalnie. Sprawdź też czy nie przesadziłeś albo nie za mało dałeś pasty - za mało będzie widać po zdjęciu radiatora i braku jego odcisku na paście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 Pastę trzeba też wygrzać, sprawdź docisk radiatora a potem pomęcz procka orthosem przez kilka godzin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modd Opublikowano 13 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2010 (edytowane) Założyłem pastę jeszcze raz, tylko innym sposobem (kropelka na środek i zakładania radiatora bez rozsmarowywania) i sytuacja ta sama, ale zauważyłem coś takiego. Aktualna temperatura: SpeedFan - 37* AMD64 Cpu Assistant - 37* Everest - 38* CoreTemp - 58* Zawsze myślałem, że CoreTemp lepiej pokazuje temperaturę, ale teraz już nie wiem. EDIT: Wyczyściłem radiator i mam temp. 55* w stresie. Tak wskazują SpeedFan/AMD64 Cpu Assistant/Everest, a CoreTemp wskazuje 75*. Czyli po prostu ten program nadaje się do... Temat do usunięcia. Edytowane 13 Marca 2010 przez Modd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...