Zulik Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 - Ciekawe czy znow bedzie z j e b ka :wink: - skompilowalem sobie jajko 2.4.21-rc2 wpadlem na to jak instalowalem Myszke USB - okazalo sie by aby dobrze ona dzialala opcje od USB musialy byc tak samo skonfigurowane jak byly orginalnie (na czystym systemie ( slackwarea mam nr 9) czyli np. usbcore (podejrzewam ze to jest cala sekcja USB) musiala byc jako Modul a nie jak caly czas robilem - "na stale" no ale dobrze teraz przykladowo chcial bym ta sekcje wrzucic nastale do jadra oraz obluge myszki i paru innych rzeczy ktore byly modulami ! ? gdzie mam pozmieniac zeby system wiedzial ze to nei jest juz modul a jest to na stale wkompilowane ? p.s. tylko nie mowcie prosze ze to sie automatycznie dzieje bo w to To nie uwierze :) p.s. moze wystarczy z /etc/rc.d/modules.conf wywalic co trzeba ?? nie wiem ! prosze o instrukcje co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 ooj chyba bedzie z j e b ka :( bo juz 7 osob widzialo i nic ;(( o ile ktos wogole odpowie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 Wystarczy podczas konfiguracji jadra zaznaczyc dane elementy jako do wkompilowania w jadro. Jesli uzywasz make menuconfig, to wciskasz "y" przy takim elemencie. "m" oznacza skompilowanie danego elementu jako modulu. Oczywiscie trzeba przekompilowac cale jadro (make bzImage modules modules_install - przed wydaniem polecenia make modules_install najlepiej zmienic nazwe aktualnego katalogu z modulami /lib/modules/<wersja jadra>/) i podmienic nim stare i zrestartowac system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 22 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2003 1: nie zrozumialem tej czesc przed wydaniem polecenia make modules_install najlepiej zmienic nazwe aktualnego katalogu z modulami /lib/modules/<wersja jadra>/) i podmienic nim stare i zrestartowac system. moze na przykladzie ?? 2: jeszcze raz :) mam mysz usb jako M byla w jajku 2.4.20 teraz kompiluje jadro 2.421 i uslugi usb daje na stale ! no i myszka nie dziala ! :( co jeszcze trzeba skonfigurowac by myszka nie szukala modulow a SAMA WIEDZIALA ZE JEST JUZ W JADRZE ! ?!! najbardziej o to pisane duzymi literami mi chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Ad 1. Wystarczy zwrocic uwage na nawiasy ;-) Moduly jadra sa w katalogu /lib/modules/<wersja jadra>. Jak wydasz polecenie make modules_install (uprzednio wydajac polecenie make modules), to nowe moduly zostana przekopiowane do katalogu /lib/modules/<wersja jadra>. Jesli to ta sama wersja jadra, to lepiej zlikwidowac stary katalog, zeby nie nasmiecic roznymi wersjami modulow (np. cos wczesniej miales w module, potem wkompilowales to w jadro). Jesli kompilujesz jadro np. nowsze, to nie ma problemu, bo moduly ida do innego katalogu. To wszystko tak na dla porzadku, nie pamietam juz, czy make modules_install czysci katalog z modulami przed zainstalowaniem nowych, a zdaje sie tego nie robi. Ad 2. No juz Ci napisalem, wystarczy odpowiedno przy konfiguracji jadra zaznaczyc konkretne opcje. Zreszta pogugluj troche na temat USB i Linux, moze jakis myk gdzies jest. Inna sprawa, ze czasem lepiej jest, jak pewne rzeczy sa skompilowane jako moduly i ladowane pozniej niz samo jadro. Tak jest z kartami dzwiekowymi niektorymi na przyklad. Nie wiem, jak z Twoim USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 1: dzieki ze nie bylo z j e b ki :wink: 2: co do AD1 - to ja to wszystko wiem :) to jest wszystko w kernel-how-to, i masie artykułów na temat kompilacjie :) (poprostu zle to napisales stylistycznie - :) 3: no wlasnie kurcze ze nie wystarczy :( bo jak usbcore wkompilowalem na stale ! to nie chciala mi dzialac :( ta glupia mycha ! i albo to trzeba gdzies wpisac ze to juz nie jest modul albo ! jest jakis knyf zwiazany z USB ! ok poszukam :) teraz sie mecze z nls-nr codepage ale dam rade bo juz google zapodalem :wink: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 23 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2003 Eee, stylistycznie jest poprawnie, zwroc uwage na nawiasy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 Co do tej USB myszy to usbcore to nie wszystko !! Bede pisal to z pamieci i moge cos przekrecic ale jak cos to jutro poprawie :P Trzeba tez wkompilowac obsluge HID ( w sekcji USB ) a w niej mouse support, i w sekcji core input aktywowac trzeba mouse input i dopiero teraz powinno byc OK ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 24 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2003 amdek - :) jest ok :) mycha na usb to nie problem :)) jest i dziala i jest super :) moje wywody tutaj sa na temat tego ze jak byla na stale wkompilowana to nie chciala dzialac ! (jako modul jest ok ) p.s. moze czegos zapomnialem !! moze polowy funkcji trzeba na stale polowe na moduly ;) cholera wie :)ogolnie jest ok ::) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...