Skocz do zawartości
meerkat

mnie ramu ale w Dual czy więcej bez? pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc,

laptop to acer aspire 5720, system vista, w tej chwili jest zainstalowane 1GB ramu DDR2 667MHz, myślę nad zwiększeniem RAMu i tu dylemat,

finanse pozwalają na zakup drugiej kości 1GB, bądź okazyjnie-niewiele drożej używanej kości 2GB,Co byście wybrali na moim miejscu?

Jak będą dwie takie same to będzie w dual-channel czyli szybciej, albo mogę mieć 3GB ale wtedy chyba będzie wolniej ?

Jaka realnie będzie różnica w szybkości dla przeciętnego użytkownika jak ja? Vista pożera sporo pamięci, do tego grafika zintegrowana też swoje zabiera, więc może lepiej postawić na ilość?

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć właśnie przyszła i niestety mała niespodzianka. Te dwie kości nie chcą razem ze sobą działać.

Osobno każda z nich śmiga ale jak włożę obie to laptop nie przejdzie nawet biosu. Stara pamięć to Samsung 1GB (2Rx16 PC2-5300S-555-12-A3) a ta nowa to Hynix 2GB (2Rx8 PC2-5300S-555-12). Próbowałem zamieniać slotami itp. ale bez efektów.

W tej chwili zostawiłem więc tylko tego Hynix'a a z czasem pewnie dokupię drugą 2GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi