kepiarz Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Założyłem ten temat, ponieważ w specjalnym wątku od zasilaczy już mi chyba nikt nie odpowie. Zastanawiam się nad kupnem pół pasywnego zasilacza. Mój komp: PCD @ 2.8, 2GB RAM, 4850. W przyszłości (kilka miesięcy) mała wymiana procka, być może na 4 rdzenie i dokupienie trochę pamięci. I teraz tak: zależy mi, żeby zasilacz był cichy w idle, a podczas większego obciążenia wiatrak może sobie wyć, ale bez przesady ;). Nie wiem tylko czy to jest osiągalne przy takiej konfiguracji, obawiam się, że wiatrak może się często włączać w idle. Co o tym myślicie? Na razie znalazłem tylko Tacens Valeo Smart 480. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Ekmh, jak wygląda reszta chłodzenia - procka, grafy, budy całej? Jaki zasilacz? Bo mi się wydaje, że potrzebujesz jedynie cichego zasilacza a nie jakiegoś wynalazka zaraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepiarz Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Chłodzenie box, ale to też pójdzie na wymianę. Obudowa najgorsza Tracera, ale wraz z zasilaczem kupię też nową obudowę i zadbam o dobry przewiew. Zasilacz Corsair 400W. Aha i zapomniałem dodać, że muszą być odpinane kable! ;) Być może wystarczy mi zwykły cichy zasilacz, ale chciałbym poeksperymentować :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Jak juz to mogl bys zakupic Tacens Valeo II 600W w tedy mogl bys liczyc na cisze w idlu z dosc mocnym konfigiem . Ten Tacens Valeo Smart 480 jest za slaby do tego konfigu by pracowac pasywnie w idle , posiadalem go i po jakis 5 minutach sie wlaczal wentylator i juz nie wylaczal , posiadalem takze Tacens Valeo I 600 W i ten juz byl znacznie cichszy ale takze sie wlaczal w idle wentylator ale po ok 30 minutach i tak pochodzil sobie jakies 3 minutki i znowu 30 minut spokoju . A Tacens Valeo II caly czas chodzil pasywnie w idle . A to wszystko na konfigu z siga lecz z grafa 4850 . Ludzie w tescie na konfiguracji "Phenom II X4 965 (rev.2) @3.8 GHz i fabrycznie dość mocno wykręconym Zotac GF GTX 280" i tacensie valeo II 700 utrzymali go pasywnie w idle ;) TEST ps.Valeo II posiada odpinane kable ;) Edytowane 14 Marca 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Ja na Twoim miejscu nie eksperymentowałbym. Kupiłbym dobry wentylator do zasilacza oraz obudową z miejscem na zasilacz na dole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepiarz Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 (edytowane) Dzięki @Maciem, pomogłeś mi. A czy mi się wydaje, czy taki wynalazek jak Tacens Valeo II jest bardziej prądożerny? :unsure: obudową z miejscem na zasilacz na dole. Taką właśnie obudowę mam zamiar kupić ;) Edytowane 14 Marca 2010 przez kepiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 To w takiej obudowie jak dasz do zasilacza wentylator 600-800obr to go nie usłyszysz a będzie wystarczający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Wydaje Ci sie , pobor pradu jest na normalnym poziomie ;) Jezeli jestes wstanie dac tyle pieniedzy na Valeo II to warto go kupic , jest dobrze wykonany i ma dosc spora sprawnosc ;) Ale to glownie jezeli Ci zalezy na absolutnej ciszy w idle . Inaczej mozesz kupic jakis Bequiet , corsair albo antec i jak by byl za glosny to wymienic wentylator lecz moze sie to wiazac z utrata gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xantus Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Odpowiedź na którą czekasz brzmi: "Seasonic X-650" pół-pasywny, efektywny, drogi jak nie powiem co ale nie istnieje nic lepszego a posłuży wiele lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buziaczek Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) Enermax Modu82+ EMD525AWT 525W - może nie półpasywny, ale jego wentylatora 400 RPM nie usłyszysz Edytowane 29 Marca 2010 przez buziaczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...