Skocz do zawartości
Kacimiierz

Problem z dyskiem - instalator go nie wykrywa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem z jednym komputerem, znajomy poprosił żebym mu zrobił format dysku i wrzucił na niego system.

Jako, że komputer przyniósł mi do pracy a tam raczej nie miałem możliwości się bawić to wziąłem z niego dysk do domu, u siebie podłączyłem go do komputera i opcja "formatuj" spod windowsa 7 wyczyściłem obie partycje.

Dzisiaj podłączyłem ten dysk do jego komputera, wrzuciłem instalkę windowsa xp (co by nie było, oryginalnego i o ile się nie mylę to ma on już SP2), w biosie oczywiście ustawiłem jako 1 napęd (lekko starawe dvd jeszcze na ata), jako drugi owy dysk (jakiś 200gb'owy WD na sata). Dysk podpięty na zasilaniu sata i podłączony do wejścia sata na płycie głównej - próbowałem na dwóch różnych wejściach.

Problem jest tego typu, że o ile w biosie widzi ten dysk o tyle po załadowaniu plików instalatora systemu, po wciśnięciu "enter" celem rozpoczęcia instalacji wyskakuje komunikat, że nie znaleziono żadnego dysku twardego i pozostaje jedynie opcja zakończenia instalacji.

No i tutaj pytanie do was - co z tym fantem zrobić? Mile widziane wszelkie pomysły.

Co do reszty komputera to nie powiem wam dokładnie co tam jest bo nie mam do niego żadnej książeczki, wiem jedynie ze to jakaś płyta asrocka.

A co do samego dysku, przed formatowaniem działał, po formatowaniu na moim komputerze mogłem bez problemu na te dwie partycje wejść.

Edytowane przez Kacimiierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze napisalbys chociaz jaki to sprzet.

Wolimy doradzac niz zgadywac, ale skoro tak, to proponuje na FDD zapodac sterowniki do sata w trakcie instalacji windowsa, badz w nlite stworzyc plyte z tymi sterownikami zaladowanymi juz do obrazu systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podałem tyle informacji ile sam mam, płyta głowna asrocka - nie mam pojęcia jaki model dokładnie, dysk WD na sata1, dokładnego oznaczenia też wam nie podam bo go nie mam.

Co do sterowników to co prawda mam płytę ze sterownikami do MB ale potrzeba jest dyskietka startowa a takowej nie posiadam, nie wspomnę już o tym, że w swoim komputerze nawet nie mam czegoś takiego jak stacja dyskietek.

Nie da się tego obejść wrzucając np pliki z takiej dyskietki startowej na pena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi