Skocz do zawartości
Akita

Komp za ok 2-2,5 tyś, dla grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem, że takich tematów jest sporo, ja sam mam troche pojęcia (chyba) o sprzęcie ale ostatnio nie jestem w temacie a chce złożyć kompa dla Dziewczyny.

Komp powinien być max do 2,5 tyś (no a jeżeli nie potrzeba aż tak mocnej konfiguracji może być tańszy, wiadomo) a na kompie będzie robione:

Obróbka zdjeć, by bez zarzutu chodził pakiet COREL, BRYCE3D, Flash, autoCAD, Photoshop i tablet żeby się nie zacinał. Dodatkowo aby była możliwość bezproblemowej pracy na kilku programach włączonych jednocześnie (tu 4 rdzenie napewno bo inaczej nie da rady ;)). No i dodatkowo moja Ukochana chce grać w simsy i najnowsze diablo (ale to jeszcze sporo czasu :))

Więc tak, napisze co ja mniej więcej myśle:

Procesor: ogólnie do aplikacji przydałby się intel ale i5 wychodzi troche za drogo a i3 mi jakoś nie pasuje, procek z grafiką, 2 rdzenie, 2 wątki. Wolałbym chyba Athlona X4 ale nie wiem jak to wychodzi jeżeli chodzi o wydajność, ewentualnie w porywie Phenom X4 955 (albo niżej, OC nie będzie napewno).

Płyta: tutaj nie mam zielonego pojęcia bo płyt jest sporo a dokładnych konfiguracji nie znam, preferowaną marką jest raczej asus :)

RAM - jeżeli intel to pewnie 3 x 2GB (ale nie jestem pewien czy 1166, i3 czy i5 ma trójkanałowy kontroler choć raczej tak :)) - co do ahtlona czy phenoma to tutaj mamy dwa kanały i do takiej grafiki nie wiem czy 2 x 4GB albo 4 x 2GB nie było by lepsze bo 2 x 2GB może być za mało jak dużo softu bedzie naraz chodzić.

Grafa - no tutaj ciężko, fajnie by było coś z serii GeForce 2xx ale 250 jest chyba już dość słaby a G260 nadal drogi. Może być radeon oczywiście ale ja akurat jakoś wole GeForca ;) No i wyjście TV napewno będzie porządane ale to chyba większość już ma :)

Zasilacz - ok 450 W starzy chyba na taką konfigurację, ja obstaje przy be-quiet, sam mam dark power 430 i jestem zadowolony ale nie wiem jak to jest teraz niestety

Dysk - pewnie ok 500 - 750GB, może RAID 1 (Albo 0), płytka napewno bedzie mieć kontroler a jak nie to sie na allegro za 100zł kupi ;) Moja Kobieta jest uprzedzona do dysków samsunga bo dwa ostatnio jej padły choć ja myśle że akurat miała pecha ;) jakie dyski polecacie ?

Obudowa - hmm chieftec midi towet - to chyba ok 200zł, to byłby dobry wybór :)

No to chyba wszystko, takie rzeczy jak nagrywarka, klawiatura schodzą na dalszy plan bo już są w starym sprzęcie ;)

Jakbyście mogli napisać jakąś przykładową konfigurację i zaznaczyć czemu np. i3 zamiast ahtlona x4 czy i5 zamiast phenoma, czy 4GB Ramu dla kilku dużych aplikacji na Windowsie 7 bedzie wystarczać itp itd to będę bardzo wdzięczny :)

Pozdro !

Edytowane przez Akita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek to zdecydowanie Quad .

Athlon II X4 620 to minimum .

Athlon II X4 620 - 340 zł

AsRock M3A785GXH/128M - 290 zł / AsRock M3A770DE - 220 zł

RAM : GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 - 360 zł

VGA : Integra , bardzo wydajna ( GF6600GT lub wyżej ) - do S3 czy Diablo 3 wystarczy , jak nie to może jakieś HD4730/HD5670 + AsRock M3A770DE

PowerColor Radeon HD4730 PCS 512MB DDR5 - 285 zł

PowerColor Radeon HD5670 512MB DDR5 - 320 zł

HDD : Samsung F3 500 GB - 185 zł lub wersja 1TB ( też F3 ) za 299 zł

Buda : CM Elite 3xx za 159 zł

Zasilacz : Fortron FSP450-60APN 450W - 149 zł albo bequiet! PurePower L7 430W za 210 zł

Razem : 1 908 zł ( najdroższa opcja - BQ + HD5670 + Asrock na 770 i dysk 1 TB ) .

Czyli mamy jeszcze zapas .

Można się pokusić o PII X4 955 - wtedy wyjdzie 2 127 zł

Skoro potrzebujesz kompa głównie do pracy , to i 8 GB ramu może się przydać , drugi zestaw 2x2GB i całość kosztuje 2 487 zł .

Ceny z esc.pl

Nie ma sensu dla Sims 3 i Diablo 3 kupować mocnych kart , lepiej dołóż to tego co ci będzie bardziej potrzebne ( CPU/RAM/ HDD ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki wielkie Reyden :)

mam co prawda kilka pytań:

procek spoko - Athlon II X4 620 - 340 zł - jak najbardziej :)

sRock M3A785GXH/128M - 290 zł / AsRock M3A770DE - 220 zł - tu bym się skłaniał do jakiejś innej marki, z tego co pamiętam to asrock źle mi się kojarzy. Nadal tak jest czy nie jestem już w temacie? ;) Dodatkowo raczej wolałbym uniknąć zintegrowanej grafy skoro już decydowałbym się np. na tego Radka HD5670 - czyli np. jakaś płyta za ok 350zł bez zintegrowanej grafiki - da się coś takiego znaleźć ? np. Asus M4A79XTD EVO 790X - ok 370zł, na chipie 790

RAM : GoodRam 8GB (4x2GB) 1600MHz CL9 - 720 zł - myśle że się przyda :)

HDD : Samsung F3 500 GB - 185 zł lub wersja 1TB ( też F3 ) za 299 zł - spoko, tu chyba zostane przy 500GB więc 185zł

Buda : CM Elite 3xx za 159 zł - buda spoko

Zasilacz : bequiet! PurePower L7 430W za 210 zł - preferuje bequiet, jakoś mam zaufanie do tej marki

PowerColor Radeon HD5670 512MB DDR5 - 320 zł - spoko ale jakbyś mógł powiedzieć z jakim geforcem jest to porównywalne ? :) mniej więcej GTX9800 a 9800+ ?hmm to nie lepiej dołożyć te 60zł i kupić GTS250? bo chyba różnica jest dość znaczna :)

łącznie mi tu wychodzi 2154 więc jakby co zapas jest. Z phenoma zrezygnuje chyba, myślałem nad troche lepszym mobo - co o tym sądzisz?

Dokładając troche na płyte i grafikę zmieściłbym się w ok 2300 - będzie to dobre rozwiązanie ?

Pozdrawiam:)

Edytowane przez Akita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten asrock to bardzo dobra plyta jedna z lepszych na AM3 (czasy kiedy asrock produkował tandetę juz minęły ) , mialem z nia nie raz do czynienia i naprawdę jest swietna. ale jesli masz do asrocka jakies uprzedzenia to również polecam Gigabyte MA770T-UD3P

GTS 250 to jest w nowej budzie jak dobrze pamiętam 9800 GTX wiec kupuj radeona

zasilacz oczywiście ze be quiet

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTS250 to samo co 9800GTX+ , ma tylko lekko zegary podbite .

HD5670 jest słabsza niż GTS250/9800GTX+ , będzie gdzieś w okolicach 9800GT lub nawet słabiej .

To następca HD4670 ( wydajność 9600GT ) z dodanymi kilkoma jednostkami SP .

Jak chcesz to dołóż do GTS250 , ale wg. mnie nie ma sensu kupować mocnych kart tylko dla tych 2 gier ( Simsy 3 płynnie chodzą na kartach pokroju 6600GT , nie wiem jak D3 ale HD5670 powinien sobie dać radę ) .

Asrock to obecnie całkiem inna firma , od początku to był Asus w wersji Low End ,ale teraz znacznie się podnieśli jakościowo i niczym nie odstają od konkurencji , aczkolwiek zła fama firmy im trochę przeszkadza .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTS 250 to jest w nowej budzie jak dobrze pamiętam 9800 GTX wiec kupuj radeona

To byla porada roku.

Owszem GTS 250 to odgrzewany kotlet czyli 9800GTX+, ALE jest to kotlet o wydajnosci na poziomie radeona 5750 a on chce 5670

GTS jest od niego conajmniej 25% szybszy, radek 5670 to jest poziom 8800/9800gt

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

AnandTech: AMD's Radeon HD 5670: Sub-$100 DirectX 11 Starts Today

Czy warto doplacac do takiej roznicy to juz sam zdecyduj.

PS2. Czy jestescie pewni , ze 8 GB ramu da koledze lepszy rezultat niz doplata do Phenoma X4 ? Ram pozniej dolozyc mozna z dziecinna latwoscia a zmiana proca to juz troche powazniejsze grzebanie i zabawa w allegro ze starym.

Edytowane przez Michaelius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, ale... no właśnie jest małe ale. Bo jak juz dokladac to do 4850 ktory jest wydajniejszy lub na rowni (akurat anadowi ufam calkowicie). W wersji PCS polecany wszedzie :P Wyjdzie taniej, wydajniej, oszczedniej i chlodniej pewnie.

PowerColor Radeon HD4850 PCS 512MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI - 379zł : Esc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, ale... no właśnie jest małe ale. Bo jak juz dokladac to do 4850 ktory jest wydajniejszy lub na rowni (akurat anadowi ufam calkowicie). W wersji PCS polecany wszedzie :P Wyjdzie taniej, wydajniej, oszczedniej i chlodniej pewnie.

PowerColor Radeon HD4850 PCS  512MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI - 379zł : Esc.pl

Ale lekko odchudzonego Greenowego GTS 250 można mieć za 350 (wersja ciut wolniejsza od standardowej) , więc to bardziej kwestia gustu autora co by wolał.

Karty graficzne GeForce GTS250 cena - Porównanie cen w sklepach

I gwoli ścisłości historycznej:

GTS ciągnie mniej w idlu i więcej pod obciążaniem od radka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich :)

No chyba ja jestem z tego pokolenia kiedy Asrock miał kiepskie płyty ;) co do Gigabyte Gigabyte MA770T-UD3P - całkiem niezła propozycja :) cena to ok 300zł. A opłaca się dokładać do Asus M4A79XTD EVO 790X?

No co do grafiki to chyba zostane przy GeForsie 250 :) niewykluczone że moja Luba będzie chciała w coś innego pograć :)

No a wracając do pamięci i procka - myślicie że lepiej dołożyć do phenoma X4 (a jeżeli tak to który? Black 955 czy niższy? OC nie bedzie ale 955 ma chyba najkorzystniejszą cene) niż kupować te dodatkowe 4GB RAMu?

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za zainteresowanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grafiki wybrałbym kartę od ATI. Nie wiem jak inne programy ale PS CS4 ładnie wykorzystuje moc karty. Ponad to obraz na ATI jest lepszy i nie powtarzam teraz plotek przeczytanych na forach pisanych przez "specjalistów", tylko mówię to z własnego doświadczenia. Mogę w każdej chwili zmienić NV na ATI (mam integrę i jedną zewnętrzną) i różnica jest widoczna. Jak przesiadałem się z integry na gf9600 to tydzień grzebałem w sterownikach, żeby było lepiej. Różnice nie są oczywiście wielkie, ale jak dla mnie widoczne. Kumpel na przykład nie widzi różnicy żadnej. Ja się sporo bawię w grafice i mam lepszy monitor od niego, więc może to dlatego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Właśnie mam zamiar zrobić upgrade z mojego leciwego 939 na AM3. Wybrałem już części ale nadal mam parę dylematów. Jakbyście mogli mi doradzić co lepsze będe bardzo wdzięczny :)

Proc: Phenom X4 955 - tu nie mam wątpliwości ;)

Grafika: GTX260 - prawdopodobnie Gigabyte OC lub Zotec ale nie jestem pewien. Żeby uciąć różne komentarze - tak, chce nvidie a nie ati :)

RAM: Patriot DDR3 Dual Chanel 2x2GB 1600 7-7-7-20 PGS AMD PGS34G1600LLKA - tu myślałem jeszcze nad Viper II - które lepsze ?

Zasilacz - OCZ 600W Modstream - chyba będzie ok?

Chłodzenie - mam teraz scythe Ninja, jestem zadowolony ale nie wiem czy można dokupić przejściówkę aby ten sprzęt pasował na AM3, pytałem na cooling.pl ale jeszcze nie odpowiedzieli.

Płyta główna - mój największy dylemat - Na początku chciałem MSI G65 ale tu jest chip ze zintegrowaną grafiką a takiego nie chce. Myślałem nad Gigabyte UD5 ale jest troche drogi. Znacie może jakąś inną płyte na chipie 790FX? :)

No to by było na tyle. do tego dojdzie jeszcze (ale później) dysk Samsunga F3. Jeszcze jedno pytanko - czy opłaca się kupić np. 32GB SSD na sam system? (W celu performance'u oczywiście)

Pozdrawiam i z góry dzięki :)

Andy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupujesz? Sprawdź czy proc to C3. Goodram 1600MHz CL9 wystarczy. Jeżeli masz zapinkę od Ninji pod AM2 to pasuje na AM3. Jeżeli tanio to M3A770DE, jeżeli chcesz drożej to AsRock 890GX Extreme3, Asus M4A89GTD PRO, Asus M4A89GTD PRO/USB3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam PGS od tygodnia i w sumie wszystko Ok. PGS-1,7v - ViperII-1,9v pozostałe parametry takie same więc jak chcesz drogie pamięci kupować to chyba lepiej te które będą miały mniejsze zapotrzebowanie na prąd.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede kupowac u siebie, kupilbym w ESC ale na raty na odleglosc nie da rady ;) Proca sprawce czy jest C3, to jest na rdzeniu, tzn na blaszce napisane o ile pamietam tak?

Co do plyty - chip 890 odpada bo jest z GPU a takiego nie chce :) Poczekalbym na 890 FX ale nie wiem jak dlugo trzeba bedzie czekac. No a na plyte to tak najlepiej ok 500zl chcialbym wydac - macie jakies inne propozycje? :)

Co do RAM'u - chyba jednak wole patriory kupic ;)

Jaka bedzie roznica miedzy tymi pod AMD a np. Viper 2?

p.s. co do Nijni to musze sprawdzic czy jest zapinka pod AM2+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nigdy nie lubiłem płyt z GPU, dla mnie to niepotrzebne elementy, zajmują tylko miejsce na laminacie i z tyłu ;)

Pozatym wiesz - to juz chyba chodzi o prywatne preferencje ;) Będe się lepiej czuł bez GPU na płycie ;-) ;P

Ok, co do płyty to biore pod uwage te:

Gigabyte GA-MA790XTA-UD4

Gigabyte GA-MA790XT-USB3

Różnica 30zł zaledwie a Ud4 ma radiator na sekcji zasilania procka. Opłaca się kupować Ud4 czy lepiej tą tańszą?

Drugie pytanie o RAM (tak, wiem że Was nie słucham ale chciałbym mieć porządny RAM gdyby zachciało mi się OC)

- PV234G1600LLK • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław

- PGS34G1600LLKA • Sklep Komputerowy ProLine.pl Wrocław

Który z nim będzie lepszy?

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zestaw proponuję:

Procesor:Intel Xeon X3440 /2.53GHz, 8MB, LGA1156, BOX/799 złPłyta główna:Asus P7P55D /intel P55, DDR3 1600, GLan, 1394/425 złPamięć RAM:A-Data 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9 Gaming369 złDysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3179 złKarta graficzna:PowerColor Radeon HD4670 PCS 512MB DDR4 /128bit/ HDMI/DVI249 złNagrywarka DVD:Samsung SH-S223C SATA (black)99 złObudowa:Gigabyte Luxo M1000 Black120 złZasilacz:Corsair 400W [CMPSU-400CXEU]180 złRAZEM: 2420 zł

Produkty i ceny z esc.pl, ale i w innych sklepach powinieneś dostać te części.

Przede wszystkim widziałem wiele testów i procki AMD, zwłaszcza te budżetowe (Athlon II), słabo wypadają w Photoshopie (i generalnie grafice 2D) pomimo swoich 4 rdzeni. Grafika niezbyt wydajna, ale do tych zastosowań jakakolwiek nowsza by wystarczyła. Jedynie z Diablo mogą być problemy, jednak znając Blizzarda na średnich spokojnie pójdzie. Zamiast tego Xeona ostatecznie mógłbyś wziąć Core i5, który jest trochę tańszy.

Edytowane przez Assassin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrew - co do Ramu to w sumie racja ale wole mieć lepsze jakościowo komponenty ;)

Co do 890 - jedyna różnica między 890gx a 890fx to będzie zintegrowana grafa jak się domyślam?

No i nie znasz ewentualnej daty kiedy ma wyjść coś na 890fx?

Co do płyt na 890gx - widze, że proponowałeś asusa ale z tego co słyszałem nie za bardzo im te płyty wychodzą :) Jakie inne płyty byś ewentualnie polecił?

Assassin - dzięki wielkie za ten zestaw ale dla mojej Dziewczyny kompa już nabyłem ;) poprostu jak napisałem nowy temat o kompie dla mnie to się dołączył do tego, nie wiem sam czemu :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 890 - jedyna różnica między 890gx a 890fx to będzie zintegrowana grafa jak się domyślam?

No i nie znasz ewentualnej daty kiedy ma wyjść coś na 890fx?

FX ma więcej linii PCIE, znacznie więcej. Jeśli nie zamierzasz bawić się w multi-gpu, to GX spokojnie wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, mam jeszcze takie pytanko. Zdecydowałem się na GTX260 (wiem, może nie najwydajniejsza za tą cene ale taką właśnie wybrałem ;). Teraz takie pytanko - czy Gigabyte GTX 260 OC za 700zł będzie dobrym wyborem? czy może w podobnej cenie będzie jakiś inny GTX260 innego producenta lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ten Gigabyte ma 3 lata gwarancji. Chłodzenie też podobno nie jest złe. Ale jak np. patrze na Gainwarda to on ma 625 na rdzeniu i 2200 pamięci. Gigabyte ma 576 rdzeń i 2000 pamięci - ale z drugiej strony Gainward ma 24 miesiące gwarancji. Dodatkowo ten Gigabyte OC nieźle się kręci z tego co wiem - mam dylemat teraz ;) Może ewentualnie TwinTech? Podobno bardzo dobra karta i cicha no tylko, że ma 24 miesiące gwarancji ;) (choć myśle że i tak ją sprzedam wczesniej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi