Zajdzik Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 Witam Mam taki mały problem a mianowicie komp widzi tylko aparat a nie tak jak w innych moich aparatach pamięć a co za tym idzie mogę oglądać zdjęcia mogę je kopiować ale nie mogę ich zmieniać ani nic wgrywać na kartę. Zazwyczaj było tak, podłączam aparat przez usb i widniał on jako pamięć wymienna w moim komputerze a teraz widać go jako aparat przez co te problemy. co zrobić by był widoczny jako pamięć, dzięki czemu mógł bym korzystać z niego jako magazyn danych a nie tylko aparat ze zdjęciami? Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem i wiecie o co mi chodzi. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) Nie przestawiłeś aby przełącznika na karcie? Edytowane 16 Marca 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) tzn jakiego przełącznika?? na karcie jest tylko lock ale czy jest w pozycji "zamkniętej" czy nie to nie zmienia nic jak komp widzi aparat a w samym aparacie nie widzę żadnych ustawień dotyczących tego, tak jak np. w komórce mogę ustawić ją by komp widział ją jako kartę albo modem albo telefon Edytowane 16 Marca 2010 przez Zajdzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 Próbowałeś formatować kartę? Spróbuj zarówno z poziomu komputera, jak i samego aparatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 (edytowane) wrzuciłem inną kartę sd (moja sdhc) ale to samo, komp widzi aparat ze zdjęciami ale nie widzi tego jako pamięć tylko jako aparat (ta karta była formatowana i na innym aparacie jest wykrywana jako pamięć więc wnioskuję że to raczej coś nie teges z sterownikami może albo coś gdzieś jest zle ustawione ;/ edit: formatowanie karty z pod aparatu nie dało rezultatu a z pod kompa się nie da bo jej nie widzi tylko aparat a jego formatować się nie da czy jest możliwe że nie da się tego podłączyć by była widoczna karta zamiast aparatu? to by było bez sensu jak by taką możliwość zablokowali ci z canona chyba co? Edytowane 16 Marca 2010 przez Zajdzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 Nie, to nie jest bez sensu. Twoj aparat jest widoczny w trybie PTP bodajze, wtedy aparat jest widoczny wlasnie jako aparat, a nie jako pamiec wymienna (tryb MSC). Bardzo wiele aparatow tak ma, nawet lustrzanki da sie przestawic w taki tryb. Ma on, wbrew pozorom, kilka zalet, np. nie trzeba sobie zawracac glowy struktuta katalogow na karcie. Zadne formatowanie karty ani zaklecia tu nie pomoga - ten aparat tak ma i tyle, no chyba, ze w jego opcjach da sie cos zmienic. Jak chcesz miec karte jako pamiec wymienna uzyj czytnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 a czy jest jakiś sposób by móc coś na tą kartę poprzez aparat wgrać? chociażby zdjęcia czy coś a teraz nie mogę zupełnie nic wgrać ;/ co mnie jeszcze zastanawia to to że nie mogę się połączyć z aparatem poprzez zoombrowser ex (program do canona) bo w nim tez chyba trzeba wskazać kartę pamięci (teraz to zauważyłem) której komp nie widzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2010 Aparat to nie czytnik kart, żeby sobie kopiować kasować co się chce. Jak już costi napisał żadne zaklęcia nie pomogą. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 to lipa myślałem że w aparatach za 1300zł to raczej możliwość wgrywania, kopiowania itd wszystkiego co się chce jest standardem ale widzę że się myliłem i będę musiał jeszcze zakupić czytnik kart ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barto125 Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 No canony niestety tak mają. Zobacz jeszcze w opcjach aparatu czy nie ma możliwości przełączenia z PTP na PC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2010 to lipa myślałem że w aparatach za 1300zł to raczej możliwość wgrywania, kopiowania itd wszystkiego co się chce jest standardem ale widzę że się myliłem i będę musiał jeszcze zakupić czytnik kart ;/ Pociesze Cie - tak jest nawet w lustrzance za 4500zl (Nikon D300s) ;) Takie zalozenie konstrukcyjne i tyle. Na koniec jeszcze troche suchych faktow nt. obu trybow: Picture Transfer Protocol - Wikipedia, the free encyclopedia USB mass-storage device class - Wikipedia, the free encyclopedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...