Gosu Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Witajcie, jakiś czas temu zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z kompem, otóż działał, grałem i nagle komp się wyłącza i po chwili włącza sam. Podejrzewam że to problem zasilacza ale potem wszystko ustało na jakiś czas, kiedy znowu się pojawiło wyjąłem procka, przesmarowałem pastą i było ok. Aż nagle dziś kiedy chodziłem po necie komp się wyłączył (pracował od wczoraj od rana ,całą noc i padł mi okolo 12ej) Włączył się wchodzi do Windowsa i znowu to samo, zmieniłem ustawienia O/C na default i było ok ale spojrzałem na wskazania napięć i w biosie i w windowsie i okazało się ze na lini 12v mam 11.344. , i zmieniało się potem 11.45/11/590/11/640 obecnie mam 11/70 NIGDY nie było takich problemów i napięcia nie spadały poniżej 11.80, czy to oznacza że zasiłka już pada?Mam ją od trzech lat, czy ewenntualnie może być to winaczegoś innego? Jadę dziś do kumpla sprawdzić na jego chieftecu 750 jak sprawa wygląda. Jesli to zasialcz to musze kupić nowy myślałem o OCZ ModXStream Pro 700W 2xSLI MODULARNY FV ZABRZE (947036725) - Aukcje internetowe Allegro Czy to dobry wybór? Kwota jaką mogę przeznaczyć na zasilacz do 400 zł, zalezy mi oczywiście na o/c i niezawodności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Po pierwsze mierzy sie miernikiem a nie programami... sprawdz jak wtyczka siedzi w mobo... Nie ma zasilaczy niezawodnych.... ( tylko 12V ci latało czy 5V tez ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 @Gosu Miernik w dłoń i sprawdż po kolei wszystkie napięcia na zasilaczu.Równie dobrze może być to wina płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) Napięcia mierzymy miernikiem a nie programami! Równie dobrze może to być wina procesora, grafiki, pamięci itp. Mam podobny zasilacz już od 2 lat i chodził pięknie, ale coś pół roku temu linia +5V zaczęła świrować. Było 5V zawsze odkąd mierzyłem miernikiem, teraz 5,25V w stresie - mierzone dwoma miernikami. Możliwe, że te zasilacze tak mają, że z biegiem czasu tracą swoje właściwości - może ta elektronika w środku to chińskie badziewie. Edytowane 18 Marca 2010 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) No sprawdziłem u kumpla na szefie 650 i elegancko nie było takich przeskoków. 5v trzyma ok tylko na 12v skacze, na innym zasialczu było ok więc wiadomo co jest winne. Edytowane 19 Marca 2010 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...