Skocz do zawartości
kain

Zalety wstąpienia Hiszpani do UE?

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę do szkoły przygotować temat jak w temacie (długo się głowiłem nad jakimś synonimem :lol: ). Próbowałem to znaleźć przez google, ale niewiele osiągnąłem :?

Ma ktoś może jakiś pomysł ewentualnie link?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja opowiem co mi powiedział jeden z profesorów UG.

Otóż Hiszpania 25 lat temu była bardzo biedna (coś jak Polska). Po wstąpieniu do Unii poza pieniędzmi bezpośrednio z UE do kraju weszli europejscy przedsiębiorcy, inwestując w rynek usług 80 mld. $. Po to żeby jeden z sześciu pracowników mógł zarabiać naprawdę pożądne pieniądze to tych pozostałych pięciu musi odejść. Jednakże nie stają się oni bezrobotnymi (tak jak np. dziś w Polsce), ale przechodzą do stale rosnącego rynku usług (wycieczki, rekreacja, prywatne leczenie itd.), który rozruszali ci biznesmeni z Europy. Rynek usług rozwijał się dlatego, że wreszcie ten jeden pracownik zarabia tyle, żeby sobie pozwolić na wczasy na Hawajach, masaże itp. Obecnie takie USA czy GB 75% PKB wytwarzają właśnie przez usługi!

Taki rozwój jest także szansą dla Polski...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak co Hiszpania jest juz w UE  :D 

ale jak co zmniejszylo sie im bezrobocie, dofinansowanie ubozszych regionow, wzrost PKB itd.

No jest, jest, ale chodzi o to jakie korzyści z tego miała :)

mikaelus dzięki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi