revo Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 (edytowane) Sprawdzam działanie nowego dysku PQI H550 i występuje dziwny problem. Podczas kopiowania plików, pod koniec transferu kopiowanie przywiesza się na chwilę. Problem występuje przy kopiowaniu systemowym jak i w Total Commander. Czym większe pliki tym trwa to dłużej -- przy plikach ~200 MB około 5-10 sekund na plik. Przy pliku 3.5 GB jest podobnie jak przy pliku 300 MB, więc chyba nie rośnie cały czas. Przy małych plikach jest to prawie pomijalne. Sprawdziłem na dwóch laptopach (z Windows 7) i komputerze stacjonarnym z Windows XP. Podłączając przez jeden i dwa porty USB, próbując innego kabla. Dysk przed użyciem sformatowałem na NTFS i transfery są rzędu 30 MB/s. Sprawdzałem też na Fat32 i exFat -- problem nie występuje, ale transfer spada do 15 MB/s -- ciężko ocenić w której sytuacji jest lepiej. Fat32 nie mogę używać, bo często mam duże pliki (zgrywane z tunera TV). exFat nie rozpoznaje komputer z Windows XP do którego chciałbym czasami podpinać dysk. Próbowałem pełnego formatowania na NTFS i różnych jednostek alokacji -- nic nie pomaga. Próbowałem sprawdzić status S.M.A.R.T., ale SpeedFan nie wykrywa tego dysku -- znacie jakieś inne narzędzia, które mogłyby to potrafić? Miał ktoś może podobny problem? Edytowane 19 Marca 2010 przez revo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...