Skocz do zawartości
kajlers

PureVideo za nic nie chce zadziałać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zainstalowałem kodek PureVideo ale jeszcze ani razu się nie załączył. Karta to GF 6600 GT na PCI-e

Próbowałem przeróżnych playerów i ustawień i nic, dla żadnego formatu nie pojawiła sie tajemnicza 'ikonka',

której nie było mi dane widzieć.

Nawet jak powyrzucam kodeki to prędzej filmu nie będzie się dało zrenderować niż włączy się kodek nvidii.

Próbowałem KM Player, WMP10, subedit, media player classic i bardzo wiele ustawień w nich, akceleracje, directx itd.

W KMplayer poustawiałem domyślne kodeki dla mpeg na NVIDIA Video Decoder i nadałem im pierszeństwo ale nadal nic.

Próbowałem pliki .wmv i .mpeg w różnych rozdzielczościach łącznie z full HD.

W KMPlayer mogę kliknąć koło dekodera na "C" i pokazuje mi się okienko tego PureVideo, ale bitrate, format obrazu

i format dekodera są puste.

Jak wybrać w systemie domyślny dekoder dla mpeg i jak dokładnie nazywa się ten z purevideo ? W zasadzie instalacja

PureVideo nie zmieniła zupełnie nic poza tym, że w KMPlayer widzę pozycję NVidia Video decoder, która i tak nic nie daje.

Wewnętrzne dekodery KMPlayer powyłączałem.

Konfigurowałem wg kilku tutoriali i artykułów i nic nigdy nie zadziałało, masakra.

System to Windows XP SP3 32-bit, Directx 9.0c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączyłem DXVA w PowerDVD - na wmv bez różnnicy (dalej tnie i nie ma ikonki), mpeg spowodował masakryczne obciążenie proca, do tego stopnia ze kursor zaczął ścinać aż się zatrzymał, potem szybki niebieski ekran i od razu reset... (ikonki nie było tak czy siak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wywal ten syf power dvd...ja zainstalowałem vista codecs od shark007 (dla xp tez są - nawet te od visty) włączyłem dxva dla wszystkich plików i z głowy....

i wszystko smiga w wmp11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kajlers spróbuj odpalić

"C:\Program Files\NVIDIA Corporation\ForceWare\nStant Media\nStantMedia.exe"
i w nim zonacz czy video pójdzie lepiej. Ścieżka może się różnic, sprawdź u siebie.

pkomp dxva działa Ci na GF6600GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet zaraz po instalacji kodeka nvidii nstartmedia nie renderuje, w trayu jedynie halli media splitter i fdd audio

Masakra !

zabawa z kodekami skończyła się tak:

- mimo instalacji różnych codec packów czy samych kodeków pojedynczych typu divx, xvid, ffdshow obrazu w SubEdit nigdy nie ma obrazu, tylko przekreślona ikona programu

- Bestplayer j.w.

- Media Player 10 j.w.

- KMPlayer odtwarza jakby wolniej, przez co napisy się przesuwają nieliniowo we wszystkich filmach więc nie da się oglądać

- Media Player Classic zwyczajnie "zdycha", film przy dużym ekranie lub pełnym ekranie przycina dość mocno

- Za nic nie chce się włączyć VoboSub więc w MPC napisów nie mam

- Ostatecznie przestał działać dźwięk w foobarze/grach, działa jedynie w odtwarzaczach flash (youtube/wrzuta)

czyli czeka mnie format i tyle mam z tego PureVideo, a ikonki nie zobaczyłem nigdy...

VistaCodec wygląda nieźle, nie mniej mimo prostych ustawień dalej nic.. poustawiałem DXVA jednak gdy wruczam mpega np do KMPlayer to nie mam obrazu... Gdy wrzucam do GSpota to pisze, że Render OKi że użyto następujących filtrów (problem w tym, że nie wypisało ani jednego), jeżeli wyłącze DXVA to obraz ok ale bez przyspieszenia przycina (na celeronie 2.66 nie pooglądam FullHD dlatego mi zależy na przyspieszeniu sprzętowym)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się w miarę wszystko naprawić. Jedna jedyna opcja, przy której coś zadziałało to

-Media Player Classic Home Cinema

-instalacja CoreAVC

-w opcjach MPC dodanie CoreAVC i ustawienie go na "preferuj"

przy odpalaniu mp4 pojawia się ikona CoreAVC, znacznie przyspieszyło nie przycina już masakrycznie tylko ok. 15-20 fps w trudnych momentach, nie mniej obciążenie proca dalej 100% więc może to nie kwestia przyspieszenia sprzętowego tylko lepiej zoptymalizowanego kodeka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Serie 6 i 7 wspierają PureVideo, tylko ich własny dekoder i programy typu PowerDVD (chyba tylko stare wersje) potrafią z tego skorzystać, lecz ten ich dekoder to porażka, nigdy u mnie poprawnie nie działał.

DXVA działa na kartach z PureVideo HD, czyli od serii 8.

CoreAVC to bardzo dobry dekoder, świetnie sobie radzi na słabszych procach, jednak raczej dopiero zmiana na nowszą grafę zaoferuje pewną płynność w filmach z wysokim bitrate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo te wspomaganie przez grafę to o kant d.u.py można potłuc. Ja już dawno temu próbowałem to zaprzęgnąć do pracy i porażka. Lepiej zainwestuje w lepszy procek, będziesz miał płynność we wszystkich filmach i to bez mieszania. Nigdy na 100% nie masz pewności, że różne formaty będą poprawnie wspomagane przez grafę ( nawet nowe serie ), a procek przerobi wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo te wspomaganie przez grafę to o kant d.u.py można potłuc. Ja już dawno temu próbowałem to zaprzęgnąć do pracy i porażka. Lepiej zainwestuje w lepszy procek, będziesz miał płynność we wszystkich filmach i to bez mieszania. Nigdy na 100% nie masz pewności, że różne formaty będą poprawnie wspomagane przez grafę ( nawet nowe serie ), a procek przerobi wszystko.

Ja bym sie nie zgodzil. Uruchomilem bez problemu akceleracje na zintegrowanej karcie HD3200 i mkv chodzi bez zajakniecia. Procek moze sobie wtedy chodzic przy najnizszym mnozniku i napieciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jak się uruchomi to jest bajka, nie zaprzeczam. Kwestia w tym, że często są problemy z uzyskaniem tego wspomagania. Szczerze to powiem tak, że po wcześniejszych problemach zrezygnowałem z zabawy z tym, możliwe że w tej chwili jest to łatwiejsze do uzyskania. W obecnej chwili, przy tak szybkim procesorze, nie ma sensu mi się w to bawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady, dxva działało mi bezproblemowo zarówno na 8800gt jak i teraz na ati.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kajlers.

Po pierwsze zapomnij o jakimś purevideo czy innym marketingu. Wspomaganie na 6600gt pcie to jest normalnie częćsiowe dxva.

Aby sprawdzić co potrafi twoja karta sciagnij dxva checker i wyświetl dostępne tryby. Jeśli nic nie pokaże to zmień na starsze sterowniki, bo nowe sa optymalizowane pod nowe karty i nikt sie juz nie przejmuje jakimś dxva w serii 6xxx. Co do kodeków to napewno cyberlink obsługuje częściowe dxva. Tylko zestawienie sterów z odpowiednimi kodekami (starsze wersje albo z obsługą dodatkowych instrukcji procesora-sse2/3) to jest niezła loteria. Powodzenia.

NV and H.264 acceleration ? - Page 3 - Beyond3D Forum

Link jako wisienka. W jakimś poście pisze że naprawili h264 w forceware 91.28.. Miłego czytania.

Edytowane przez sirdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups nie zwróciłem uwagi że to gf6600.....hd3200 wspiera kolego więc tu nie było problemu żadnego(miałem integrę)

kolego wrzuc te kodeki od shark007 - tam w opcjach dxva konfigurujesz co ma działać i pokaże ci karte która to wspiera(x3100 intela smiga z tym)

reszta w dxva checker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi