don111 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 (edytowane) witam mam obudowę Gigabyte m1000 luxo i tam zasilacz jest nietypowo na dole obudowy mam 2 możliwości zamontowania: tak aby zasysał powietrze od zewnątrz (dziury z dołu obudowy) lub od wewnątrz od zewnątrz - czyli wg myśli projektującego obudowę, wydaje mi się że w ten sposób będzie się kurzył dużo mocniej, natomiast od wewnątrz niby ciut cieplejsze powietrze by zasysał ale przy okazji by może obniżał nieco temperaturę w środku ;) a jak wg was lepiej ? Edytowane 19 Marca 2010 przez don111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Niech tłoczy do budy... a nie jak standartowo wypycha... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Status Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Lepiej by zasysał z dołu. Dobrze żeby miał jeszcze założony filtr - który uchroni go przed syfem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosna24 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Niech tłoczy do budy... a nie jak standartowo wypycha... jestem trzeźwy (prawie), "mam pojęcie" o co typ pyta i jaka "powinna" być odpowiedź, ale po twojej odpowiedzi nie wiedział bym co zrobić, piłeś? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Inteligenty człowiek zrozumie od razu.. Zasilacz standartowo zasysa z wnętrza obudowy i wydmuciach!e przez kratkę z tyłu ... Wiec informacja była prosta -> zamontuj wentylator na odwrót. niech zasysa przez kratkę i wypycha do wnętrza komputera ( zasilacz jest na dole ). Ja nie piłem jak pisałem posta. Ja wytrzezwiejesz to zrozumiesz sens posta mojego ( ja nie podaje wszystkiego na tacy bo wygodnictwa nie trawię .. zmuszam do myślenia ) Offtop mode ON : Za kilka lat dojdzie do tego ze ludzie beda na forach sie pytać : Jak mam zawiązać buta.? ( Bo widze że dzisiejsza młodzież chciała by miec wszystko nie robiąc nic... a tak niestety się nie da ) Off top mode OFF.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don111 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) może niezbyt jasno napisałem ;) zasilacz zawsze wydmuciach!e przez tylną kratkę (tył obudowy) natomiast wentylator (12 cm) tłoczy powietrze do środka zasilacza tylko pytanie brzmiało - jak byłoby lepiej aby zasysał to powietrze - z wewnątrz obudowy czy z zewnątrz (bo są dziury z dołu obudowy) ostatecznie zamontowałem go tak aby zasysał ze środka obudowy, w sumie uznałem że to obojętne dla niego samego a zawsze to o ten 1 stopień będzie chłodniej w środku, no i nie powinien się tak kurzyć ;) Edytowane 21 Marca 2010 przez don111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Wada takiego rozwiązania jest taka, że jak już się będzie kurzyć to kurz osiadać będzie na pcb. W przypadku rozwiązania z zasilaczem na górze brudu na dole obudowy nie brakuje przecież. Teraz część tego będzie w zasilaczu. Inna wada takiego rozwiązania, teraz gdy upadnie Ci śrubka w kompie, nie włączysz komputera do puki nie jej nie znajdziesz. Ja osobiście wolałbym aby aby pozycja wentylatora była typowa tj. wentylatorem do dołu. Jednak co osoba to inne zdanie. Sam musisz uznać co Ci bardziej pasuje. Jeśli jednak pozostawisz zasilacz w obecnej pozycji, sprawdzaj częściej jego stan czystości, przedmuchuj sprężonym powietrzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...