Skocz do zawartości
_bartx

Uszkodzona płyta główna

Rekomendowane odpowiedzi

Problem wygląda następująco. Mam uszkodzonego Biostara i45, który akurat jak na złość padł od tak sobie (żadnych modyfikacji, nic z tych rzeczy, po prostu zdechł). 4speed.pl jako naprawdę "świetny sklep internetowy" odmówił naprawy, ze względu na to, ze był to czynnik zewnętrzny (napisali najprawdopodobniej wina zasilacza) - to, że cały czas mam tego samego BeQuiet 550W, który działa jak należy, pominę. Naprawdę nie chce mi się męczyć z nimi, udowadniać swoje racje - nie wiem czy nawet w ogóle to testują, bo sprzedaży komponentów PC już nie prowadzą. Napisali też tak - uszkodzona sekcja zasilania.

Wziąłem miernik do ręki i zacząłem sprawdzać poszczególne elementy. Mosfety, kondensatory, cewki są w porządku (jeśli pomiar każdej wykazuje to samo, to zakładam, ze wszystkie są ok). Potem zacząłem mierzyć wyprowadzenia kontrolera - ISL6334 CBZ. I chyba znalazłem co padło - opór pomiędzy pinem FB (czyli odpowiedzialnym za napięcie) a masą wynosi 44k ;) Normalnie powinno być ok. 500-1500 w zależności jaki kontroler, jakie napięcie itd. To by tłumaczyło, że płyta w ogóle nie odpala, nawet nie kręcą się wentylatory (taki duży opór przypuszczalnie spowoduje całkowity brak napięcia). Poza tym wszystkie elementy wyglądają ok, nie ma żadnych nadpaleń itd.

I tu pojawia się pytanie - czy ktoś zna serwis, który odpłatnie podejmie się naprawy (w tym wypadku wymiany tego elementu, bo jestem na 90% pewien, że padł właśnie ten kontroler). Jedynie znalazłem na allegro coś takiego - **** PROFESJONALNA NAPRAWA PŁYT GŁÓWNYCH **** (949270200) - Aukcje internetowe Allegro Komentarze mają pozytywne, więc sądzę, że powinni sobie poradzić. Naprawiał ktoś coś u nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie załamałem jak to czytałem .

Co ma PWM sekcji CPU do nieruszania płyty... ? NIC chyba ze jest totalne zwarcie na PEG12V...

U ciebie padło coś z PS-on... pytanie tylko co.

Wsadź głowna wtyczne ATX. Nie podłaczaj 12V. Mobo rusza : uszkodzone mosfety/sterownik mosfetów/kontroler. Nie rusza : Sprawdz napiecie na zielonym kablu czy zmiena sie jak zwierasz piny PS-on..

Tylko ze ty masz kaplice totalna.. przy uszkodzeniu sekcji proca powinno coś drgnąć..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi