kfazzi Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Witam serdecznie Planuję w najbliższym tygodniu przesiadkę na AM3, obecnie siedzę na lga775 i mam dylemat jaką pamięć RAM wybrać. Planuję zestaw: Mobo: Asus M4A785TD-V Evo CPU: Phenom II 955 X4 BE RAM: no właśnie jaki? (2x2GB) Reszta sprzętu jaki zostanie: HDD: Samsung F3 500GB + F2EG 1.5TB Grafika: chwilowo 7300GT a po zmianie integra z ASUSa, po świętach wymiana na HD5870 PSU: Corsair HX520W Buda: Thermaltake Armor (miejsca ma duuuużo) Chłodzenie CPU: Pentagram Karakorum Zastanawiam się między Kingstonem który dostanę w sklepie gdzie kupuje proca i płytę: 1600MHz HyperX ale martwi mnie ich wysokie napięcie pracy. Mogę zamówić G.Skill ECO ale nie wiem czy jest sens. Pytanie - opłaca się dopłacać do G.skilli czy kupić jakieś zwykle kostki 1600? Wiem, że przy procu BE mam odblokowany mnożnik i można tak kręcić, jednak wolałbym dołożyć jeśli warto to czegoś, co mógłbym wykorzystać przy ewentualnej przesiadce kiedyś na Intela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mhrok Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Goodram 1333MHz albo 1600. Gskille ponoć też są spoko, ale nie wiem, bo mam goodramy :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Goodram wyjdzie taniej, a różnicy w wydajności nie odczujesz. Sprawdź czy ten proc to C3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Wow, błyskawiczna odpowiedź :) Czyli brać Goodram 1600 zgodnie z zestawami? Właśnie z tym procem nie jestem pewien, jeśli to nie będzie C3 to zamówię całość w ESC, tam z oznaczeń wynika że w podobnej cenie mają C3. Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Goodramy będą ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfazzi Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Dowiedziałem się, że proc w sklepie gdzie miałem brać całość jest w rewizji C3, wiec tam zakupię. W kwestii pamięci, za 372zł na miejscu mam Goodramy ale 1333, za 385zł są G.Skille ECO F3-12800CL9D-4GBECO. Płytka nie będzie robiła z tymi G.Skillami fochów? Goodramy sprawdzone w sumie, ale różnica w cenie znikoma a G.Skille mają niskie napięcie pracy i chyba bym się na nie zdecydował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Czasami się zdarza że goodramy niezbyt dobrze się kręcą na niektórych płytach Asusa czy GB, bywa, że nawet spd nie wyrabiają, ale to bardzo rzadkie przypadki. Z g.skillami nie wiem jak będzie, ale to dobra marka, myślę że nie będzie zbyt dużych problemów o ile w ogóle będą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
\\ MarcO // Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 DDR3 na 1.5V lub 1.65V jak najniższe napięcia, przy wyższych napeciach kontroler w procku nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...