johnyjj2 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Witam! Temat rozpoczałem tutaj (http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php?p=679306#post679306), ale "There seems to have been a problem with the database", a mi zależy na odpowiedzi, więc postanowiłem zapytać w tym miejscu. Generalnie to chcę zainstalować Linuksa na Sun VirtualBoksie, którego mam uruchomionego w Windows XP. Jednak jest problem z dostępem do sieci bezprzewodowej, ponieważ mam kartę wifi usb TP-LINK 54Mbps TL-WN321G i nie udaje mi się jej skonfigurować. Na instalacji wersji 32-bitowej na Sun VirtualBox zatrzymał się na pobieraniu pakietów językowych przy 87% instalacji. Nie wiem, jak niby mi je pobiera, ale wypisuje cały czas, że pozostało 68:23. Jedyne płyty z linuksem jakie u siebie znalazłem to mandriva 2010 64-bit i ubuntu 9.10 32-bit (ubuntu-9.10-desktop-i386.iso, CD), teraz spróbowałem tej drugiej. Bo w sumie kwestia podłączenia urządzenia usb oraz połączenia z netem przez tp-linka w maszynie wirtualnej niby nie jest zależna od dystrybucji. Jestem w trakcie ściągania mandriva-linux-free-2010.0-i586.iso, DVD, ale przy moim necie trochę to zajmie. No a przy próbie podłączenia w VirtualBoksie tego TP-LINKa jako urządzenia USB, w trakcie instalacji, dostałem taki komunikat: Nie udało się podłączyć urządzenia USB Ralink 54M.USB..... [0001] do maszyny wirtualnej <nazwa_mojej_maszyny. USB device 'Ralink 54M.USB.....' with UUID {63a01d51-f0e8-4c6a-80b2-df521705dd64} is busy with a previous request. Please try again later. Szczegóły: Kod wyniku (RC): E_INVALIDARG (0x80070057( Komponent: HostUSBDevice Interfejs: IHostUSBDevice {173b4b44-d268-4334-a00d-b6521c9a740a} Wywołana funkcja: IConsole {6375231a-c17c-464b-92cb-ae9e128d71c3} Zastanawiam się jak skonfigurować zakładkę "Sieć" w "Ustawienia" Sun VirtualBox dla mojej maszyny wirtualnej. Jakoś w "Podłączona do: " nie bardzo mi pasuje którakolwiek opcja (NAT, Mostkowana karta sieciowa bridged, Sieć wewnętrzna, Karta sieci izolowanej host-only). No i "Typ karty: " (PCnet-PCI II Am79C970A, PCnet-FAST III Am79C973, Intel PRO/1000 MT Desktop 82540EM, Intel PRO/1000 T Server 82543GC, Intel PRO/1000 MT SErver 82545EM, Sieć parawirtualizowana virtio-net). Co wybrać? Spróbowałem też dodać w "Ustawienia" -> "USB" następujący "Filtr urządzeń USB": "Ralink 54M.USB.... [0001]", jednak po uruchomieniu maszyny wirtualnej w dalszym ciągu widzę przy ikonce USB: "Wskaźnik aktywności podłączonych urządzeń USB: Brak podłączonych urządzeń USB", pojawia się też ten sam błąd przy próbie podłączenia karty wifi usb, co opisany wyżej. Niby jest jeszcze jedna opcja, której spróbować mogę. Mam zainstalowaną Mandrivę na linuksowych partycjach na swoim komputerze, choć nie mam do niej dostępu, bo zniknął GRUB po reinstalacji XP. Musiałbym jednak wiedzieć jak w tym Sun VirtualBox (albo VMware) podłączyć już istniejącą instalację systemu. Choć nie wiem w sumie, czy to warto. Na razie dalej próbuję z tą kartą wifi bezprzewodową, która tyle problemów sprawia. Chcę na maszynie wirtualnej w Linuksie spróbować zintegrować CMU Sphinx, o którym kiedyś pisałem (zrobiłem sobie jednak dłuższą przerwę z tym małym projektem) z Asteriskiem i Cairo/Zanzibar. W domu u siebie tylko to przetestować, a później skonfigurować to samo na zewnętrznym windowsowym serwerze, do którego mam dostęp tylko przez RealVNC. Sugerowano mi takie rozwiązanie na Undernecie w pokoju poświęconym Asteriskowi (wcześniej myślałem o Asterisk32, czyli Cygwinie, jednak mi to odradzili, sugerując, że maszyna wirtualna jest lepszą opcją). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...