KitKat Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2010 Witam w moim dziwnym temacie. :D Mam pytanie. Czy to normalne, że w wodzie mineralnej mogą się znaleźć jakieś kryształki? Dziś piłem i coś zaczęło mi strzelać w ustach. Zajrzałem do butelki, a tu na dnie i ściankach osadzone są drobne kryształki. To normalna, zdarzająca się rzecz, czy ktoś mi czegoś dosypał? ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 W 1 litrze wody mineralnej moze wytracic sie osad, jak sama nazwa wskazje, mineralny o wielkosci jednego grama wiec jest to mozliwe ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 za to w 2 litrach nie więc kupuj większe butelki ;] sorry ale nie mogłem się powstrzymać bo śmiesznie to napisałeś :) co do osadu - czytaj etykietę na pewno jest jakieś info, swoją droga nigdy mi się to nie przydarzyło czy to w butelce 1l czy 2l ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 za to w 2 litrach nie więc kupuj większe butelki ;] sorry ale nie mogłem się powstrzymać bo śmiesznie to napisałeś :) co do osadu - czytaj etykietę na pewno jest jakieś info, swoją droga nigdy mi się to nie przydarzyło czy to w butelce 1l czy 2l ;] bo piles zabutelkowana kranowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szela Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Ciii, kacyk meczy wiec nie wiem co pisze ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 bo piles zabutelkowana kranowe to możesz podać nazwę wody która nie jest kranówą bo piłem różne i tanie i droższe i się nie spotkałem z takim czymś więc chętnie kupię zobaczyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Staropolanka 2000, a z popularniejszych Muszynianka. O wodach można mówić wiele... Wiele wód ma mniejszą zawartość minerałów niż "kranówka" [żywiec, woda Nestle itd] Edytowane 21 Marca 2010 przez PMichalak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Muszynianka jest w c... znaczy bardzo dobra ;) Choć musze przyznać że kiedyś w Krakowie trafiłem na "kranówe". Zupełnie nie podobna do oryginału. Nawet nie zasyczała przy otwarciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Piwniczanka zielona i Muszynianka zielona roxują rulezem. Najlepsze wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) Staropolanka 2000, a z popularniejszych Muszynianka. O wodach można mówić wiele... Wiele wód ma mniejszą zawartość minerałów niż "kranówka" [żywiec, woda Nestle itd] Wodę butelkowaną można podzielić na 3 grupy: - woda źródlana - woda mineralna - woda lecznicza Wszystkie te typy można znaleźć w sklepach. Źródlana to zwykła woda z pierwszego lepszego ujęcia , ilość minerałów jest śladowa, a czasem i mniejsza niż w wodzie kranowej. Taka woda nie da nam dziennego zapotrzebowania na minerały. Służy tylko i wyłącznie do nawadniania organizmu. Woda mineralna to woda z ujęcia głębinowego (lub wód podskórnych w przypadku gorszych marek) oczyszczania w procesie filtracji membranowej do wody jałowej, a w kolejnym etapie mineralizowana do odpowiednich wartości każdego z minerałów. Taka woda może dać nam odpowiednie składniki mineralne (jeśli będziemy ją pić dostatecznie dużo) Woda lecznicza, posada bardzo dużą dawkę minerałów, nie nadaje się do picia przez zdrowe osoby. Taką wodę rozcieńcza się, można pić tylko po informacji od lekarza. Napisałem to tak apropo dalszej dyskusji o tym, jak np Żywiec jest słabą wodą bo nie ma minerałów itp. Taka jej natura :) Jeśli chodzi o jakoś wód w naszych rurach to Ci co mają ujęcia wody z wód podskórnych, ich jakoś wody nie odbiega od tej w tanich butelkach. Nie liczę tutaj chlorownia wody w celu usunięcia bakterii pomiędzy stacją, a odbiorcą oraz dużej ilości metali z rur. Jednak przy użyciu filtra typu brita można uzyskać naprawdę dobrą wodę. Tylko ważne jest ujęcie wody. Pozdr Edytowane 22 Marca 2010 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 A ja stawiam że to szkło bylo;D Skoro w mleku juz były takie przypadki, to czemu nie w wodzie;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KnoogeR Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 A ja stawiam że to szkło bylo;D Skoro w mleku juz były takie przypadki, to czemu nie w wodzie;P O cholera nie słyszałem o tym, gdzie był taki przypadek? ;o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 1. Dzieci piły mleko, w którym pływało szkło 2. szk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...