Skocz do zawartości
teeron

Asus A7VBX-X -problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich specow i nie tylko.

Chodzi o komputer znajomego. Plyta Asus A7VBX-X z Athlonem XP 1700 o ile dobrze pamietam, 2x512ddr kingstom, grafika to radeon x1600, zasilacz to jakis low ale nowy i powinien dac rade. Czesci lezaly w pudle ok roku, procz grafiki ktora pracowala w innym kompie. Przejde do sedna sprawy: po wlaczeniu kompa nie ma sygnalu na monitorze, nie "bipa" glosnik, wiatraki chodza , dysk nie pracuje. Zmienialismy ramy(1 na przemian z 2) i monitor, niestety nie mam procka na podmianke ale bez procka chyba kompa nie ruszy. Kumpel przyznal mi sie ze dzien wczesniej montowal podzespoly na plyte i grafa byla niedocisnieta czego nie zauwazyl i uruchomil kompa. Druga rzecz to taka ze w/g mnie za mocno przykrecil plyte do obudowy i dal za duzo srub.

Troche to wszystko zawile ale mam nadzieje ze jakis spec przez to przebrnie i poradzi co dalej.

Dzieki z gory za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 20.03.2010 o 22:23, teeron napisał(a):

Witam wszystkich specow i nie tylko.

Chodzi o komputer znajomego. Plyta Asus A7VBX-X z Athlonem XP 1700 o ile dobrze pamietam, 2x512ddr kingstom, grafika to radeon x1600, zasilacz to jakis low ale nowy i powinien dac rade. Czesci lezaly w pudle ok roku, procz grafiki ktora pracowala w innym kompie. Przejde do sedna sprawy: po wlaczeniu kompa nie ma sygnalu na monitorze, nie "bipa" glosnik, wiatraki chodza , dysk nie pracuje. Zmienialismy ramy(1 na przemian z 2) i monitor, niestety nie mam procka na podmianke ale bez procka chyba kompa nie ruszy. Kumpel przyznal mi sie ze dzien wczesniej montowal podzespoly na plyte i grafa byla niedocisnieta czego nie zauwazyl i uruchomil kompa. Druga rzecz to taka ze w/g mnie za mocno przykrecil plyte do obudowy i dal za duzo srub.

Troche to wszystko zawile ale mam nadzieje ze jakis spec przez to przebrnie i poradzi co dalej.

Dzieki z gory za pomoc i pozdrawiam

Bez CPU płyta tylko ruszy wiatrakami... Zależnie od biosu, ale chyba nie będzie piszczeć...

Z tymi śrubami to zły trop... moja mobo jest cała na śrubkach bez kołków plastikowych, to znaczenia nie ma... Ale najlepiej zdemontujcie mobo połóżcie ją z zamontowanym procem, grafą i jedną kością ram na ksiązce, pudełku. Podepnijcie zasilacz i sprawdzajcie wtedy co się będzie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz to jakis low ale nowy i powinien dac rade.

Błędne założenie. Pierwszy podejrzany.

Czesci lezaly w pudle ok roku, procz grafiki ktora pracowala w innym kompie.

Mogła się bateryjka na płycie rozładować. Zmierz jej napięcie miernikiem i jak będzie poniżej 3.0V, to pasuje założyć nową.

po wlaczeniu kompa nie ma sygnalu na monitorze, nie "bipa" glosnik, wiatraki chodza

A ustawienia bios zresetowane? Wszystkie wtyczki dobrze siedzą?

, dysk nie pracuje.

Dobrze docisnąłeś wtyczkę? Taśma dobra?

Jeśli nie słychać startu dysku, to albo nie dostaje zasilania albo jest uszkodzony.

Sprawdź inną wtyczkę zasilania, albo dysk w innym kompie.

w/g mnie za mocno przykrecil plyte do obudowy i dal za duzo srub.

Jeśli obudowa jest prosta, płyta ładnie ułożona na jednakowych podpórkach - nie jest wygięta, to nic niej nie będzie.

Za dużo śrub dać nie można, bo każda płyta ma gotowe dziury pod śruby. Przykręcenie kolejnej wiązało by się z wierceniem w płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi :)

Na razie kumpla nie ma wiec nie mam dostepu do jego kompa ale z waszych sugesti zainteresowalbym sie zailaczem, bateria biosu i byc moze prockiem. Jak tylko cos sie dowiem dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 29.03.2010 o 18:10, SpiderMAN napisał(a):

Chyba A7V8X-LA... Tam ma być 8 a nie B...

oczywiscie sry, nie wiem jak to B sie tam znalazlo ;d

plyta juz doszla i wszystko chodzi cacy - czyli walniete mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy Ci sie oplaci ta wysylka bo to irl :] Jak nadal chcesz to zapytam

A ta nowa plyta za kazdym resetem pika monotonnie jakby bez konca,

Po kolejnym resecie na ekranie startowym jest cos ze bios jest "shadow" czy cos i potem idzie normalnie. Wydaje mi sie ze to mobo bylo w jakims Compaq wczesniej, moze trzeba zflashowac bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...