Skocz do zawartości
KarolSzczecin

ASUS VX2S Lamborghini - restartuje się podczas boot'owania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z moim ASUS'em VX2S. Po odpaleniu pojawia się normalnie znaczek Lamborghini i słychać dźwięk. Następnie na ok. 5 sekund widać jak ładuje się BIOS, jednak po tym komputer się restartuje... i tak w kółko. Co mogło się stać? Na youtubie umieśliłem filmik, by łatwiej było się rozeznać o co chodzi...

Wczoraj rano komputer jeszcze działał normalnie. Jednak później podczas odpalania Windowsa zawiesił sie pasek zadań - po najechaniu kursorem pokazywała sie ciągle klepsydra. Laptop pracował w trybie Quite Office i przez to trochę się mulił. Po ok 5 minutach pasek ciągle nie reagował, więc Ctrl+Alt+Del i znowu kliknąłem Uruchom Ponownie. Komputer zareagował dopiero po ok. 2 minutach, zniknęły ikony, ale ciągle była tapeta. Wreszcie po ok. 4 minutach zgasł ekran, ale komp ciągle chodził. Po kolejnych minutach zdecydowałem się na wyłaczenie go przytrzymując przycisk Power. Po paru sekundach odpaliłem laptopa ponownie, jednak już nie działał prawidłowo.

Z góry dzięki za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :)

Niestety na początku nie pojawiała mi się opcja wiersza poleceń, bym mógł spróbować którejś z tych komend. Gdy wcisnąłem podczas ładowania DEL,co ASUSach często zastepuje F8 Tam pojawił mi się Menadzer uruchomienia Windows, a w nim:

1. Uruchomienie Windows Vista (dla zaawansowanych opcji - w tym wiersz poleceń - wciśnij F8)

2. Uruchomienie testu pamięciu Windows.

Test pamięci niczego nie wykrył, natomiast próba zwykłego uruchomienia systemu, jak i poprzez wciśnięcie F8 zawsze kończyła się restartem kompa.

Potem spróbowałem z płytą ASUS Recovery Disk. Pojawił mi się ekran "Windows is loading files", a po załadowaniu plików pojawił mi się taki ekran jak przy zwykłym uruchamianiu Visty. Niestety moja radość nie trwała długo, bo załadował mi sie ASUS Preload Wizard, który zaoferował mi instalke nowego systemu, ale w zamian za skasowanie wszystkich plików na partycji. Na dysku mam bardzo ważne dla mnie pliki, więc wcisnąłem Cancel. Komp się zrestartował. W biosie wcisnąłem znowu DEL, ale tym razem wszystko było po angielsku (zamiast Menadzer uruchamiania Windows - Windows Boot Manager). Problem w tym, że zamiast dotychczasowego Ur. Windows Vista pojawiło mi się Windows Setup (EMS Enable)!!! Po wciśnięciu F8 - a więc zaawansowane opcje uruchamiania systemu - wybrałem tryb awaryjny z wierszem polecen, by spróbować fixboot, ale zamiast tego znowu uruchomił mi sie ASUS Preload Wizard, który jest de facto instalką Visty. Teraz niezależnie od tego jaką opcje wybiorę, zawsze włacza mi sie juz ta instalka, tak jakby na dysku nie wykrywał już systemu, a tylko resztki po niedokończonej (a wręcz niezaczętej) instalacji.

W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy samo uruchomienie tego ASUS Preload Wizard mogło spowodować usunięcie jakichkolwiek plików?

2. Czy mogę zainstalować jakiś inny system np. Win XP, tylko po to by przenieść moje ważne dokumenty na inny dysk/komputer przed ponowną instalacją Visty? Kiedyś gdzieś czytałem, że VX2S nie lubi XP, ale tylko tego systemu mam instalke...

Przepraszam, że tak rozwlekle to wszystko opisałem, ale chciałem być dokładny.

Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wgrac inny system,po to żeby przenieśc dane. Co prawda jest to sporo roboty,ale jak najbardziej do wykonania. Jeżeli chodzi o współprace tego modelu z XP to także czytałem opinię o tym,że bardzo sie tnie. Ale jak sam piszesz to tylko "chwilowy" zabieg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi