Skocz do zawartości
Shoother

Asus P4P800 nie obsługuje procesora a powinien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam płytę główną Asusa P4P800, z wgranym najnowszym BIOSem 1019.

Lista obsługiwanych procesorów przez płytę główną Link.

Jasno wynika, że bez problemów powinien działać z 2 procesorami jakie mam:

Procesor 1

Intel Pentium 4 '03

3,00Ghz/1M/800

SL7E4 PHILIPPINES

Procesor 2

Intel Pentium 4 '03

3,00Ghz/1M/800

SL79L MALAY

Ani jeden ani drugi procesor nie zadziałał z płytą. Jedynym efektem po włączeniu komputera jest czarny ekran, wyłączenie jedynie poprzez przełącznik na zasilaczu.

Obecnie płyta działa na procesorze:

Procesor 3

Intel Pentium 4 '01

2,4Ghz/512/400/1,5V

SL68T COSTA RICA

Z którym nie ma problemów i działa prawidłowo lecz strasznie powoli.

Próbowałem już zmieniać BIOS na starszy wgrywałem 1015 i 1017 ale nic to nie dało.

Nie jest to też wina podzespołów RAM, Zasilacz, Karta Graficzna zostały sprawdzone i działają w 100%.

Czy ta płyta może mieć jakieś zworki zabezpieczające ją przed mocniejszymi procesorami?

Dodaj jeszcze, że wszystkie 3 procesory były sprawdzone na płycie MSI 845e i uruchamiały się bez problemów.

Bardzo bym prosił o pomoc bo strasznie mnie nurtuje dlaczego nie chce działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem już takich metod, dlatego też z braku już jakichkolwiek opcji zwracam się z prośbą bo może ktoś znać rozwiązanie lub rozwiązaniem może być iż ta płyta nie obsłuży procesorów pentium 4 3ghz/1m/800 zatem jakie na 100% obsłuży tego nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie pogrążaj się dalej, przecież komputer nawet do setup biosu nie dochodzi. Pod jaki system ma więc mieć te sterowniki? Pod Basic Input/Output System?

Jeśli do setupa nie dochodzi to zostaje tylko bios bo nie inicjuje procesu rozruchu systemu. Ale bios został wyeliminowany w tym kłopot, wiec albo inny podzespół albo system. Ale jeśli zainicjowany zostaje system..

Odepnij taśmę od HDD i zobacz co się dzieje.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niczego nie dochodzi włączam wiatraki chodzą, dyskiem zaszumi i nic ekran czarny, przyciskiem power na obudowie go nie wyłączę, muszę poprzez przycisk na zasilaczu.

Odpalałem ten zestaw na różne już sposoby nawet na tzw "pająka". Bez ramów, bez dysku, bez grafiki, bez procka, po restarcie CMOSu nic zero reakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przejrzyj problemy innych ludzi

Asus P4P800 Pentium 4 3E no boot - Google Search

najwyrazniej nie jestes osamotniony jezeli chodzi o te plyte i ten procesor.

spojrzalem tylko na kilka pierwszych watkow, wiec nie wiem czy znajdziesz rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze sprawdziłeś czy takie procesory w ogóle istnieją?? Bo na stronie Intela procesorów o takich oznaczeniach w ogóle nie ma.Sprawdź jeszcze raz oznaczenia na procesorach. A oto dowód.

:wall:

Intel Pentium 4 3.0 GHz - RK80546PG0801M (BX80546PG3000E)

wyszukiwarka intela tez wskazuje p4 3e po wpisaniu danych z pierwszego posta

http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL7E4

http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL79L

Edytowane przez yngwie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi