Shoother Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Witam. Posiadam płytę główną Asusa P4P800, z wgranym najnowszym BIOSem 1019. Lista obsługiwanych procesorów przez płytę główną Link. Jasno wynika, że bez problemów powinien działać z 2 procesorami jakie mam: Procesor 1 Intel Pentium 4 '03 3,00Ghz/1M/800 SL7E4 PHILIPPINES Procesor 2 Intel Pentium 4 '03 3,00Ghz/1M/800 SL79L MALAY Ani jeden ani drugi procesor nie zadziałał z płytą. Jedynym efektem po włączeniu komputera jest czarny ekran, wyłączenie jedynie poprzez przełącznik na zasilaczu. Obecnie płyta działa na procesorze: Procesor 3 Intel Pentium 4 '01 2,4Ghz/512/400/1,5V SL68T COSTA RICA Z którym nie ma problemów i działa prawidłowo lecz strasznie powoli. Próbowałem już zmieniać BIOS na starszy wgrywałem 1015 i 1017 ale nic to nie dało. Nie jest to też wina podzespołów RAM, Zasilacz, Karta Graficzna zostały sprawdzone i działają w 100%. Czy ta płyta może mieć jakieś zworki zabezpieczające ją przed mocniejszymi procesorami? Dodaj jeszcze, że wszystkie 3 procesory były sprawdzone na płycie MSI 845e i uruchamiały się bez problemów. Bardzo bym prosił o pomoc bo strasznie mnie nurtuje dlaczego nie chce działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Pamięci masz PC3200 400MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shoother Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Pamięci masz PC3200 400MHz? tak 2x512MB Good Ram Zasilacz Tagan 380-U01 Karta Graficzna Radeon 9550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Spróbuj może na jednej kość uruchomić na początek. Clear cmos robiłeś zworką przed włożeniem nowego cpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shoother Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 próbowałem już takich metod, dlatego też z braku już jakichkolwiek opcji zwracam się z prośbą bo może ktoś znać rozwiązanie lub rozwiązaniem może być iż ta płyta nie obsłuży procesorów pentium 4 3ghz/1m/800 zatem jakie na 100% obsłuży tego nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Masz najnowsze stery? Edytowane 21 Marca 2010 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) Jaką dokładnie wersję P4P800 posiadasz? Masz najnowsze stery? Pojechałeś po bandzie :mur: Edytowane 21 Marca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Pojechałem ale rożne cuda się zdarzają a nie można wykluczyć w 100% tego ponieważ przed aktualizacją biosu powinno się zainstalować najnowsze stery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 No nie pogrążaj się dalej, przecież komputer nawet do setup biosu nie dochodzi. Pod jaki system ma więc mieć te sterowniki? Pod Basic Input/Output System? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shoother Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Klaus posiadam wersję P4P800 Rev. 2.0 bez żadnych końcówek po nazwie. Sobota o jakie sterowniki ci dokładnie chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Angielska strona znajduję tą płytę. Teoretycznie powinien być bezproblemowo obsługiwany ten procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) No nie pogrążaj się dalej, przecież komputer nawet do setup biosu nie dochodzi. Pod jaki system ma więc mieć te sterowniki? Pod Basic Input/Output System? Jeśli do setupa nie dochodzi to zostaje tylko bios bo nie inicjuje procesu rozruchu systemu. Ale bios został wyeliminowany w tym kłopot, wiec albo inny podzespół albo system. Ale jeśli zainicjowany zostaje system.. Odepnij taśmę od HDD i zobacz co się dzieje. Edytowane 21 Marca 2010 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shoother Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Do niczego nie dochodzi włączam wiatraki chodzą, dyskiem zaszumi i nic ekran czarny, przyciskiem power na obudowie go nie wyłączę, muszę poprzez przycisk na zasilaczu. Odpalałem ten zestaw na różne już sposoby nawet na tzw "pająka". Bez ramów, bez dysku, bez grafiki, bez procka, po restarcie CMOSu nic zero reakcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 przejrzyj problemy innych ludzi Asus P4P800 Pentium 4 3E no boot - Google Search najwyrazniej nie jestes osamotniony jezeli chodzi o te plyte i ten procesor. spojrzalem tylko na kilka pierwszych watkow, wiec nie wiem czy znajdziesz rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Po pierwsze sprawdziłeś czy takie procesory w ogóle istnieją?? Bo na stronie Intela procesorów o takich oznaczeniach w ogóle nie ma.Sprawdź jeszcze raz oznaczenia na procesorach. A oto dowód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shoother Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Po pierwsze sprawdziłeś czy takie procesory w ogóle istnieją?? Bo na stronie Intela procesorów o takich oznaczeniach w ogóle nie ma.Sprawdź jeszcze raz oznaczenia na procesorach. A oto dowód. Oto dowód smiglo83, że jednak są: LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 (edytowane) Po pierwsze sprawdziłeś czy takie procesory w ogóle istnieją?? Bo na stronie Intela procesorów o takich oznaczeniach w ogóle nie ma.Sprawdź jeszcze raz oznaczenia na procesorach. A oto dowód. :wall: Intel Pentium 4 3.0 GHz - RK80546PG0801M (BX80546PG3000E) wyszukiwarka intela tez wskazuje p4 3e po wpisaniu danych z pierwszego posta http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL7E4 http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL79L Edytowane 22 Marca 2010 przez yngwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kroll Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Próbowałeś może zaktualizować wersję biosu do 1021.006 ze strony asusa? Może i beta, ale przykładowo mi przy P4C800 Deluxe właśnie najlepiej chodzi taka beta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...