Skocz do zawartości
marcinzg

Licencja XP Home Box

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wyczytałem w internecie, że w przypadku windowsa XP w wersji box można przenosić licencje na inne komputery oraz go sprzedać ale jak wygląda sprawdzenie jego legalności?

Sytuacja jest taka, że znajomy ma laptopa z Vista ale uparł się na to żebym wrzucił mu XP. Jeździ z nim często po zachodniej Europie i z jego relacji wynika, że zdarza się że podczas kontroli pojazdu sprawdzana jest legalność oprogramowania(faktycznie tak jest?). Więc chciałby mieć legalną wersję. Mam akurat możliwość kupna od kolegi XP Home w wersji Box, która była już zainstalowana na jego komputerze. I tu pojawia się pytanie, co jest dowodem legalności systemu w przypadku jakiejkolwiek kontroli i co muszę wziąć od kolegi? oryginalny nośnik, jakieś dokumenty dołączane czy też naklejka z kluczem? naklejka niestety została już zniszczona.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę kijowo wyszło z tą naklejką.Bo to najlepszy dowód(dlatego ,że przyklejony no i nie trzeba pamiętać o tym żeby go ze sobą zabrać :wink: ).Oprócz naklejki "dowodem" legalności jest jeszcze oryginalna płyta instalacyjna i przede wszystkim dowód zakupu(faktura).Nie wiem jak w innych częściach Europy(przy kontrolach drogowych) ,ale teoretycznie u nas policjant może podejść do siedzącego sobie na skwerku osobnika i poprosić o jakiś dowód legalności oprogramowania na jego laptopie(inna sprawa czy Pan Policjant wie z czym to się je).Podejrzewam ,że w krajach zachodnich są to normalne procedury i nikogo to nie dziwi.Pozostaje więc posiadanie przez kolegę cały czas dowodu zakupu oprogramowania,ale czy to wystarczy nie wiem.Inna sprawa że ludzie często niszczą naklejki z kluczem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do naklejki, to nie ma problemu - piszesz lub dzwonisz na infolinię Microsoft'u i prosisz o wydanie nowej. W takim wypadku musisz im odesłać starą naklejkę (nawet, jak jest zniszczona) wraz z kopią dowodu zakupu systemu, a po jakimś czasie dostaniesz nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi