marcinzg Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Witam, Wyczytałem w internecie, że w przypadku windowsa XP w wersji box można przenosić licencje na inne komputery oraz go sprzedać ale jak wygląda sprawdzenie jego legalności? Sytuacja jest taka, że znajomy ma laptopa z Vista ale uparł się na to żebym wrzucił mu XP. Jeździ z nim często po zachodniej Europie i z jego relacji wynika, że zdarza się że podczas kontroli pojazdu sprawdzana jest legalność oprogramowania(faktycznie tak jest?). Więc chciałby mieć legalną wersję. Mam akurat możliwość kupna od kolegi XP Home w wersji Box, która była już zainstalowana na jego komputerze. I tu pojawia się pytanie, co jest dowodem legalności systemu w przypadku jakiejkolwiek kontroli i co muszę wziąć od kolegi? oryginalny nośnik, jakieś dokumenty dołączane czy też naklejka z kluczem? naklejka niestety została już zniszczona. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 Trochę kijowo wyszło z tą naklejką.Bo to najlepszy dowód(dlatego ,że przyklejony no i nie trzeba pamiętać o tym żeby go ze sobą zabrać :wink: ).Oprócz naklejki "dowodem" legalności jest jeszcze oryginalna płyta instalacyjna i przede wszystkim dowód zakupu(faktura).Nie wiem jak w innych częściach Europy(przy kontrolach drogowych) ,ale teoretycznie u nas policjant może podejść do siedzącego sobie na skwerku osobnika i poprosić o jakiś dowód legalności oprogramowania na jego laptopie(inna sprawa czy Pan Policjant wie z czym to się je).Podejrzewam ,że w krajach zachodnich są to normalne procedury i nikogo to nie dziwi.Pozostaje więc posiadanie przez kolegę cały czas dowodu zakupu oprogramowania,ale czy to wystarczy nie wiem.Inna sprawa że ludzie często niszczą naklejki z kluczem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Co do naklejki, to nie ma problemu - piszesz lub dzwonisz na infolinię Microsoft'u i prosisz o wydanie nowej. W takim wypadku musisz im odesłać starą naklejkę (nawet, jak jest zniszczona) wraz z kopią dowodu zakupu systemu, a po jakimś czasie dostaniesz nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...