Skocz do zawartości
bodziopwa

Problem mały z prockiem AMD

Rekomendowane odpowiedzi

1.Witam zakładałem już parę tematów na róznych forach o komputerach i nic ciekawego mi nie odpowiedzieli i nie mogłem znaleśc nic ciekawego o tym na necie,chodzi mi o podkręcanie i opinie itp o płycie : MSI K9A2 NEO-F jeśli ktoś by napisał coś ciekawego będę bardzo wdzięczny za odpowiedz.

2.mam procka Amd athlon X2 64 5400+ na tej płycie głównej MSI orginalnie mam 2.80 na rdzeniu i podkręcanie max mogę do 3.0 bo nie mogę zmienić napięcia na procesorze mam aby Auto nie mogę zmienić na manual wie może ktoś coś o tym ?? szukałem w necie o tym i nic ciekawego nie znalazłem.Proszę o Odp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta jest dosyć podobna do K9A2 CF-F, więc mógłbyś zapytać w tamtym temacie

Msi K9a2 Cf-f - Amd 790x - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Od siebie mogę powiedzieć, że jeżeli nie możesz zmienić napięcia to:

- wgraj najnowszy bios

- spróbuj wyłączyć CnQ

A co do samego procka to czym go chłodzisz?? Bo jeżeli BOX to nie ma co zwiększać napięcia, będzie za gorąco, poza tym na AC dobijesz z nim do 3,2GHz może tak, żeby mógł chodzić 24/7 na ludzkim napięciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszedłem w Cell Menu nie wiem gdzie jest ta opcja podświetlanie i CnQ :(

CPU Voltage - [AUTO] mam i nie mam wyboru zmiany na Manual - gdy przyciskiem najade na tą opcje w rogu na górze pojawia się to :

SAFETY LEVEL

GRAY : Default Value

White:Sofe settings

Red: Not recommandeok - ten napis - Red: Not recommandeok jest na czerwono napisany cały czy może to oznacza że przez to nie działa ta opcja zmiany napięcia ??

Memory Voltage - [AUTO] nie mogę zmienić

NB Voltage - [AUTO] nie mogę zmienić

Hypertransport Voltage - [AUTO] nie mogę zmienić nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SAFETY LEVEL (poziomy bezpieczenstwa)

GRAY (szary) : Ustawienie standardowe

White (biały) : Ustawienie bezpieczne

Red (czerwone) : Niepolecanie, niebezpieczne

Wszędzie chodzi o wartość napięcia oczywiscie sugerowane przez producenta płyty.

Po ustawieniu na Manual powinno ci sie pokazac gdzies wlasnie wartosc Vcore sproboj na tym [AUTO] uzyc PageUp PageDown lub +, -. Lub tak jak napisal NeoMagnet, update biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kogo to pytanie kierujesz ??? mi się zdaję że płyta do OC sie nie nadaje i tak jest z tym prockiem albo taki procek wkońcu jest bez możliwości zmiany napięcia ? jak sądzicie o mojej wypowiedzi ?

sprawdziłem na stronie producenta jakie procki mi płyta wczyta i zainteresował mnie : AMD Phenom II X3 720 szukałem info na necie nie mogłem znalesc wie może ktoś coś o tym procku ile by cena kosztowałą jego nowa i używana itp ??? z góry dzięki za info :))

co by było dobre z tego chodzi mi o używkę do 280-300zł

Phenom II X3 720

Phenom II X3 710

Phenom II X3 700e

Phenom II X3 705e

Phenom II X3 z740

Phenom II X3 z715

Phenom II X3 x720

Edytowane przez bodziopwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU Voltage - [AUTO] mam i nie mam wyboru zmiany na Manual - gdy przyciskiem najade na tą opcje w rogu na górze pojawia się to :

Jak najedziesz na tą opcję wciśnij Enter na klawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kogo to pytanie kierujesz ???

Raczej do Ciebie, masz przecież w biosie taką opcję, tak wynika z instrukcji.

Co do cpu, bierz najszybszy jeśli masz takie problemy z kręceniem. Swoją drogą zaproponowałeś cpu słabo dostępne. Najlepiej jak byś trafił x3 720, ma odblokowany mnożnik. A jak nie to bierz http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+II+X3+435+AM3

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha ok dzięki za rade widze że tani procek a nie jest najgorszy ;D a z moją płytą z tego 2.9 wykręcił bym z 3.5 na boxie ?i czy ta płytka dobra bd do OC ?

Na boxie do 3,5 raczej na pewno nie dobijesz, temperatury będą za wysokie.

I tak jak pisałem po pierwsze zrób aktualizację biosu, bo może jest za stary i płyta źle rozpoznaje procka przez co te opcje są zablokowane.

PS. Kto Ci składał tego kompa?? Bo ten 9600GSo, którego masz to jedna z najmniej opłacalnych kart i ogólnie odradzana nawet wrogom.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpel składał mi w styczniu w 2009 roku,wiem że to szajstwo i jeszcze ddr2 więc zmieniam procka na jakiegoś Athlona II X3 i GTS 250 lub HD 4870. obecnie muszę posprzedawać swoją karte graficzną i procka ile bym wzioł za karte i proca bo nie wiem ile bym musiał dołożyć kasy na nowa karte i procka ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi