bodziopwa Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 1.Witam zakładałem już parę tematów na róznych forach o komputerach i nic ciekawego mi nie odpowiedzieli i nie mogłem znaleśc nic ciekawego o tym na necie,chodzi mi o podkręcanie i opinie itp o płycie : MSI K9A2 NEO-F jeśli ktoś by napisał coś ciekawego będę bardzo wdzięczny za odpowiedz. 2.mam procka Amd athlon X2 64 5400+ na tej płycie głównej MSI orginalnie mam 2.80 na rdzeniu i podkręcanie max mogę do 3.0 bo nie mogę zmienić napięcia na procesorze mam aby Auto nie mogę zmienić na manual wie może ktoś coś o tym ?? szukałem w necie o tym i nic ciekawego nie znalazłem.Proszę o Odp :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Ustawienia do OC masz w biosie w Cell Menu, ustaw "podświetlenie" na [Auto] i wciśnij Enter, powinno wyświetlić wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Ta płyta jest dosyć podobna do K9A2 CF-F, więc mógłbyś zapytać w tamtym temacie Msi K9a2 Cf-f - Amd 790x - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Od siebie mogę powiedzieć, że jeżeli nie możesz zmienić napięcia to: - wgraj najnowszy bios - spróbuj wyłączyć CnQ A co do samego procka to czym go chłodzisz?? Bo jeżeli BOX to nie ma co zwiększać napięcia, będzie za gorąco, poza tym na AC dobijesz z nim do 3,2GHz może tak, żeby mógł chodzić 24/7 na ludzkim napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 tak boxem go chłodze. zaraz odpiszę aby wyłącze kompa i zobacze co w tym biosie da rade zrobić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Wszedłem w Cell Menu nie wiem gdzie jest ta opcja podświetlanie i CnQ :( CPU Voltage - [AUTO] mam i nie mam wyboru zmiany na Manual - gdy przyciskiem najade na tą opcje w rogu na górze pojawia się to : SAFETY LEVEL GRAY : Default Value White:Sofe settings Red: Not recommandeok - ten napis - Red: Not recommandeok jest na czerwono napisany cały czy może to oznacza że przez to nie działa ta opcja zmiany napięcia ?? Memory Voltage - [AUTO] nie mogę zmienić NB Voltage - [AUTO] nie mogę zmienić Hypertransport Voltage - [AUTO] nie mogę zmienić nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 SAFETY LEVEL (poziomy bezpieczenstwa) GRAY (szary) : Ustawienie standardowe White (biały) : Ustawienie bezpieczne Red (czerwone) : Niepolecanie, niebezpieczne Wszędzie chodzi o wartość napięcia oczywiscie sugerowane przez producenta płyty. Po ustawieniu na Manual powinno ci sie pokazac gdzies wlasnie wartosc Vcore sproboj na tym [AUTO] uzyc PageUp PageDown lub +, -. Lub tak jak napisal NeoMagnet, update biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2010 Jak masz ustawione D.O.T. Control ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) do kogo to pytanie kierujesz ??? mi się zdaję że płyta do OC sie nie nadaje i tak jest z tym prockiem albo taki procek wkońcu jest bez możliwości zmiany napięcia ? jak sądzicie o mojej wypowiedzi ? sprawdziłem na stronie producenta jakie procki mi płyta wczyta i zainteresował mnie : AMD Phenom II X3 720 szukałem info na necie nie mogłem znalesc wie może ktoś coś o tym procku ile by cena kosztowałą jego nowa i używana itp ??? z góry dzięki za info :)) co by było dobre z tego chodzi mi o używkę do 280-300zł Phenom II X3 720 Phenom II X3 710 Phenom II X3 700e Phenom II X3 705e Phenom II X3 z740 Phenom II X3 z715 Phenom II X3 x720 Edytowane 23 Marca 2010 przez bodziopwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 CPU Voltage - [AUTO] mam i nie mam wyboru zmiany na Manual - gdy przyciskiem najade na tą opcje w rogu na górze pojawia się to :Jak najedziesz na tą opcję wciśnij Enter na klawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) do kogo to pytanie kierujesz ??? Raczej do Ciebie, masz przecież w biosie taką opcję, tak wynika z instrukcji. Co do cpu, bierz najszybszy jeśli masz takie problemy z kręceniem. Swoją drogą zaproponowałeś cpu słabo dostępne. Najlepiej jak byś trafił x3 720, ma odblokowany mnożnik. A jak nie to bierz http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+II+X3+435+AM3 Edytowane 23 Marca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 aha ok dzięki za rade widze że tani procek a nie jest najgorszy ;D a z moją płytą z tego 2.9 wykręcił bym z 3.5 na boxie ?i czy ta płytka dobra bd do OC ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Jak masz ustawione D.O.T. Control ? Odpowiesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 tak odpowiem tylko gdzie to sprawdzić jak mam ustawione ?? to sprawdzę i napisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 W bisie, zakładka Cell manu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 ok sprawdzę i odpiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Spróbuj softem MSI z pod windy zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 tak mam D.O.C Control i jest ustawione Disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 No to po najechaniu na dany parametr + / - powinien zmieniać jego wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 nic nie zmienia najechałem na wszystkie i nic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Najechałeś i jakimi klawiszami próbujesz zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 enterem klikałem +,- nie działało i wybierałem to i nadal Voltage nie mogłem nic zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) aha ok dzięki za rade widze że tani procek a nie jest najgorszy ;D a z moją płytą z tego 2.9 wykręcił bym z 3.5 na boxie ?i czy ta płytka dobra bd do OC ? Na boxie do 3,5 raczej na pewno nie dobijesz, temperatury będą za wysokie. I tak jak pisałem po pierwsze zrób aktualizację biosu, bo może jest za stary i płyta źle rozpoznaje procka przez co te opcje są zablokowane. PS. Kto Ci składał tego kompa?? Bo ten 9600GSo, którego masz to jedna z najmniej opłacalnych kart i ogólnie odradzana nawet wrogom. Edytowane 23 Marca 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 kumpel składał mi w styczniu w 2009 roku,wiem że to szajstwo i jeszcze ddr2 więc zmieniam procka na jakiegoś Athlona II X3 i GTS 250 lub HD 4870. obecnie muszę posprzedawać swoją karte graficzną i procka ile bym wzioł za karte i proca bo nie wiem ile bym musiał dołożyć kasy na nowa karte i procka ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 A to jakim sposobem podkręciłeś cpu na 3GHZ? Jaką opcję zmieniałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 nie zmianiłem napięcia i do 3.0 doszło ale już 3.1 nie daje rady :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 nie zmianiłem napięcia i do 3.0 doszło ale już 3.1 nie daje rady :( A jakie temperatury na 3Ghz w stresie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 jakoś od 40 do 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Pytałem jaką opcję zmieniłeś, że dostałeś te 3GHz. W biosie coś zmieniałeś? Co? Pod windowsem podkręcałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodziopwa Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 żadnej nie zmieniłem,w biosie podkręcałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Nie no, powiedz, że sobie jaja robisz. Śrubokrętem podkręcałeś czy masz gałkę specjalną biosie? Co zrobiłeś w tym biosie, że dostałeś te 3GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...