krk Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Witam Mam takie pytanie dziś dostałem i zamontowałem chłodzenie SilentiumPC Spartan HE923 tylko teraz mam pytanie czemu wiatrak chodzi na pełnych obrotach skoro CPU nie jest podkręcone i jest w spoczynku procesor mam AMD Athlon II X4 620 i płytę główną ASUS M4A785TD-V EVO poniżej screen ze SpeedFana wentylator ma 2192 obrotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Musisz w BIOSie włączyć PWM. Funkcja ta może się różnie w BIOSie nazywać, ale powinna się znajdować w menu razem z temperaturami i napięciami. Jak ją znajdziesz i włączysz to jeszcze ustaw sobie temperaturę po przekroczeniu której wentylator ma zwiększać obroty (najlepiej jakieś 50-60*C). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfascik Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Lub poszukaj jakiegoś programu, który będzie obsługiwał pwn tego wentyla z poziomu windy i tam poustawiaj jak kolega wyżej pisał :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krk Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 W biosie mam ustawione ale jakby nie działało bo mam ustawione że MAX obroty przy 55 stopniach jest 43 a obroty są 2500 czyli na maxa dopiero w SpeedFanie ustawiłem to zmniejszyło się do 1200 obrotów, ale jak zrobić żeby przeskakiwało automatycznie w zależności od temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) A można ustawić inną wartość niż max obr przy zadanej temperaturze? Poradnik konfiguracji speedfan Edytowane 23 Marca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...