yake Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Czesc, słuchajcie, mam watpliwosci. Mam internet z sieci osiedlowej rozdzielony routerem wifi na 2 laptopy. Teraz pytanie: Czy udostepniajac pliki pomiedzy tymi dwoma kompami, pliki te beda widoczne dla ludzi z sieci osiedlowej? Na jednym kompie mam windows 7. Widze tutaj w centrum sieci i udostepniania "siec domowa" - czy jest to siec tylko pomiedzy moimi kompami oddzielona od osiedlowej z wewnetrznym (niewidocznym dla sieci osiedlowej) systemem udostepniania? Jak w takim razie moge sie dostac do przegladania i zarzadzania udostepnianiem w sieci osiedlowej? Dzieki z gory za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Posądzam, że masz w domu inną podsieć niż sieć osiedlowa to raz, a dwa, że większość providerów blokuje dostęp między klientami - nie ma możliwości przeglądania plików innych komputerów w sieci. Jeśli to jakaś amatorska osiedlówka to po prostu zmień podsieć dla sieci w Twoim mieszkaniu np, jeśli Twój router po stronie WAN ma adres 192.168.1.123 to w domu (czyli po stronie LAN routera) zrób np 192.168.2.X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yake Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Posądzam, że masz w domu inną podsieć niż sieć osiedlowa to raz, a dwa, że większość providerów blokuje dostęp między klientami - nie ma możliwości przeglądania plików innych komputerów w sieci. Jeśli to jakaś amatorska osiedlówka to po prostu zmień podsieć dla sieci w Twoim mieszkaniu np, jeśli Twój router po stronie WAN ma adres 192.168.1.123 to w domu (czyli po stronie LAN routera) zrób np 192.168.2.X Router ma po stronie WAN ip przydzielone przez dhcp, wiec jest to inna podsiec. Czy provider blokuje przegladanie to akurat nie wiem. Dzieki za sensowna odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Jeszcze zatroszczył bym się o to, aby nikt łatwo nie dostał się do Twojej podsieci domowej - filtrowanie po MAC powinno starczyć, jeśli w okolicy nie ma żadnych ambitnych ludków. Można polecieć też na ręczne ustawienia z nietypowym zakresem IP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...