CavV6 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Proszę o pomoc w podkręceniu i przede wszystkim prawidłowym schłodzeniu E8500, wykręconego na 4.4GHz. Procek chłodzony jest Scythe Mugenem II rev B z dwoma coolerami Scythe'a 120mm. Do tego jeden 120mm AC wyciągający powietrze z budy. Dodatkowo z gory wieje na nas 120stka z zasilacza. Temp procka w idle to ok. 65'C. Przy PEŁNYM obciążeniu Orthosem sięga 105'C. Jak rozwiązać problem chłodzenia przy wykorzystaniu Mugena? Czy dla niego już to zbyt duże wyzwanie? Na zdjęciu, jak to wygląda teraz. Do tego z drugiej strony Mugena oprócz AC jest jeszcze wyciągający powietrze 120mm. Czyli na jednej linii 3x120mm wyciągające na zewnątrz. Proszę o wsparcie mentalne, pomoc w dobrym doborze chłodzenia i optymalnym ustawieniu coolerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OClifestyle Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Przy jakim napięciu te 4,4GHz że takie temperatury :blink: jaka pasta, może cooler jest źle zamontowany albo inna bardzo prawdopodobna opcja-uwalony czujnik w cpu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Jakie napięcie na procu? Jaka pasta siedzi pod mugenem? Rozumiem, że docisk jest OK więc możliwe że nie wyciągniesz więcej na AC. E: kolega mnie ubiegł :razz: btw jakie tempy miałeś bez OC? Edytowane 23 Marca 2010 przez maro0912 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Przy jakim napięciu te 4,4GHz że takie temperatury :blink: jaka pasta, może cooler jest źle zamontowany albo inna bardzo prawdopodobna opcja-uwalony czujnik w cpu... CPU @ 1.42V NB @ 1.625V Ten OC to raczej dla zabawy, ale temperatury i tak są za wysokie. Cooler jest zamontowany OK, pasta Scythe'a. Swoją drogą, schodząc na ziemię - w tej chwili lecę na FSB@470MHz, na stałe lecę na 4.0, bo to w zupełności wystarcza, ale temperatury i tak nieco za wysokie, dlatego obstawiam, na złą cyrkulację w budzie? Wątpię by czujnik był uwalony, bez OC pokazuje wszystko w normie, wręcz bardzo chłodno przy tym chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 Możesz spróbować zmienić pastę, AS5 powinna być OK. Te tempy to przy otwartej budzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 ... Dodatkowo z gory wieje na nas 120stka z zasilacza. ... Dmuchasz ciepłym powietrzem z zasilacza na mugena? Czy żle zrozumiałem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Dmuchasz ciepłym powietrzem z zasilacza na mugena? Czy żle zrozumiałem? Dobrze i źle. Zasilacz nie nagrzewa się zbytnio. Plus w każdej nie najnowszej konstrukcji, gdzie zasilacz jest montowany NAD mobo, jego cooler wieje ciepłem na cooler od CPU - nie mam racji? Temperatury przy otwartej budzie są minimalnie większe. Zamknięta - idle 65'C, otwarta, do 70'C. Czy nie za dużo tych 120-tek? Przy OC jedynie samą magistralą na 370MHz spokojnie dawał rade jeden cooler 120mm, ten na budzie, do tego całkowicie pasywnie na CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Jeśli nie przerabiałeś zasilacza, to wentylator w nim nie dmucha na radiator cpu. Wentylator w zasilaczu powinien zasysać powietrze z obudowy, pchać je przez zasilacz i wyrzucać z tyłu. Swoją drogą, ten wentylator nad zasilaczem nie daje chyba za dużo. PRzydałby się natomiast jakiś wdmuciach!ący do obudowy. Edytowane 24 Marca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubson816 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Ja dodam od siebie tak: dotknij mugena pod pełnym obciążeniem cpu, jeśli parzy oznacza to że czujnik cpu jest dorby, jeśli będzie dość ciepły- uwalony czujnik. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Ja dodam od siebie tak: dotknij mugena pod pełnym obciążeniem cpu, jeśli parzy oznacza to że czujnik cpu jest dorby, jeśli będzie dość ciepły- uwalony czujnik. Pozdrawiam No właśnie, radiator nie jest nawet bardzo ciepły, różnica jest jednak wyczuwalna. Cooler zasilacza, rzeczywiście wpycha do środka. Czy 120stka wdmuciach!ąca zamontowana nad zasilaczem coś pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Poczytaj trochę o chłodzeniu. Taki pomysł jak wyżej (wentylator nad zasilaczem dmuchający do obudowy) świadczy o kompletnym braku wiedzy/wyobraźni nt. chłodzenia. Przód - dół > wpychamy powietrze do obudowy; tył - góra wyciągamy ciepłe powietrze z obudowy. Przy tak wysokiej obudowie jak pisałem wentylator nad zasilaczem może nie wiele dawać. Przełóż go w rejon dół - przód aby pchał chłodne powietrze do obudowy. Sprawdzając temperaturę paluchem dotykaj podstawy radiatora, rurek u podstawy a nie finów. Edytowane 24 Marca 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Poczytaj trochę o chłodzeniu. Taki pomysł jak wyżej (wentylator nad zasilaczem dmuchający do obudowy) świadczy o kompletnym braku wiedzy/wyobraźni nt. chłodzenia. Przód - dół > wpychamy powietrze do obudowy; tył - góra wyciągamy ciepłe powietrze z obudowy. Przy tak wysokiej obudowie jak pisałem wentylator nad zasilaczem może nie wiele dawać. Przełóż go w rejon dół - przód aby pchał chłodne powietrze do obudowy. Sprawdzając temperaturę paluchem dotykaj podstawy radiatora, rurek u podstawy a nie finów. A kto pisze o jakimś pomyśle zmiany w zasilaczu? Obecnie istnieje opcja instalacji coolera za dyskami, ale będzie on wiał bezpośrednio na dyski, więc wdmuchiwane powietrze dalej będzie leciało ciepłe dalej w głąb? Fakt faktem, odnośnie wentylatora wyżej, dlatego nic nie jest tam podłączone. Co z trzema 120stkami, czy w tym ustawieniu kierunków ma to jakiś sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Nie pisałem o zmianie w zasilaczu a o Czy 120stka wdmuciach!ąca zamontowana nad zasilaczem coś pomoże?Ten wentylator jest tam zbędny i obojętnie czy wyciąga powietrze z budy czy miałby je wdmuchiwać (pewnie byłoby jeszcze gorzej). Daj wentylator w rejonie dyskóe i nie martw się tym, że będzie jakieś ogrzane powietrze przez dyski leciało dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Co prawda mam inną platformę ale ta sama buda i chłodzenie. Wentylatory mam dość podobnie założone co Ty z tym że dodatkowo na Mugenie siedzi po przeciwnej stronie od pamięci 120mm który tak jak by "podaje" temu wentylowi co jest przymocowany do obudowy ciepłe powietrze które pcha ten znajdujący się nad pamięciami. Następny wentyl mam przymocowany na wysokości tego dysku który jest u ciebie zamontowany niżej , wieje na kartę i mostek południowy. Wentylator w zasilaczu niby zasysa powietrze ale i tak mam zasiłkę przekręconą do góry nogami- tak dla pewności :), wentyl nad zasilaczem wyciąga (jakieś) powietrze z obudowy. Wszystkie wentyle ustawione na około 1000 obr.przez co jest w miarę cicho. Co do temperatur to zwykle podczas przeglądania netu 34-35c i Mugenik raczej chłodniutki według mnie, podczas testu OCCT 53-54c Mugen zdecydowanie robi się ciepły ale nie parzy tak więc uważam że coś musi być z czujnikiem temperatury nie tak jak powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Co prawda mam inną platformę ale ta sama buda i chłodzenie. Wentylatory mam dość podobnie założone co Ty z tym że dodatkowo na Mugenie siedzi po przeciwnej stronie od pamięci 120mm który tak jak by "podaje" temu wentylowi co jest przymocowany do obudowy ciepłe powietrze które pcha ten znajdujący się nad pamięciami. Następny wentyl mam przymocowany na wysokości tego dysku który jest u ciebie zamontowany niżej , wieje na kartę i mostek południowy. Wentylator w zasilaczu niby zasysa powietrze ale i tak mam zasiłkę przekręconą do góry nogami- tak dla pewności :), wentyl nad zasilaczem wyciąga (jakieś) powietrze z obudowy. Wszystkie wentyle ustawione na około 1000 obr.przez co jest w miarę cicho. Co do temperatur to zwykle podczas przeglądania netu 34-35c i Mugenik raczej chłodniutki według mnie, podczas testu OCCT 53-54c Mugen zdecydowanie robi się ciepły ale nie parzy tak więc uważam że coś musi być z czujnikiem temperatury nie tak jak powinno. Mógłbyś kolega wrzucić jakieś foto, jak to wygląda u Ciebie wizualnie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 (edytowane) Fotka z telefonu dlatego tragiczna jakość (fotka z wczoraj). Dodam że nad pamięciami założony jest niedawno zakupiony Scythe 120x120x12mm tak aby był lepszy dostęp do banków pamięci. Wentylator koło dysku przymocowany jest za pomocą takich czarnych "drucików" którymi producenci wiążą różnego rodzaju kable. http://img714.imageshack.us/img714/3498/20100324001.jpg Edytowane 25 Marca 2010 przez DIZEL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Fotka z telefonu dlatego tragiczna jakość (fotka z wczoraj). Dodam że nad pamięciami założony jest niedawno zakupiony Scythe 120x120x12mm tak aby był lepszy dostęp do banków pamięci. Wentylator koło dysku przymocowany jest za pomocą takich czarnych "drucików" którymi producenci wiążą różnego rodzaju kable. http://img714.imageshack.us/img714/3498/20100324001.jpg Masz zasilacz zamontowany do góry nogami? :) Plus w którą stronę wieją 120stki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIZEL Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Masz zasilacz zamontowany do góry nogami? :) Plus w którą stronę wieją 120stki? Tak, zasilacz jest zamontowany do góry nogami, tutaj należy się spory plus producentowi budy za to że dał blaszkę która odpowiada za montaż zasilacza i którą to można bez problemu odkręcić i przełożyć o 180 stopni. Wszystkie wentyle wieją w kierunku tyłu obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CavV6 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 (edytowane) OK, wracając do głównego tematu, proszę o opinie nt. konkretnych ustawień - NBv 1.35V FSB Termination 1.26V SBv 1.1V SB 1.5voltage 1.55V GPU GTL VOLTAGE REF 0.63x NB GTL VOLTAGE REF 0.67x DRAM CHANNEL B VOLTAGE REF - DDR2_REF Przy tym ustawieniu i szynie 420MHz / pamięciach na 1009MHz wszystko stabilnie, temp w idle ~42'C, max 60'C Edytowane 25 Marca 2010 przez XLR8R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...