Skocz do zawartości
Małpożer

Jaki dysk 1,5TB na magazyn

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic dysk, ktory bedzie sluzyl jako magazyn. Zastanawiam sie nad 2 ponizszymi dyskami:

Samsung F2EG HD154UI 1,5TB 32MB

WD Caviar Green Power WD15EADS 1,5TB 32MB

Czy tez moze warto doplacic 10zl do:

WD Caviar Green Power WD15EARS 1,5TB 64MB

Wyczytalem ze F2EG ma problem z czasem dostepu przy niektorych mocowaniach. Tak wiec ktory z tych 3 dyskow bedzie najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupic dysk, ktory bedzie sluzyl jako magazyn. Zastanawiam sie nad 2 ponizszymi dyskami:

Samsung F2EG HD154UI 1,5TB 32MB

WD Caviar Green Power WD15EADS 1,5TB 32MB

Czy tez moze warto doplacic 10zl do:

WD Caviar Green Power WD15EARS 1,5TB 64MB

Wyczytalem ze F2EG ma problem z czasem dostepu przy niektorych mocowaniach. Tak wiec ktory z tych 3 dyskow bedzie najlepszy?

Skoro ma to być magazyn (podejrzewam, że raczej nie masz 1TB zdjęć po 400KB) to po co Ci czas dostępu?

Mam dwa takie Samsungi (1 backup pierwszego ;) i też na razie bez problemów. Jedyne co mnie w nich wkurza to dość mocno pierdzące głowice (w kieszeni Wellanda strasznie się nasila).

Niedawno Samsung kosztował jeszcze 355zł, więc wtedy dorzuciłbym bez wahania 25zł do tego dysku Seagate ST31500341AS 7200rpm - Dyski twarde - Seagate ST31500341AS 7200rpm od 380.60zł (którego także posiadam) Ma bardzo cichutkie głowice w porównaniu do Samsunga i jest od niego znacznie szybszy (jakieś 20-25MB/s w średnim... nie wspominając o ogólnej responsywności). Kiedyś różnice w cenie były ok 100zł, więc wybór był łatwy -> Samsung.

Teraz widzę, że po obniżce Seagate'a, Samsung także nieco opuścił ceny do 335zł, więc miałbym dylemat, czy dopłacać prawie 50zł do dysku magazynowego. Jeśli miałbym z niego coś uruchamiać codziennie, to brałbym Seagate'a.

Co do WD, to dyski te także nie są zbyt szybkie Krótki i prosty test dysku WD 1,5tb WD15EARS - Forum PCLab.pl a z tego, co się orientuję edycja EARS posiada możliwość formatowania w trybie 4096B zamiast 512B. Tu więcej o tym http://pclab.pl/news40622.html

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wg. tego zaawansowanego formatowania powinno byc nieco wiecej MB/GB do wykorzystania, tylko czy durzo to daje? Ogolnie przechowuje pliki powyzej 1mb chociarz znajdzie sie i kilka folderow zdjec (ale te moge przeciez trzymac na F3).

Nam jako userom to chyba nic nie daje poza lepsza korekcja bledow przez dysk. 

Natomiast oszczedza WD ktory moze upchnac wiecej danych na talerz dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm który z cichych eco-dysków byście brali na magazyn:

Seagate LP:

Dysk Seagate Barracuda LowPower, 3.5", 1.5TB, SATAII, 32MB (ST31500541AS) w Morele.net

Samsung eco green:

Dysk Samsung 1,5 TB 32MB SATA ECO GREEN F2 (HD154UI) w Morele.net

Caviar green:

Dysk Western Digital 1.5TB Caviar Green 7200 32MB SATA II ( WD15EADS ) w Morele.net

Dysk Western Digital Caviar GreenPower, 3.5'', 1.5TB, SATA/300, 64MB cache (WD15EARS) w Morele.net

Z tego co czytam recki to Seagete'a jest ciut szybszy od Caviara i ciągnie mniej prądu w idlu, więc brałbym raczej jego. 

Ktoś się orientuje czy wersje LP nie cierpią na te same przypadłości co serie .11 i .12 ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz WD, cichy, nie doczytuje przy spoczynku jak to się często zdarza, nie grzeje się, ma funkcje wydłużające żywotność a to chyba priorytet

a to że jest ciut wolniejszy to żaden problem - jest i tak wystarczająco szybki, przy normalnej pracy różnicy nie odczujesz - no chyba że nic nie robisz tylko cały dzień kopiujesz albo wypakowujesz archiwa z jednego dysku na drugi i czekasz obserwując aż pasek postępu dojdzie do 100% :D

co do tego który wybrać EADS czy EARS - szczerze przyznam że nie wiem, mam 1,5TB EADS i 1TB EARS (systemowy), obydwa działają na oko i ucho podobnie ale nie mierzyłem co do kilobajta różnicy przesyłów jak co poniektórzy maniacy :P

dodam że do tej pory byłem zwolennikiem Seagate'a, mam dwie 500tki i 160-tke, ale od zakupu pierwszego (na próbę) WD 1,5TB kolejny 1TB jak i kolejne to będą właśnie WD

Edytowane przez don111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatecznie skusilem sie na Samsunga F3EG 2TB 203WI. Kolejny dysk zaraz po F3 500GB od Samsunga (WD 2TB byl nie co drozszy). Co do samego dysku sie nie wypowiem, bo dopiero pierwszy dzien sie nim bawie :lol2: Ale lepiej zrobisz jak to wczesniej inni pisali, kup najtanszy (co do segate to wolalbym nie ryzykowac po ich ostatnich wpadkach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi