michua Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Witam chciałbym prosić was o rade a mianowicie muszę postawić sobie w domu mały serwer do zastosować czysto naukowych (do nauki znaczy się). Przede wszystkich to tak co do aplikacji/serwerów tam uruchomionych to będzie to tak: Apache2 PHP5 MYSQL5.1 Proftpd jeszcze chyba Baza Oraclowa np 10g. Zależy mi żeby dane tam trzymane były bezpieczne bo będzie tam moja praca dyplomowa najpewniej, oraz kilka innych projektów. Mam w domu trochę części jeszcze może uda się je wykorzystać: Procesor: Athlon 63 3000+ Ram 2GB DDR 400Mhz Grafika: GF 7600 GTS Jakiś zasilacz 400W PS. Chciałbym aby to było energooszczędnie i bezpiecznie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) Apache2 PHP5 MYSQL5.1 mozesz uruchomic na wlasnym kompie jako server i sie do niego odwolywac... co do Proftpd, Baza Oraclowa np 10g. nie mam pojecia ale oracle chyba tez idzie emulowac...jak nie to mnie poprawcie bo nie mialem z nia nigdy doczynienia... i bedzie to najbardziej energooszczednie... a co do bezpieczenstwa danych tj pracy dyplomowej itp to najlepiej robic kopie zapasowe / bezpieczenstwa i tyle... no chyba ze uprzesz sie na server to to co podales w zupelnosci wystarczy... Edytowane 24 Marca 2010 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Apache2 PHP5 MYSQL5.1 np. pakiet WAMP Zależy mi żeby dane tam trzymane były bezpieczne bo będzie tam moja praca dyplomowa najpewniej, oraz kilka innych projektów. proponuje wykupic hosting (ja place 20zl/0.5roku), gdzie robia Ci backup'y :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 takie cos pociagnie zwykly p3 i 512 ramu ... 15 giga dysku :] czyli 2x15 giga dysk czy tez 3x15 giga ( 3 dyski ) i polaczyc w raid 1 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michua Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 Pietia dzieki za rzeczową odpowiedź bo unserzy wyżej chyba nie zrozumieli do końca Wiem co to jest WAMP i naprawdę nie chce mieć tego na swoim kompie i mam swoje powody. Do tego nie zawsze mam przy sobie kompa a tak będę mógł pracować z innych miejsc. Dodam może jeszcze że będzie to stało najpewniej na Debianie (znaczy raczej napewno) a co do PROFTPD to musi być bo aktualnie pisze do niego panel administracyjny... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2010 ja wlasnie rezygnuje z proftp ... przechodze na glFTP ... pro FTP ma za malo funkcji i nie trzyma sie regul :/ btw nawet w twoim przypadku pewnie 256 ramu starczy ( sproboj na 256 ) najwyzej dolozysz pozniej ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...