Roder Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 (edytowane) Witam Czekam na nową płytę - starą płytę zamierzam sprzedać z boxowym wentylem od athlona II 240 (ninja zostaje mocowanie 939 jest takie samo jak AM2/AM3? - wymieniam tylko wiatrak na PWMowa 120). I wlasnie sobie uświadomiłem ze box bedzie miał 4 pin PWM chyba a na starej plycie socket 939 jest zlacze 3pinowe. wiem ze mozna wpinać wentyle 3pin do gniazd PWM - nie ma wtedy PWM opcji poprostu. A jak jest odwrotnie ? da sie wpiac tego boxa 4pin do 3 pin ? poprostu pinu ktorego nie bedzie w gniezdzie to tez PWM wiec jeśli dobrze rozumuje to będzie działać ? Help puki sprzęt nie doszedł jeszcze. Edytowane 25 Marca 2010 przez Roder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 Witam Czekam na nową płytę - starą płytę zamierzam sprzedać z boxowym wentylem od athlona II 240 (ninja zostaje mocowanie 939 jest takie samo jak AM2/AM3? - wymieniam tylko wiatrak na PWMowa 120). I wlasnie sobie uświadomiłem ze box bedzie miał 4 pin PWM chyba a na starej plycie socket 939 jest zlacze 3pinowe. wiem ze mozna wpinać wentyle 3pin do gniazd PWM - nie ma wtedy PWM opcji poprostu. A jak jest odwrotnie ? da sie wpiac tego boxa 4pin do 3 pin ? poprostu pinu ktorego nie bedzie w gniezdzie to tez PWM wiec jeśli dobrze rozumuje to będzie działać ? Help puki sprzed nie doszedł jeszcze. mozna wpiac nic sie nie stanie :) poprostu nie bedzie pwm jesli bios ma taka opcje - zawsze mozna regulowac obroty kontrolerem itp mozna 3 do 4 i 4 do 3 nie ma problemu w kazdym przypadku wentylator bedzie dzialal...jedynie w oczywisctych przypadkach pwm nie bedzie dzialac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 a czy wogole do athlona II 240 dokladany box ma PWM ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2010 a czy wogole do athlona II 240 dokladany box ma PWM ?? wiekszosc nowych wentylatorow ma teraz pwm :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roder Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 ok - dziala regulacja 3pin jednak bardzo ubogo - ledwo 150 obrotow miedzy idle a load (1200 obr wiatrak chodzi 800-950) To za duzo bo procek ma 30 stopni ... opcji zadnych w biosie a zakladka SMART w easy tune 6 jest nieaktywna. Moge przestawic tryb wiatraka ze smartguardian na software i slicznie kontrolowac 300-1000 ale niestety tzw. gameguard z lineage 2 ubija mi speedfana :( Czy PWM wiatrak 1200 bedzie chodzil wolniej ? (mysle o Revoltecu PWM) ale boje sie piszczenia Czy jakis soft jest jak speedfan zaawansowany jeszcze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...