Skocz do zawartości
prze

Fractal Design Tesla 550W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję mocnego zasilacza dobrej jakości (głównie chodzi o firmowe bebechy) w rozsądnej cenie i byłem zdecydowany na corsair 520W hxeu z wnętrzem seasonica, ale od roku go nie produkują i w magazynach też go brak. Szukam jakiejś alternatywy w rozsądnej cenie, tak to ok 350 zł, ale mam o ok 70-80 zł za mały budżet, żeby kupić Anteca TruePower New 550W TP-550 lub Enermax Pro82+ EPR525AWT 525W czy Enermax Modu82+ EMD525AWT 525W. Sprzedawca z cooling.pl polecał mi właśnie Fractal Design Tesla 550W jako cichy, dobrze wykonany i tani - ok 300 zł. Na sieci jest na jego temat bardzo niewiele, praktycznie żadnej recenzji. Wiem tylko, że robi go mała szwedzka firma w oparciu o, jak twierdził facet z coolingu, podzespoły nexusa. Z kolei facet w zenfist.pl nie potrafił powiedzieć na ten temat zupełnie nic, chociaż było tuż przed 16 i może mu się po prostu spieszyło.

Wiecie coś na temat zasilaczy Fractal Design Tesla? Macie lub testowaliście jakiś egzemplarz? Cokolwiek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy chodzi ci konkretnie o napis 'made in china'? Bo jeśli tak, to smutną prawdą jest, że większość elektroniki jest składana przez wygimnastykowane azjatyckie rączki. Przykład, przykład, przykład. bynajmniej nie bronię fractala ani Chińczyków, ale chcę się czegoś dowiedzieć. Ale poza tym dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal Design to nowa firma ,która niedawno weszła na Polski rynek, więc ciężko powiedzieć coś o jej produktach. O ile obudowę tej marki można polecić, bo jest już kilka pochlebnych recenzji, tak o zasilaczach za dużo nie ma. Ja szukałbym w tej kwocie zasilacza Cooler Master Silent Pro 600W Modular Active http://www.allegro.pl/item961228934_zasilacz_cooler_master_silent_pro_600w_5_lat_gw.html, powinien spełnić twoje wymagania. Na pewno nie powinien być gorszy od Anteca który tobie się przypodobał.

Edytowane przez BarteqW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fractal Design to nowa firma ,która niedawno weszła na Polski rynek, więc ciężko powiedzieć coś o jej produktach.

Sęk w tym, że googlanie po niepolskich stronach też niewiele daje. W sumie znalazłem tylko materiał video w stylu 'pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka'. Zero testów, albo za krótko/nieumiejętnie szukałem. A co ma w środku ten coolermaster?

Poczytałem o tym coolermasterze na anandtech. Wypowiadają się o nim dosyć pozytywnie, środek jest zrobiony przez Enhance - nie znam, ale oni twierdzą że to przyzwoita firma, a jakość jest ok. Nie mam nic przeciw pojedynczej mocnej linii 12V, ale przewód 24 pin jest za krótki. Gdyby nie to byłby bardzo OK. Dzięki BarteqW.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do długości kabla 24pin:

NZXT przedłużacz zasilania ATX 24pin (970625291) - Aukcje internetowe Allegro

Trochę to kosztuje, ale przynajmniej ładny oplot ;) Poza tym na pewno da się znaleźć coś tańszego, link na szybko więc myślę że szukając po kilku sklepach coś się znajdzie z mniej zaporową ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może po prostu kupisz ocz modxstream pro 500/600 to wydatek rzędu 240/290 zł. Zasilacz daje stabilne napięcie , odpinane kable , certyfikat 80+ , względnie cichy. Co prawda do anteca/enermaxa/be quieta trochę mu brakuje , ale to inna półka cenowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę powiedzieć, że staję przed takim samym problemem wyboru cichego zasilacza. Ze względu na ceny Anteca i Enermaxa zainteresowałem się tą Teslą 550W, ale jak na razie troszkę mało informacji na jej temat.

A co do tego Corsaira HX 520 - czy czasem ESC go nie ma? Na stronie można go znaleźć, ale brak informacji nt. dostępności... Ciekawe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest zdjęcie tabliczki, pochodzenie tego jest takie wszystkiego co dobre i tanie.

Chociaż napięcie trzyma ładnie na 12V wg raportu 80plus

Antec też jest składany w chinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antec też jest składany w chinach.

Moja wypowiedź odnosiła sie do

... robi go mała szwedzka firma w oparciu ...

Wiem, że teraz jest praktycznie wszystko robione w Chinach. Nie przeskoczy się tego. Bawią mnie rozmowy typu: nie chcę chińszczyzny, co proponujecie a ostatecznie dyskusja i wybór toczy się wokół wszystkiego co w Chinach zostało wyprodukowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzo rzeczy tez jest robione na tajwanie ;D

Tez chetnie bym sie dowiedzial cos wiecej o tym fractalu .

Chetnie bym go troche potestowal ale nikt niestety nie chce go brac bo nie wiadomo dokladnie co to jest ;)

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

550tka ma na lini 12v 510watów więcej niż bq o tej samej mocy bo ma "tylko" 480watów. Wiadomo coś już więcej o tym zasilaczu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem w stanie znaleźć linka ale był jakiś szwedzki test.

Sprawność sięgająca do 84%, niskie tętnienia, cichy.

W tym samym teście zjechali Ocz- z series za nietrzymanie paramerów więc nie byli to dyletańci :D

Jak nie płacisz za prąd to może być bo ma 5 lat gwarki :), jak płacisz to chyba lepiej nowe Seasonici 520/620 ze świetnymi ocenami na Hardzie, johny guru i hardware secrets.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

daj jakiegoś linka do tych nowych seaconic bo są tylko 650 i 750

Szkoda że nie ma seaconic bez odpinanych kabli było by taniej. Zasilacz i tak mam na dole więc mi to nie przeszkadza

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi