Skocz do zawartości
Dexter

Tania karta (GF2 MX?? )

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problemik. Swojego Radeona 9000PRO wlozylem do komputera chcrzesnicy gdy jej skladalem na komunie i zostalem bez karty. Teraz uzywam starej m64 i niestety sa klopoty w polaczeniu z moim Abitem. Karta dziala ale nieprawidlowo. Zaden Windows nie potrafi wykryc tej karty i zainstalowac poprawnie sterownikow. W Win98 da sie ustawic tylko 16 kolorow i 640x480 a w WinXP nie mozna zmienic odswiezania i wszystko skacze "zabka" tak jakby procesor byl mniejszy niz MHz :twisted:

Niestety na razie sie splukalem bo ten komputer chrzesnicy mnie troche kosztowal ale chyba dlugo nie pociagne z ta karta. Chcialem wiec zasiegnac porady co by tu kupic bardzo taniego dopoki nie uda mi sie uzbierac na R9700 :) Myslalem nad GF2MX, czy ten demon szybkosci :twisted: pojdzie na mojej plycie bez problemu ? Moze ktos z szanownych uczestnikow forum chcialby sie pozbyc takiego cuda za jakas rozsadna cene ?

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:

dziwne - co do tego wykrywania i instalowania sterownikow to o co dokladnie chodzi - nie chca sie zainstalowac Detonatory :?:

a w BIOS'ie grzebales :?: - moze reczne ustawienie AGPx2 cos da albo zmniejszenie ilosci przydzielonej pamieci w AGP Aperture Size itp

PS a na czyste systemy ja wrzucales czy na takie z pozostalosciami po sterach ATI :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie sie tez wydaje to brdzo podejzana sytuacja zeby sie ta mobo z vga gryzly...ale cuda w przemysle komputerowym zdazaja sie badrdzo czesto :wink:

proponowalbym sprawdzic sama karte...i bios w vr default...sadze ze nw os duzo niepomoze w tej materi ale czemu nie....a jesli chodzo o sprzet uzywany to polecam jechac na gielde komputerowa i opszukac w ten wekend Creative GF256 na DDR ta karta to jest max wypas sadze ze duzo lepsza od wiekszosci MX...mozna pusjc tez wyzej i kupis GF2PRO albo Ti albo matroxik :D...wszystko bedzie zalezec od ceny wiec w sobote masz co robic :P ale cos mi sie zdaje ze powienines pzemyslec zakup nw karty i zrobic pozadek z ta rivka

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź w biosie czy jest przydzielane przerywanie IRQ na karte, niechce mi się teraz resetować to ci niepowiem jak to się dokładnie nazywa :P

miałem kiedyś taki problem i mi to pomogło

"VGA use IRQ" albo "Assign IRQ for VGA", ale domyślnie jest enabled, i jakoś wątpie, żeby stary wyjadacz Dexter na to nie padł :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też miałem problem na karcie brata (riva TNT2 16m) w zasadzie działała ale litery na pulpicie zamiast być czarne były kolorowe w zależności od wersji detonatorów niebieskie lub różowe (chodzi mi o kolor czcionki w meni startowym i np zegarek) a i wtedy miałem win98

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problemik. Swojego Radeona 9000PRO wlozylem do komputera chcrzesnicy gdy jej skladalem na komunie i zostalem bez karty. Teraz uzywam starej m64 i niestety sa klopoty w polaczeniu z moim Abitem. Karta dziala ale nieprawidlowo. Zaden Windows nie potrafi wykryc tej karty i zainstalowac poprawnie sterownikow. W Win98 da sie ustawic tylko 16 kolorow i 640x480 a w WinXP nie mozna zmienic odswiezania i wszystko skacze "zabka" tak jakby procesor byl mniejszy niz MHz  :twisted:  

Niestety na razie sie splukalem bo ten komputer chrzesnicy mnie troche kosztowal ale chyba dlugo nie pociagne z ta karta. Chcialem wiec zasiegnac porady co by tu kupic bardzo taniego dopoki nie uda mi sie uzbierac na R9700 :) Myslalem nad GF2MX, czy ten demon szybkosci  :twisted: pojdzie na mojej plycie bez problemu ? Moze ktos z szanownych uczestnikow forum chcialby sie pozbyc takiego cuda za jakas rozsadna cene ?

Pozdro

Dexter

Przepraszam Dexter, ze Cie o to moge posadzic ale czy przestawiles AGPx8 na x4 ?

Czy samo sie przestawia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkladajac tak karte przeczuwalem ze beda klopoty gdyz gdzies czytalem ze w zasdzie moja mobo obsluguje tylko AGPx4 i x8. Niby ta Rivka ma AGP x4 ale widac jakas mniej kompatybilna wersje :) W biosie przestawialem AGP na x2 bo i taka opcja mi sie pokazala ale to nic nie daje. Nie bede walczyl z ta karta bo wiem ze to nic nie da, chcialem sie tylko zorientowac co byscie polecili z tanich kart "tymczasowych" GF2MX kiedys sie bawilem i zdazylem w kilka minut zjarac TV-OUT :) THX za odpowiedzi ale pewnie sie tak skonczy ze bede musial na gieldzie poszukac u handlarzy zlomem jakiejs karty na PCI moze jakiego Matrox-a G200 :)

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej virge dx 2MB za 5zł :)

grać i tak nie będziesz a po co wydawać 50zł na tymczasową kartę. a jakaś na pci przyda się w razie nieudanego flashowanie biosu grafy na agp

mam VirgeDX 2mb -> 4mb

zajebista karta i nie sprawia zadnych problemow,w pelni uzytkowa,tylko gorzej jak cokolwiek 3D trzeba bedzie wlaczyc

Kyro 1 raczej za 50pln sie nie kupi,bo te co widzialem bylo w trakcie aukcji,ale karta przynajmniej mocniejsza od gf2mx400 i jest Herculesa (u dystrybutora to jeszcze gwarancja jest :D ,bo 3 lata,mimo ze komputronik dal tylko 2 lata)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... pewnie sie tak skonczy ze bede musial na gieldzie poszukac u handlarzy zlomem jakiejs karty na PCI moze jakiego Matrox-a G200 :) ...

a nie lepiej poszukac kogos z Wa-wy na Allegro i tak kupic :?:

jak chcesz to moge sie dowiedziec czy znajomek opchnal VooDoo3 2000 na PCI bo jakies 2 tygodnie temu jeszcze mial :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po bolu, skonczylo sie na tym ze kupilem Radeona9000 VIVO od Gigabyte'a. Bedzie musiala mi starczyc na rok albo poltora :) Zaraz bede sie nia bawil, glownie interesuje mnie to VIVO. Stwierdzilem ze jak za 150zl mam kupic karte ktora wymienie za 3 miechy to postanowilem dac dwa razy wiecej i miec spokoj na dluzszy czas. Z R9000PRO bylem zadowolony a pewnie ta tez uda mi sie podciagnac pod PRO :) Zaraz zapuszcze sobie 3DSmarka2001 i sie zdoluje :wink:

UPDATE:

LOL 7308 3DMarkow. Na PRO od Sapphire'a mialem lekko powyzej 8k na lekko podkreconej (280/290) karcie. 3DRage pokazuje standardowe taktowanie nie PRO czyli 250/200. Ciekawe ile da mi sie wyciagnac podkrecajac ta karte.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam Dexter, ze Cie o to moge posadzic ale czy przestawiles AGPx8 na x4 ?

Czy samo sie przestawia ?

a zkad tam mu sie mialo 8x ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ?? to mnie zastanawia radek jest na agp 4x przeciez wiec sie na 8x samo nie zmienilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mam problem. Mam zamiar kupna gdzies w przyszlym tygodniu Abita NF-7S 2.0, Athlona XP 1700+, 256 RAMu, atu jeszcze musze miec kase zeby karte kupic :( Mam rive TNT2 M64, ktora mialem zamiar zmieniac gdzies za 2 miechy, a bede musial kombinowac kase, zeby ja wymienic od razu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jezeli mas jakas firmowa ta karte to moze bedzie lepiej. Moj badziew byl niemarkowy. Moze aktualizacja BIOSU karty by cos pomogla. Ogolnie bylo cos widac i dawalo sie w Windowsie pracowac ale proba odpalenia jakiejkolwiek gry konczyla sie komunikatem ze system WindowsXP przeprasza ble ble ble ale nie moze uruchomic programu. Moze przez dwa miechy wytrzymasz.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...