Skocz do zawartości
golbi12

Windows XP i dysk SATA II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam problem.Chcę zainstalować Windowsa XP, ale gdy uruchamiam komputer z płyty, ładują się pliki i nagle pokazuje się, że Instalator nie może rozpoznać jednego z urządzeń czy coś w tym stylu .Próbowałem to pominąć, ale gdy juz zainstalowałem system to pisze, że błąd dysku czy coś takiego.Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. PurePC.pl - Forum Dyskusyjne -> Zanim cokolwiek napiszesz..

5. Staraj się opisać problem jasno i dokładnie podając:

* pełny opis konfiguracji komputera (marka i model zasilacza też jest ważna!)

* zainstalowany system operacyjny- treści błędów i komunikatów (!!)

2. Bluescreen'y, Zwisy, Resety, Itp. - Rozwiązania - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Tam znajdziesz opis sprawdzenia dysku.

Podaj wersję systemu XP (który SP), powiedz czy masz dorzucone sterowniki dla SATA, podaj model płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. PurePC.pl - Forum Dyskusyjne -> Zanim cokolwiek napiszesz..

2. Bluescreen'y, Zwisy, Resety, Itp. - Rozwiązania - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Tam znajdziesz opis sprawdzenia dysku.

Podaj wersję systemu XP (który SP), powiedz czy masz dorzucone sterowniki dla SATA, podaj model płyty.

Windows XP Professional SP3, mam sterowniki sata i chipsetu, płyta to GA-M61PME-S2P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz je wrzucone na instalkę XP? Jeżeli nie to poczytaj w necie o nLite, gdyż druga opcja to załadowanie sterów z dyskietki(a tej obawiam się że już nie masz) i przy uruchamianiu instalatora XP wciśniecie bodajże F6 i ich dogranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy masz je wrzucone na instalkę XP? Jeżeli nie to poczytaj w necie o nLite, gdyż druga opcja to załadowanie sterów z dyskietki(a tej obawiam się że już nie masz) i przy uruchamianiu instalatora XP wciśniecie bodajże F6 i ich dogranie.

Tak właśnie nLite'm je wżucałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucalem przez "rz" ;)

Rozumiem ze wgrales w nLite sterownik trybu tekstowego? Czy podczas uruchamiania sie instalatora widzisz na dole wpis odpowiadajacy wgranemu sterownikowi?

I ostatnie pytanie: czy po przestawieniu w biosie kontrolera SATA na tryb IDE nadal wystepuje ten blad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucalem przez "rz" ;)

Rozumiem ze wgrales w nLite sterownik trybu tekstowego? Czy podczas uruchamiania sie instalatora widzisz na dole wpis odpowiadajacy wgranemu sterownikowi?

I ostatnie pytanie: czy po przestawieniu w biosie kontrolera SATA na tryb IDE nadal wystepuje ten blad?

Sory, że nie odpisywałem ale mnie nie było.Tak tryb takstowy.Nie widzę żadnego numeru.Właśnie tu jest problem, bo nie umiem w moim mobo tego zmienić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi