Skocz do zawartości
wojsed

Win2000 i problem z napędami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przeszukałem już chyba całego neta nie mogę znaleźć rozwiązania :/

System: Windows 2000 sp4

Jest to bardzo stary komputer, ale mam problem z oboma napędami optycznymi:

-DVD-ROM Memorex

-DVD-RW Lite-ON shw 1635s

I komputer widzi oba dyski, jednak po włożeniu płyty, i otworzeniu jej w Mój Komputer, wyskakuję komunikat:

" Dysk D/E jest niesformatowany, czy chcesz sformatować go teraz? "

a to są NAPĘDY OPTYCZNE, a nie HDD.

To samo się dzieje jak próbuję wejść w zawartość dysku gdy nie ma w nim żadnej płyty. A przecież normalnie wyskakuje komunikat, że nie ma żadnej płyty w środku.

Ogólnie to:

- napędy raczej sprawne, podczas bootowania systemu, płytę z windowsami czyta i odtwarza

- w Nero można nagrać płytę i skopiować! Tylko tak normalnie jej nie widzi.

- hmm nie wiem czy mam opcje automatycznego uruchamiania włączoną ale nic się normalnie nie uruchamia

- wgrałem najnowsze firmware napędów

- wgrałem sterowniki aspi do win2000

- wgrałem sterowniki stpd

- odinstalowałem oba urządzenia z menedżera urządzeń i po restarcie się zainstalowały i nadal to samo!

- gdzieś w necie znalazłem zupełnie śladowe informacje o takich przypadkach w win2000 może to tu trop, no ale wcześniej dobrze odtwarzał płytki

Hmm, pomysły??? Sprawa dziwna bo 95% tego typu zachowań wg google tyczą się dysków hdd raczej, a nie napędów ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na kij Ci STPD?

2. Zapewne jakiś soft do nagrywania, wirtualnego napędu lub inne badziewie powoduje problem.

3. 2000 zwykły czy modyfikowany?

Podstaw czysty 2K + SP4, nie instaluj Nero ani żadnego innego badziewia. Napęd działa? IMO musi, bo jakoś się system zainstalował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi