Skocz do zawartości
man12

Czy wszystko dobre wybrałem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tym zestawie :

ASUS P6T Deluxe V2 999 zł

Zasilacz ATX 950W CORSAIR 540zł

INTEL Core i7-930 2.8GHz 8MB 1020zł

OCZ 4GB DDR3 2000 800zł

ASUS HD 5970 2048 MB DDR5 2300zł

Wszystko bedzie dobre ? właśnie składam nowy komputer do gier i czy za 6 tysiecy złoże coś lepszego ? Ten komputer kiedyś oddam napewno do serwisu aby go podkręcili i chłodzenie zamontowali nowe . Ten zestaw spisałem z allegro nie wiem czy dobrze wszystko dopasowałem bo za jakiś miesiąc bede go juz zamawiał i musze wiedzieć na pełny glanc czy dobrze zrobiłem . Zastanawiałem sie nad konsola ale komputer jest bardziej przydatny. W tym zestawie myslałem żeby ram i karte kupic tanszą ale proca mocniejszego tylko nie wiem czy to coś da .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz już zamiar wydać 6k na kompa to sądzę że powinieneś zaglądnąć TUTAJ, zestaw za 5400 po drobnym szlifie będzie w sam raz dla Ciebie. Wpakujesz to do jakiejś fajnej obudowy i będziesz miał świetny zestaw. Chociaż wolałbym zaoszczędzić i kupić HD5870 bo i tak w zupełności wystarczy do wszystkich gier. ewentualnie zastanowiłbym się nad kupnem ssd (jakiś intel x25-m) pod system i podstawowe aplikacje , z tego co widziałem i czytałem fajnie coś takiego chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche nie kumam z tym co napisałeś a zasilacz teraz posiadam 550w crosair i chce corsair bo wiem ze jest bardzo cichy . Obudowe i inne częsci mam .

aha i ramu mam barć 8gb ale niższej szyny czy taki jaki podałem ?

Edytowane przez sl1970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawa to moim zdaniem ssd i buda z chlodzeniem.

Skad wiesz ze cichy ? test, opinia czy kolega siostry szwagra mowil ? Swoja droga bywa tak ze kazdy produkt od jednego producenta jest inny :P

Jakie pc bedzie mial zastosowania ? Co bedziesz wykonywal ? Na starcie to raczej nie ma co myslec o wiecej niz 8 gb ram :P Napiszesz zastosowania i zaleznie ile zostanie funduszy to sie pomysli.

Wiesz z czym laczy sie dwuprocesorowa karta jak 5970 ? Naprawde pomysl nad 5870.

Jaki masz monitor ? Jaka maxymalna rozdzielczosc.

Jest wiele poradnikow o OC i jeszcze wiecej pomocnych overclockerow wiec czemu nie sprobowac samemu ? W serwisie wezma kase i nic wiecej, o ile sie w ogole podejma :P to zrobia cos pewnie zle. Zreszta warto wiedziec co i jak sie ma w SWOIM WLASNYM sprzecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest Ci potrzebny aż mocny zasilacz - to chciał powiedzieć... Pozatym masz platformę i7 która obsługuje triple-channel, więc pamięć albo w konfiguracji 3x1gb, albo 3x2gb...

W zestawach komputerowych masz całkiem fajny zestaw:

Procesor : Intel Core i7 930 - 1049 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II Rev. B - 175 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : ASRock X58 Extreme - 559 zł

RAM : G.Skill 3x2GB 1600MHZ NQ - 639 zł

Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD5970 2GB - 2299 zł

Zasilacz: Fractal Design 650W Newton R2 - 399 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

Wymień sobie tylko ewentualnie zasilacz na Corsaira TX650 albo TX750...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie do gier ten komputer kupuje bo korzystam również z programów jak Photoshop,Fl studio,Nero ale nie potrzeba takiego mocnego. Dużo działam na kompie ale te nowe gierki tną mi sie az nie instaluje ich wogóle . Monitor mam 24 cale niedawno kupiony a ja sma nie podkręcam nic bo sie ni znam i coś jeszcze zepsóje wole żeby mi to jakis komputerowiec zrobił dobrze kiedyś podkręcałem mojego proca to co jakis czas sie wyłanczał komp albo wracały standardowe ustawienia .

Edytowane przez sl1970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie bedziesz krecil lepiej bierz cos na AM3 z Phenomem II 955/965.

Np.

Procesor : AMD Phenom II X4 965 Black Edition - 620 zł

Plyta Glowna: AsRock M3A790GXH - 349 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II Rev. B - 175 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

RAM: G.Skill 6GB (3x2GB) 1600MHz CL9 NQ - 639 zł

Grafika: Gigabyte Radeon HD5970 2GB - 2299 zł

Zasilacz: Antec TruePower 650W - 439 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 185 zł

Napęd : Samsung SH-223C SATA - 99 zł

Za calosc ponizej 5.000zł, wystarczy ci jeszcze na wspomniany ssd intel x25-m + dobra bude.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewnie chodziło mu o wszystkie bolączki CF: mikropczycięcia , nie we wszystkich grach 2 rdzenie dobrze się skalują , pobór prądu , temperatura itd. itp. I kolejne jego pytanie też jest dobre , jaki masz monitor , bo jak coś pokroju 20-22" w rozdzielczości 1680x1050 to i tak wszystkie gry (no może oprócz Metra 2033) będą działały na pełnych detalach już na 5850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

monitor ma max rozdzielczość 1920 x 1200 ale ja nigdy nie gram na dużych roz zawsze mam na jakies 1200 a nieraz na 1024 bo szybciej chodzą gry a różnicy w jakosci grafiki nie widze dużej aa biore zawsze na 4 bo to tez bardzo obciąża komputer i na 4xaa już nie ma tych podzirbanej grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym sprzecie bedziesz gral w wysokich rozdzielczosciach :P zapewniam bo sprzet da sobie rade na luzie. Zobaczysz tez co daja high detale bo narazie te jakosc przycmiewaly Ci przyciecia. W kazdym razie ja naprawde bralbym 5870 a za roznice w cenie SSD lub klawe z myszka porzadna. BLiT to juz opisal, dodam tylko ze naprawde nie jest kolorowo. Czesc gier tego nie obsluguje i dziala tak jak na jednej (w 5970 gpu sa skrecone nizej wiec i gorzej od jednej), czesc dziala gorzej jak na jednej a nie ktore w ogole wywalaja fochy. Wszystko sie zmienia i pewnie bedzie coraz wiecej gier ktore wycisna x2 ale jest naprawde sporo minusow a realne korzysci sa w rozdzielczosciach duzo wiekszych od 1920x1200 :P To juz Twoja decyzja ale poczytaj testy i przemysl to.

Teraz takie moje sugestie "co byloby gdybym to ja mial wydac te 6k...". Mianowicie kupilbym SSD i jeden HDD na magazyn lub dwa w RAID 1. Kolejno buda i akcesoria ktore maja wiekszy wplyw na rozrywke niz roznica 105fps vs 95 czyli myszka, klawiatura, podkladka i dobre siedzisko :P Poniewaz fundusze sa spore to zapewne kupilbym drugi monitor i na radku pobawil sie z eyefinity bo moim osobistym zdaniem to prawdziwa frajda :P W Twoich zastosowanich naprawde nie zauwaze roznicy miedzy i7 a i5 :P dlatego tak kasa szastam. Potem dobralbym cpu, gpu, psu, mobo, ram i obowiazkowo chlodzenie by krecic. Czytaj poradniki, moga przerazic na poczatku mnogoscia opcji ale z czasem stnie sie to banalem dla Ciebie. Nikt nie mowi o extremeOC (a za pewne to zrobiles skoro Ci sie resetowal :P lub za duze napiecie or za niskie XD) ale takie by nie blokowac karty i juz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bedzie lepszy ale to tez x2 i to jeszcze gorsza. Stara architektura i ogromny pobor pradu etc... Microstuttering ktorego nie widac na wykresach ale w grze beda Cie wpieniac mikro przyciecia. Po za tym jesli widzialem przypadki gdzie na wykresie jakiejs gry byl pusty pasek bo karta nie ruszyla to wlasnie z gtx295 :P Mysl nad kartami "jednoprocesorowymi" lub jesli juz chcesz max co jest to 5970. Moim zdaniem 5870 to najlepszy wybor, jest tez juz jakis niereferent wiec mozna by pomyslec nad nim. Ew. GTX480 ktory mial premiere wczoraj. Cena straszna, halas i temp zabijaja XD ale osiagi jakies sa, nie warte ceny na pewno ale wyzsze od 5870 (nie dziwne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedzialem ze są problemy z 2 procesorowymi kartami ale czy da rade podpiąć 2 radeony 5870 w crosfire ? bo będą wtedy tez 2 proce i czy nie będzie tych przycieć ? ten radeon jest tanszy i mysle nad dwoma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beda. PRoblemy te same + jeszcze ze dwa albo i wiecej :P Chodzi o to ze zajma wiecej miejsca i pociagna wiecej pradu, wieksze temp w obudowie itp. Jezeli chcesz dwa 5870 to wez juz 5970. JA natomiast kupilbym 5870 i jezeli brakowalo mi mocy to kiedys ew dokupil druga, co kto lubi. Takie karty sa naprawde dla entuzjastow i nie czesto kupno ich ma sens. Raczej chodzi o walke :P jak najlepsza karta nalezy do ATI to ma wieksza sprzedaz i reklame i na odwrot.

Odnosnie Twojego przypadku naprawde na poczatek rozpisalbym sobie reszte sprzetu i dopiero myslal nad grafika widzac ile kasy zostalo bo zarowno 5970 jak i 5870 dzis dadza rade na luzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dadzą rade ale ciągle jakieś gierki są nowe i większe wymagania a komp na pewno bedzie na kilka lat . Narazie w planie mam kupno 1 karty radoena 5870 a za te kilka lat można i ramu dołożyc czy proca zmienic wszystko na tej płycie a karte spzedac bo moze wymyśla coś dobrego i mocnego bez jakiś przycięc itp .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem lepiej kupić HD5870 & i750 & płyta za normalne pieniądze & doby ssd lub nawet 2x ssd w raid 0 na system oraz aplikacje. Dobra mysz, klawiatura, audio do kompa.

Te rzeczy dadzą ci większą frajdę niż i930, mobo za 1k pln, hd5870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi wlasnie by brac platforme jak najbardziej przyszlosciowa by moc dokonywac zmian nie wielkim kosztem. Nikt nie jest w stanie przewidziec co bedzie ale na pewno na 1156 masz opcje wyboru a na 775 juz nie :P Co do tego jakie te opcje beda to wie pewnie tylko Intel i tez nie do konca. Moze sie zdarzyc ze mobo nie obsluzy nowych prockow ale wtedy zmienisz dwa podzespoly a nie trzy bo ram masz juz DDR3. Takie male plusy.

Chodzi o kolaboracje dwoch kart, ktore musza pracowac jednoczesnie i wspolpracowac! Jest to dosc trudne i choc technologie SLI i CF sa udoskonalane to caly czas mamy minusy. Ogolnie raczej kazdy przyzna ze lepiej miec jedna mocna niz dwie slabsze choc to te dwie daja lepsze wyniki (pozornie). Inaczej sprawa wyglada z 5970 bo tutaj nie ma juz nic wyzszego :P I w takich sytuacjach ma to wiekszy sens no bo mamy fundusze a nic lepszego nie ma wiec po co sie ograniczac. Ale z drugiej strony po co brac cos czego nie wykorzystamy, nie bedzie gral ani w rozdzielczosciach 2k x 1,5k ani na kilku monitorach itp

Co do kart to tez nikt nie jest wrozka. Watpie aby za 3 lata byla gra ktora nie ruszy, to nawet nie realne. Ale na fulldetale tez nie ma co sie nastawiac bo juz dzis bywa to trudne :P Sa gry do ktorych potrzeba kombajnow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysz i klaiture i inne rzeczy mam juz z tego komputera , troche nie rozumie o co chodzi z tymi raid i ssd ja mam 1 dysk 500gb sata i dobrze jest miejsca jest dużo .

Edytowane przez man12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie wiesz o co chodzi z ssd i raidem to poczytaj.

Chodzi przede wszystkim o szybkość transferu i w największym stopniu o czas dostępu. GPU, CPU robią co i rusz milowe kroki technologiczne. HDD to technologia z poki kamienia. Ciągle optymalizowana ale w dalszym ciągu nie wolna od wad. Tą wadą jest właśnie czas dostępu do danych. O wytrzymałości łańcucha decyduje najsłabsze ogniwo, nie najmocniejsze. Tak samo jest z komputerem. Najwolniejszym ogniwem komputera jest dysk. Ssd i to w raidzie w znacznym stopni przyśpiesza to najwolniejsze ogniwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi