Vatone Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2010 (edytowane) Witam. Na początek sprzęt: celeron d 351 3.2 GHz, 2GB RAM, płyta główna Asus P5VDC-X, grafika ATI Radeon 9550 na sterach Omega 2.6.25, zasilacz FEEL 350W, dysk Seagate 320 GB. Windows XP Pro SP3. Problem polega na częstym i nieregularnym resetowaniu się komputera (niezależnie od tego co akurat robię). Problem był strasznie uciążliwy już jakiś czas temu. Doszedłem do wniosku że powoduje go wadliwy dysk 150 GB (bardzo często po włączeniu komputera pojawiał się komunikat że dysk wymaga sprawdzenia spójności danych, a także w czasie korzystania z kompa wyświetlały się komunikaty że nie można zapisać danych na dysku) który odłączyłem, a system wgrałem na Seagate na którym jestem obecnie. I faktycznie, przez pierwszy dzień wszystko chodziło bez zarzutu, komputer się nie zawieszał. Niestety dzisiaj zaczyna się dziać coś niedobrego, komputer resetuje się, a gdy gram np. w Trackmanię, po kilku minutach grania gra się wyłącza. Czasami też gdy uruchamiam kompa zatrzymuje się on na ekranie POST. HD Tune Pro pokazuje warning w sekcji "ultra DMA CRC error count"- problem z elektronika dysku? Temperatury (gdy to piszę): płyta 39, procesor 39, dysk 36. Proszę o pomoc. Jeśli jeszcze jakieś info by było potrzebne, to podam. Pozdrawiam. Edytowane 28 Marca 2010 przez Vatone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2010 Rozwiązanie jest w tym temacie: Blue Screen, Zwisy, Resety, Itp - Rozwiazania - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Idąc na skróty to najpewniej zasilacz lub kondensatory na płycie. Dalej to grafika lub pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 28 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2010 HD Tune Pro pokazuje warning w sekcji "ultra DMA CRC error count"- problem z elektronika dysku? Jeśli po każdym resecie ta wartość się zwiększa, to spróbój wymienić kabel. Ten parametr wskazuje na kłopoty z przesyłem między interfejsem na płycie, a dyskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatone Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Wyjałem swoje 2 GB RAMu, włożyłem jakieś stare 512 MB i o dziwo komp śmigał. Więc wypaliłem MEMtesta, odpaliłem. Ta kość 512 w porządku, jedno 1GB też, a winowajca to druga kość- MEMtest nie mógł ukończyć testu, po paru chwilach test zatrzymywał się i wywalał jakiś błąd. Mam nadzieję że to wszystko. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...