Cocon Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Witam, chciałbym się Was poradzić co wymienić w moim komputerze aby wszystko działało płynnie. Głównie chodzi mi o gry, chcę aby nic się nie zacinało i działało na ładnych detalach. Przede wszystkim do wymiany idzie karta graficzna (tak mi się wydaje) ale to już oceńcie sami, ja się średnio znam na komputerach. Oto mój obecny sprzęt: Intel® Core2 CPU 6300 @ 1.86GHz (2 CPUs) 1024MB RAM Radeon X1950 Series Sound Card Realtek HD Audio output Zasilacz - High Power ATX - NCP-580W Płyta główna - Asus P5B-VM SE HDD - WESTERN DIGITAL WD1600AAJS-00PSA0 Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Może byś napisał więcej konkretów. jakie masz do dyspozycji środki. Jaki posiadasz monitor, w co grasz, to by sie cos doradziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cocon Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Może byś napisał więcej konkretów. jakie masz do dyspozycji środki. Jaki posiadasz monitor, w co grasz, to by sie cos doradziło. Monitor - LCD BENQ FP72E Jeśli chodzi o środki to ciężko powiedzieć, nie orientuję się kompletnie w cenach np. karta graf. ale może coś do 400-450zł. W zależności co wymienić. Nie chcę niczego mega wypasionego, gdzie gry w stylu Crysis czy Star Wars The Force Unleashed działają na full detalach tylko żeby mój sprzęt radził sobie z najnowszymi grami i żeby działały one przyzwoicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Wyjścia są dwa - albo dokładanie do tego kompa albo zmiana platformy . W twoim przypadku procek będzie wąskim gardłem dla nowych kart graficznych - spróbuj go podkręcić . Te 400-450 zł masz na kartę czy na to całość kasy jaką dysponujesz . Słaby procek , mały monitor - 17" to max. 1280x1024 - w większości gier karty pokroju 9800GT i mocniejsze nawet nie wykorzystają połowy swojej mocy , tu max. to będzie HD4670 np. PowerColor Radeon HD4670 PCS 512MB DDR3 za 250 zł w esc.pl Po płycie widzę że z OC może być kiepsko . Albo inne wyjście - przejście na bardziej perspektywiczną i szybszą platformę . Sprzedać CPU , RAM , MB . Kupić Athlon II X2 240 , Asrock M3A770DE , 2 GB DDR3 1333 / 1600 mhz - 199 zł + 220 zł + 160 zł - razem 579 zł . Do tego dołożyć na razie tego X1950 , a jak kaska się pojawi to kupić coś z HD57xx/58xx . Albo sprzedać od razu tego X1950 i kupić HD4670 / HD4850 jak starczy kasy . Będzie o wiele szybciej i platforma na najbliższe lata . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO 30 zł ostatnio był sprzedawany na forum wiec możesz czaić i coś wyrwać ciekawego tanio wtedy kręcisz procka 4850 512 280 -300 zł można wyrwać ta kartę juz z wysyłka na forum konkurencyjnym gościu sprzedaje 1 za 280 z wysyłka i miesięczna gwara wiec oki DDR2 2x1 -100 zł powiedzmy będziesz mial 3gb nie wiem jaka tam masz kostkę i jak Oc Wiec leciutko w tym przedziale 450 byś się zmieścił i jeszcze by ci zostało na piwka do opicia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cocon Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 A gdyby tak kupić Asus Radeon HD4850 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [EAH4850/HTDI/1G/A], lepszy zasilacz - Be quiet! Pure Power L7-530W, podkręcić procka to będzie coś z tego czy plan max`a wystarczy? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Wystarczy słabszy zasilacz. 512MB wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 A gdyby tak kupić Asus Radeon HD4850 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [EAH4850/HTDI/1G/A], lepszy zasilacz - Be quiet! Pure Power L7-530W, podkręcić procka to będzie coś z tego czy plan max`a wystarczy? :unsure: Dobrze myslisz , ale wypadalo by kupic jakies chlodzonko tanie by podkrecic tego porcka przynajmiej do tych 3GHz , oraz troche ramu to mus . Bez 2GB ramu nie pograsz sobie komfortowo. I Nie oplaca sie brac 1GB ramu na k.graficznej , tym bardziej do takiej malej rozdzielczosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 Procka musiał by zdrowo pogonić aby wykorzystać moc tej karty ( z 2,5 Ghz minimum ) - co może się okazać problemem . Płyta jest stara i dosyć biedna ( m.in. brak regulacji Vcore, jest tylko Vdimm ) . Z pozostałych jest regulacja FSB ( bez regulacji strapu ) , regulacja taktów ram i timmingi . Brak regulacji mnożnika - w połączeniu w brakiem regulacji Vcore - jakoś nie widzi mi się stabilne OC na tej płycie . Imho lepiej kupić X2 240 i M3A770DE , nawet z X1950 komp będzie dużo szybszy niż stary E6300 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2010 zgodze sie reydenem, lepiej zainwestowac w amd. ale co do tego czy bedzie szybciej to kwestionowal bym to. jakby podkrecil c2d na takie same takty jak athlona 240, to mniej wiecej bedzie to samo. na korzysc amd jest to ze athlon jest standardowo wiecej taktowany, a plyta nawet za 200zl pozwala na ladne oc. do intela trzaba by wydac conajmniej 300zl (za uzywke), ktora i tak nie bedzie przyszlosciowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 gronio co ty gadasz?? za 200 to kupi uzywke gigabyte na p35 a to już bardzo dobra płyta(no chyba że chodzi ci o platforme i)....do tego ati 4850 - może procek ciut wolny ale da to radę..zasilacz przecież ma(nie wiem czemu tak mocny do tak słabego sprzętu - jeśli to ten o którym myślę) - zreszta do radka 4850 to spokojnie starcza modecom mc 400wat..i to na 3 dyskach i znacznie lepszym procku....ram warto 2x2 giga ddr2 800...no ale w tym momencie zastanowiłbym się też nad wymiana procka - a to już nie ma sensu - lepiej dołozyc i zainwestować w i5.... gf9600+cos na p35+2 giga ramu dałoby rade w miarę niedrogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 chodzi o sens kupowania s775. jezeli chodzi mu o zmiane to chce pewnie zeby sprzet starczyl mu na dluzej, albo w razie co, dokupi cos w przyszlosci a nie bedzie musial zmieniac cala platforme co rok. jakby chcial jechac po taniosci to nawet na p31 wystarczyla by mu plyta GA-P31-DS3L(do 130zl) lub lepsza na p35 Gigabyte GA-P35-DS3L (do 200zl), choc sa inne i po 300>.-tylko ze sens tej platformy zaciera sie wraz z cena. Wiec sam nie gadaj glupot :P 2gb ramu i gf9600 albo hd4670. zeby tego proca podzwignac na 2.8 potrzebuje fsb 400 i wiecej. wiec lepsza plyta tez by sie przydala. natomiast jezeli chodzi o amd to nowki plyty za 200-250zl kreca takl samo jak odpowiedniki inela ktore sa duzo drozsze. tylko o to mi chodzilo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 no tylko ze fsb 400 dla takiego gigusia na p35 to jest nic . Ja na mojej plycie osiagalem ponad 500 fsb a tez mozna ja dostac za ok 200 pln. Wiec twoja teza o odpowiednikach intela jest zla ;] A zasilacz to najprowdopodobniej jakis badziew ale nie jestem tego pewny , pierwszy raz slysze taka firme a jestem troche obyty w tej kwesti. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) Sprzedać CPU , RAM , MB . Kupić Athlon II X2 240 , Asrock M3A770DE , 2 GB DDR3 1333 / 1600 mhz - 199 zł + 220 zł + 160 zł - razem 579 zł . To jest najbardziej optymalne i przyszłościowe rozwiązanie, jak masz trochę grosza to naprawdę WARTO! Edytowane 30 Marca 2010 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cocon Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 ARCTIC COOLING FREEZER 7 PRO 30 zł ostatnio był sprzedawany na forum wiec możesz czaić i coś wyrwać ciekawego tanio wtedy kręcisz procka 4850 512 280 -300 zł można wyrwać ta kartę juz z wysyłka na forum konkurencyjnym gościu sprzedaje 1 za 280 z wysyłka i miesięczna gwara wiec oki DDR2 2x1 -100 zł powiedzmy będziesz mial 3gb nie wiem jaka tam masz kostkę i jak Oc Wiec leciutko w tym przedziale 450 byś się zmieścił i jeszcze by ci zostało na piwka do opicia :) Co powiecie na to rozwiązanie? :unsure: Też nie chce aby komp był na parę lat na dobrym poziomie, bo dwa lata i kończy się przygoda z graniem, a rozwiązanie max`a wydaje mi się całkiem spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 musial bys jeszcze plyte zmienic zeby proca dzwignac na min 2.8 ale dobrze rozumujac twoje podejscie, to jest odpowienie rozwiazanie. :) odp do maciem: no te plyty gigabyte udaly im sie. masz racje ida ponad 400fsb. ale sa to jedne z nielicznych :) nie ma reguły że wszystkie tak sie kreca :) np u asusa 4 fazy sa za slabe zeby pociagnac 400fsb. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) Co powiecie na to rozwiązanie? :unsure: Też nie chce aby komp był na parę lat na dobrym poziomie, bo dwa lata i kończy się przygoda z graniem, a rozwiązanie max`a wydaje mi się całkiem spoko. mi jego rozwiazanie pasuje ale tylko pod jednym warunkiem , najpierw sprobuj podkrecic swojego procka , jezeli powiedzmy uda Ci sie min. osiagnac te 2,8 Hz to jest to wmiare oplacalne a jezeli nie to albo zmien plyte gl. albo cala platworme na am2+/3 ps. niestety przewaznie tanie plyty asusa sa gie warte , przynajmiej tak bylo za czasow lga775 oraz am2. Edytowane 30 Marca 2010 przez Maciem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cocon Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Generalnie to znajdę kasę na płytę główną więc jaką polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Dobrych i tanich płyt pod S777 jest masa . Zaczynając od GB GA-P31-DS3L i jej mutacji na P31 , Abit IP35 , DFI P35 Blood Iron , MSI P35 NEO2 , GB Ga-P35-DS3R/DS3L, Asus P5QL i inne Asusy na P43 , Asus P5B na X975 , Asus P5N-E na Nforce 650i . Już pierwszy Giguś na P31 jest bardzo dobry choć ma kaprysy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) Foxconn P35A/A-S również warta uwagi. Na twoim miejscu dałbym sobie spokój z pchaniem się w oldskulowy socket, jakim jest 775. Edytowane 1 Kwietnia 2010 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cocon Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Kupić Athlon II X2 240 , Asrock M3A770DE , 2 GB DDR3 1333 / 1600 mhz - 199 zł + 220 zł + 160 zł - razem 579 zł . Do tego dołożyć na razie tego X1950 , a jak kaska się pojawi to kupić coś z HD57xx/58xx . Albo sprzedać od razu tego X1950 i kupić HD4670 / HD4850 jak starczy kasy . Będzie o wiele szybciej i platforma na najbliższe lata . Skoro mówicie, że to najlepsza opcja to tak uczynię ^_^ Z racji tego, że się nie znam kompletnie to powiedzcie mi czy opłaca się kupić używany RAM Kingstone HyperX DDR3 1800 MHz 1GB za 100zł i tak jak reyden pisał wsadzić 2GB. Pytam w ogóle czy używany RAM się kupuje :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...